Έντυπη Έκδοση

Κομμένη στα τρία η Ν.Δ.

Τουλάχιστον τρεις γραμμές και δεκάδες αποχρώσεις, ως προς την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί η ηγεσία, ενυπάρχουν στη Ν.Δ., ενώ καθίσταται σαφέστερο από ποτέ ότι οι ιδεολογικοί προσανατολισμοί εντός του κόμματος πόρρω απέχουν από το να συγκλίνουν.

Η οικονομική κρίση και οι διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες από τις οποίες την αντιμετωπίζουν οι «φατρίες», καθιστούν άδηλο το μέλλον και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμη και σε διάσπαση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το συμπέρασμα αυτό επιτείνεται και από την πρόσφατη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος. Αλλά και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η τακτική της νέας ηγεσίας δεν κεφαλαιοποιείται προς το παρόν εκλογικά, επιτείνοντας έτσι την εσωτερική αμφισβήτηση.

Κινήσεις τακτικής

Επί του παρόντος τα «στρατόπεδα» επιδίδονται σε τακτικισμούς, εν αναμονή της τελικής στάσης του ενός έναντι του άλλου, ενόψει και του συνεδρίου τον ερχόμενο Ιούνιο. Η δε πλευρά Μπακογιάννη φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι «όταν το πρόβατο βγαίνει από το μαντρί το τρώει ο λύκος». Από την άλλη όμως αναμένει την εσωκομματική αναμέτρηση, αλλά και την ενδεχόμενη «κοινωνική συγκυρία», όπως θα διαφανεί μετά την εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου να καθορίσει τις τελικές της κινήσεις.

Μόνο ξεκάθαρο είναι ωστόσο, αυτή τη στιγμή, ότι η ηγεσία της Ν.Δ. έχει επιλέξει να σκληρύνει την αντιπολιτευτική της τακτική. Οι περί τον Αντ. Σαμαρά λένε ότι όσο πλησιάζει προς το συνέδριο του κόμματος θα ανεβάζει τους τόνους. Το στίγμα έδωσε και ο ίδιος την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, με την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, αλλά και επί της προσθήκης για την αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να αναθέτει απευθείας σε πρόσωπα ή επιτροπές μελέτες για τη δημόσια διοίκηση κ.λπ.

Η τακτική Σαμαρά εφ' όλης της ύλης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο, στη συνδιάσκεψη της Χαλκίδας. Τακτική που ενδεχομένως δεν θα συμπεριλαμβάνει και τη στάση του έναντι της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Το περιβάλλον του Α. Σαμαρά δηλώνει «αδιάφορο» έναντι τόσο της συνέντευξης της κυρίας Μπακογιάννη, όσο και για τη συνάντησή της με τον Κ. Καραμανλή.

Το «στρατόπεδο» της Ντόρας Μπακογιάννη, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να συγκλίνει περισσότερο στη γραμμή της ήπιας αντιπολίτευσης, που επί της ουσίας στηρίζει την κυβέρνηση, ως προς τον χειρισμό της κρίσης. Καταλογίζει δε στο παρασκήνιο στην ηγεσία της Ν.Δ. ότι κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Κατά τους προσκείμενους στην πρώην υπουργό οι επιλογές Σαμαρά δεν είναι ξεκάθαρες, τουλάχιστον στους πολίτες και το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στα ποσοστά των πρόσφατων δημοσκοπήσεων.

Το πολιτικό επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι πως η λανθασμένη τακτική αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι το «συγκυριακά συναινετικό» ΛΑΟΣ κερδίζει αναλογικά μεγαλύτερο κομμάτι της εκλογικής πίτας, η δε Ν.Δ. δεν έχει καταφέρει να «διεμβολίσει» το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, παρά τη «δεξιά στροφή, που τη φέρνει πίσω στις δεκαετίες του '80 και του '90».

Η στάση του Κ. Καραμανλή

Ο Κ. Καραμανλής έναντι όλων αυτών τηρεί σιγή. Το θέμα του, λένε οι καλά γνωρίζοντες, είναι να δει αν ο Αντ. Σαμαράς θα υπερασπιστεί τελικώς τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του κι αυτό παρότι ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. κρατά σαφείς αποστάσεις, με την ξεκάθαρη δήλωση «δεν απολογούμαι για κανέναν».

Στο παρασκήνιο, κάποιοι εκ των νεοδημοκρατών βουλευτών λένε ότι γνωρίζουν πως η κυβέρνηση κρατά «χαρτιά» που θα βγάζει σταδιακά στη δημοσιότητα, τα οποία θα αποδεικνύουν μη παραγραφείσες ποινικές ευθύνες υπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά απαντά ότι, αν αυτό συμβεί, το κάθε ενεχόμενο στέλεχος θα αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση. Από τους χειρισμούς αυτούς και από το αν και κατά πόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα «διαφυλάξει» την υστεροφημία του προκατόχου του, φαίνεται ότι θα καθοριστεί και η στάση του τέως πρωθυπουργού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Οικονομική κρίση & πολιτικό σύστημα
ΛΑΟΣ: Μετακόμιση στην ...πράσινη πολυκατοικία
Σοκ στην αριστερή όχθη του ΠΑΣΟΚ
Ευρωσκεπτικιστές κατά ευρωπαϊστών
Για το ίδιο θέμα
Η κοινωνία μυρίζει μπαρούτι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Τα δύο σενάρια για το «πακέτο» σωτηρίας
Κυβέρνηση
Πίστωση χρόνου με τριπλή επιτήρηση
Μετά το Πάσχα υγεία και ασφαλιστικό
Με τέσσερα αντίμετρα στα μέτρα
Δανεισμός Δημοσίου
Το ταξίδι θα κριθεί στα επιτόκια
ΠΑΣΟΚ
Ο Παπουτσής τούς πέφτει... στενός
Ο θεματοφύλακας του πρωθυπουργού
Εξοπλισμοί
Υποβρύχιες συμφωνίες με τη Μέρκελ
Βουλή
Οικονομολόγοι με σταυρό προτίμησης
Συνέντευξη: Δημήτρης Ρέππας
«Να μειωθούν από 300 σε 200 οι βουλευτές»
Συνέντευξη: Αλέξης Τσίπρας
«Παραμύθι με δράκους ο κίνδυνος χρεοκοπίας»
Οικονομική κρίση & πολιτικό σύστημα
Κομμένη στα τρία η Ν.Δ.
ΛΑΟΣ: Μετακόμιση στην ...πράσινη πολυκατοικία
Σοκ στην αριστερή όχθη του ΠΑΣΟΚ
Ευρωσκεπτικιστές κατά ευρωπαϊστών
Οικονομική κρίση
Η κοινωνία μυρίζει μπαρούτι
Εικόνες απ' το μέλλον της Ευρώπης
Με εντολή Παπακωνσταντίνου
Ξανανοίγουν καυτοί φορολογικοί φάκελοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το νέο σχέδιο Καστανίδη για τη διαφάνεια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Το «μαύρο αγκάθι» της ΕΛ.ΑΣ.