Έντυπη Έκδοση

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ευρωσκεπτικιστές κατά ευρωπαϊστών

Η οικονομική κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει συνεκτικά ή αποσυσπειρωτικά για την αριστερά; Η αυθόρμητη απάντηση, αν η ερώτηση συμπεριλαμβανόταν σε πολιτική έρευνα, θα ήταν συνεκτικά. Ομως αν εξαιρεθεί το ΚΚΕ, το οποίο πιστεύει ότι όλα θα λυθούν όταν πραγματοποιηθεί η... επανάσταση, η απάντηση αποκτά πολλαπλό ενδιαφέρον για την άλλη αριστερά.

Στον Συνασπισμό η κρίση μάλλον πυροδοτεί συγκρούσεις, αφού τόσο η ανάλυση των αιτίων της όσο και οι προτεινόμενες λύσεις αποτυπώνουν τις διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις. Από τη μία πλευρά οι «ευρωπαϊστές» του κόμματος (Φ. Κουβέλης, Δ. Παπαδημούλης, Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης) που ομνύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική του, επιμένουν ότι θα είναι καταστροφική για τη χώρα η έξοδος από την ΟΝΕ, τάσσονται υπέρ της αντικατάστασης του Συμφώνου Σταθερότητας και τους βρίσκει αντίθετους η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Επιμένουν δε να αντιμετωπίζουν με όρους πολιτικής αντιπαλότητας όσους επενδύουν στις προτάσεις τύπου «έξω από την ΟΝΕ» ή ακόμα και «έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στην απέναντι πλευρά βρίσκονται οι «ευρωσκεπτικιστές» (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Σ. Λεουτσάκος, Α. Καλύβης). Στο λεξιλόγιό τους πρυτανεύουν φράσεις όπως «ιδιότυπη κατοχή της Ελλάδας από την Ευρώπη», «αγώνας για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας» ή «αγώνας ενάντια στο κεφάλαιο και τον καπιταλισμό», ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης διενέργειας δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Σταθερότητας και την έξοδο από την ΟΝΕ. Θέσεις που τους φέρνουν πιο κοντά στις απόψεις του ΚΚΕ, ίσως και σε ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Αν και δεν υποστηρίζουν με θέρμη την έξοδο από τη Ε.Ε., εν τούτοις επιμένουν πως «αν δεν αλλάξει η Ευρώπη τότε φεύγεις και είναι σίγουρο ότι θα σε ακολουθήσουν και άλλοι».

Κάπου στη μέση βρίσκονται οι «κινηματικοί ευρωπαϊστές» (Π. Σκουρλέτης, Τ. Κορωνάκης, Ν. Βούτσης, Ρένα Δούρου, Α. Καρίτζης Α. Μανταδάκης). Κοντά σ' αυτές τις απόψεις κινείται και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας. Σταθερά απέναντι στους «ευρωσκεπτικιστές», δεν συζητούν καν την έξοδο από την ΟΝΕ ή την Ε.Ε., επιμένουν ότι πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί προστασίας στην Ε.Ε., τάσσονται υπέρ της δημιουργίας πανευρωπαϊκού κινηματικού μετώπου και ενός ισχυρού συνδικαλιστικού δικτύου. Αυτοτοποθετούμενοι πιο κοντά στην νέα ευρωπαϊκή αριστερά (με πρότυπο το γερμανικό Die Linke, το πορτογαλικό «Μπλόκο» και την ισπανική Ενωμένη Αριστερά).

Στον ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα φαντάζει πιο απλή. Στο σύνολό του διακρίνεται από σαφή αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό, θεωρεί φερέφωνο της Ε.Ε. την κυβέρνηση Παπανδρέου, επιζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σύμφωνο σταθερότητας, θεωρεί επιεικώς «αντιδραστικές» τις απόψεις των ευρωπαϊστών του ΣΥΝ. Υιοθετώντας τις απόψεις του Α. Αλαβάνου για τη συγκρότηση «Κοινωνικού Μετώπου», το οποίο θα συμπεριλαμβάνει μέρος του ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και επιμένοντας ότι η «Ευρώπη είναι πλέον έρμαιο των τραπεζιτών και των αγορών» μερικές συνιστώσες του (ΚΟΕ, ΔΕΑ) υποστηρίζουν την έξοδο από την Ε.Ε. και την ΟΝΕ. Και όσοι «βλέπουν» το όχι μακρινό μέλλον, δεν αποκλείουν ότι η οικονομική κρίση και οι διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπισή της θα είναι η αφορμή για τη διάσπαση ενός αμφίβολου από τη γέννησή του εγχειρήματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αριστερά
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Οικονομική κρίση & πολιτικό σύστημα
Κομμένη στα τρία η Ν.Δ.
ΛΑΟΣ: Μετακόμιση στην ...πράσινη πολυκατοικία
Σοκ στην αριστερή όχθη του ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Η κοινωνία μυρίζει μπαρούτι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Τα δύο σενάρια για το «πακέτο» σωτηρίας
Κυβέρνηση
Πίστωση χρόνου με τριπλή επιτήρηση
Μετά το Πάσχα υγεία και ασφαλιστικό
Με τέσσερα αντίμετρα στα μέτρα
Δανεισμός Δημοσίου
Το ταξίδι θα κριθεί στα επιτόκια
ΠΑΣΟΚ
Ο Παπουτσής τούς πέφτει... στενός
Ο θεματοφύλακας του πρωθυπουργού
Εξοπλισμοί
Υποβρύχιες συμφωνίες με τη Μέρκελ
Βουλή
Οικονομολόγοι με σταυρό προτίμησης
Συνέντευξη: Δημήτρης Ρέππας
«Να μειωθούν από 300 σε 200 οι βουλευτές»
Συνέντευξη: Αλέξης Τσίπρας
«Παραμύθι με δράκους ο κίνδυνος χρεοκοπίας»
Οικονομική κρίση & πολιτικό σύστημα
Κομμένη στα τρία η Ν.Δ.
ΛΑΟΣ: Μετακόμιση στην ...πράσινη πολυκατοικία
Σοκ στην αριστερή όχθη του ΠΑΣΟΚ
Ευρωσκεπτικιστές κατά ευρωπαϊστών
Οικονομική κρίση
Η κοινωνία μυρίζει μπαρούτι
Εικόνες απ' το μέλλον της Ευρώπης
Με εντολή Παπακωνσταντίνου
Ξανανοίγουν καυτοί φορολογικοί φάκελοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το νέο σχέδιο Καστανίδη για τη διαφάνεια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Το «μαύρο αγκάθι» της ΕΛ.ΑΣ.