Έντυπη Έκδοση

Οικονομολόγοι με σταυρό προτίμησης

Ούτε έναν, ούτε δύο, ούτε τρεις... Σαράντα οικονομολόγους διαθέτει η ελληνική Βουλή. Τουλάχιστον έτσι δηλώνουν στο βιογραφικό που έχουν καταθέσει στο Κοινοβούλιο. Από αυτούς οι 25 ανήκουν στο κυβερνών κόμμα και οι 6 απ' αυτούς στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι οικονομολόγοι της κυβέρνησης είναι: η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης.

Οι κορυφαίοι

Η Λούκα Κατσέλη (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Γέιλ και καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επικεφαλής του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ (2003-07) και μέλος της «Επιτροπής Σοφών» για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης, εκφράζει το «λαϊκό» ΠΑΣΟΚ και σήμερα κάνει «την ανάγκη φιλοτιμία».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (με σπουδές στα οικονομικά και διδακτορικό στο LSE - έχει εργαστεί στον ΟΟΣΑ και ως σύμβουλος του Κ. Σημίτη) θεωρείται εκσυγχρονιστής, παρότι στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι λίγοι αυτοί που τον κατηγορούν ως «μονεταριστή». Και οι δύο διατηρούν καλή σχέση με τον αδελφό του πρωθυπουργού και οικονομολόγο, Αντρίκο Παπανδρέου, με τον οποίο έχουν ανταλλάξει απόψεις, αν και η σχέση της Λούκας Κατσέλη μαζί του θεωρείται πιο στενή (κάτι που δεν θα έλεγε κανείς και για τη μεταξύ τους σχέση).

Ψυχροπολεμικό κλίμα υπάρχει επίσης ανάμεσα στη Λούκα Κατσέλη και την οικονομολόγο πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Βάσω Παπανδρέου (με σπουδές στην ΑΣΟΕΕ -στην οποία έγινε και λέκτορας- και διδακτορικό στο Reading του Λονδίνου).

Η Βάσω Παπανδρέου και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέμειναν και κατάφεραν να αποσυρθεί η ρύθμιση της Λούκας Κατσέλη για τα φάρμακα, σύμφωνα με την οποία η τιμολόγησή τους θα γινόταν με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές στις 15 (ακριβές) χώρες της ευρωζώνης, αντί των 27 (μεταξύ των οποίων και πολύ φθηνές) χωρών της Ε.Ε. που ίσχυε ώς τώρα.

Ο οικονομολόγος υφ. Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δέχθηκε πρόσφατα τα πυρά τού επίσης οικονομολόγου γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος με τη σειρά του βρέθηκε στο στόχαστρο του Μαξίμου.

Στην κατηγορία των οικονομολόγων του ΠΑΣΟΚ, με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, ανήκουν επίσης: ο Παντελής Οικονόμου, η Ελενα Παναρίτη και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος.

Εξιλαστήριο θύμα

Ο Π. Οικονόμου, που εκπροσωπεί τη «σοσιαλιστική» τάση στο ΠΑΣΟΚ, με τις δηλώσεις του δείχνει να παίρνει αποστάσεις από τα μέτρα, χωρίς να ανεβάζει τους τόνους και χωρίς να... ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο. Οσον αφορά τα νέα μέτρα, φαίνεται να διαφωνεί -μεταξύ άλλων- με την αύξηση του ΦΠΑ, καθώς πιστεύει ότι ενδεδειγμένη πολιτική είναι να τον μειώσει και να φροντίσει να μαζέψει τα οφειλόμενα.

Στην άλλη πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Ελενα Παναρίτη, με σπουδές και θητεία στις ΗΠΑ, έχει ταυτιστεί στη συνείδηση πολλών συντρόφων της με το ΔΝΤ, επειδή εργάστηκε εκεί για ένα διάστημα. Αποφεύγει να απαντήσει αν συμφωνεί με τα μέτρα: «Οταν είσαι άρρωστος, πρέπει να πάρεις φάρμακα που δεν είναι πάντα ευχάριστα, είναι όμως αναγκαία».

Από τη Ν.Δ., οικονομολόγοι είναι ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς (Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αμχερστ και μεταπτυχιακό στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Παναγιώτης Καμμένος, ο (κατά δήλωσή του οικονομολόγος-δικηγόρος) Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Αλέξανδρος Κοντός.

Ο Κ. Μητσοτάκης (Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις στο Στάνφορντ -έχει εργαστεί ως οικονομικός αναλυτής στο Λονδίνο και ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha και την Εθνική) δεν αμφισβήτησε ποτέ ότι «η χώρα και η οικονομία πρέπει να προχωρήσει σε ένα τολμηρό δημοσιονομικό συμμάζεμα».

Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΛΑΟΣ είναι το μόνο που δεν διαθέτει ούτε έναν οικονομολόγο, ενώ το ΚΚΕ έχει δύο: τον Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή Αχαΐας, και τη Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτή Β' Πειραιά. Στον Συνασπισμό, το επάγγελμα της οικονομολόγου δηλώνει η βουλευτής Ηρώ Διώτη.

Μπορούν να σώσουν αυτοί την οικονομία από την ύφεση; Αν δεν έχουμε την τύχη του γαϊδουριού του Χότζα, σε λίγο καιρό θα το ξέρουμε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Τα δύο σενάρια για το «πακέτο» σωτηρίας
Κυβέρνηση
Πίστωση χρόνου με τριπλή επιτήρηση
Μετά το Πάσχα υγεία και ασφαλιστικό
Με τέσσερα αντίμετρα στα μέτρα
Δανεισμός Δημοσίου
Το ταξίδι θα κριθεί στα επιτόκια
ΠΑΣΟΚ
Ο Παπουτσής τούς πέφτει... στενός
Ο θεματοφύλακας του πρωθυπουργού
Εξοπλισμοί
Υποβρύχιες συμφωνίες με τη Μέρκελ
Βουλή
Οικονομολόγοι με σταυρό προτίμησης
Συνέντευξη: Δημήτρης Ρέππας
«Να μειωθούν από 300 σε 200 οι βουλευτές»
Συνέντευξη: Αλέξης Τσίπρας
«Παραμύθι με δράκους ο κίνδυνος χρεοκοπίας»
Οικονομική κρίση & πολιτικό σύστημα
Κομμένη στα τρία η Ν.Δ.
ΛΑΟΣ: Μετακόμιση στην ...πράσινη πολυκατοικία
Σοκ στην αριστερή όχθη του ΠΑΣΟΚ
Ευρωσκεπτικιστές κατά ευρωπαϊστών
Οικονομική κρίση
Η κοινωνία μυρίζει μπαρούτι
Εικόνες απ' το μέλλον της Ευρώπης
Με εντολή Παπακωνσταντίνου
Ξανανοίγουν καυτοί φορολογικοί φάκελοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το νέο σχέδιο Καστανίδη για τη διαφάνεια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Το «μαύρο αγκάθι» της ΕΛ.ΑΣ.