Έντυπη Έκδοση

Το «μαύρο αγκάθι» της ΕΛ.ΑΣ.

Πριν ακόμη συμπληρώσει τα 20 χρόνια του, ο Λάμπρος Φούντας, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών πριν από πέντε μέρες στη Δάφνη, βάδιζε στους δρόμους της οργής. Αυτός ήταν ο τίτλος του εντύπου που εξέδωσε η αναρχική ομάδα «μαύρο αγκάθι» στην οποία συμμετείχε, το 1994.

Μερικά χρόνια τώρα, ο 35χρονος βιολόγος έδειχνε να ζεί συμβατικά, με σχέση εξαρτημένης εργασίας ως ιδιωτικός υπάλληλος. Ως ένας συνηθισμένος άνθρωπος, όπως περιγράφεται σε διάφορες καταθέσεις ανθρώπων του επαγγελματικού του περιβάλλοντος.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης η αστυνομία, με αιχμή της έρευνας την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, επιχειρεί να θεμελιώσει το σενάριο ότι ο άνθρωπος που σκότωσε υπό συνθήκες που περιγράφονται στις επίσημες ανακοινώσεις (ανταπόδοση πυροβολισμών σε άτομα που πυροβόλησαν πρώτα), είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος και στέλεχος της επαναστατικής βίας, όπως εκδηλώθηκε από το 2003 και μετά.

Και για να το πετύχουν αυτό οι διωκτικές αρχές προσπαθούν να προσελκύσουν πληροφοριοδότες δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του βιολόγου, που προφανώς κατέσχεσαν από τις έρευνες στο σπίτι του, ένα διαμέρισμα-βιβλιοθήκη στους Αμπελόκηπους.

Σχετικά με την πρώτη φωτογραφία του, που δόθηκε την Τετάρτη, δεν υπήρξε ανταπόκριση και έτσι η Αντιτρομοκρατική επανήλθε. Ζητούμενα είναι ο εντοπισμός κρησφυγέτων και άλλων προσώπων που ενδεχομένως σχετίζονται με την υπόθεση. Οι αρμόδιοι της αστυνομίας εκτιμούν ότι πέριξ του χώρου της συμπλοκής υπήρχε ομάδα τουλάχιστον τριών ατόμων.

Η συμπλοκή της Δάφνης, σε ό,τι αφορά ορισμένες παραμέτρους, θυμίζει στους παλαιότερους την προ 25ετίας συμπλοκή του Γκύζη, όπου έπεσε νεκρός ο Χρ. Τσουτσουβής και τρεις αστυνομικοί. Και σε κάποιες άλλες θυμίζει μερικώς τη συμπλοκή των Σεπολίων προ 20ετίας, όπου δεν υπήρξαν νεκροί αλλά πραγματικές οδομαχίες .

Σε ρυθμούς... 2002

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η αστυνομία σε συνδυασμό με τη σύνθεση όποιων διαθέσιμων στοιχείων, ο 35χρονος πυροβολήθηκε σε φάση στροφής (ωμοπλάτη) ενώ προσπαθούσε να διαφύγει, αφού κάλυψε τον εαυτό του πυροβολώντας κατά των αστυνομικών δύο φορές. Ακόμη αφήνεται να εννοηθεί ότι πυροβόλησε τουλάχιστον μια φορά και ο αναζητούμενος συνεργός του.

Είναι ολοφάνερο ότι οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, με συγκυριακά τον ίδιο πολιτικό προϊστάμενο, κινούνται πάνω στις ράγες των μεθόδων του 2002. Ομως είναι εντελώς διαφορετικό το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, αλλά και τα ερευνητικά δεδομένα, που δεν πρέπει να επιτρέπουν στους χειριστές της υπόθεσης να κινούνται με κανόνες προολυμπιακής ευφορίας και χαμηλών κοινωνικών αντιστάσεων σε αντιτρομοκρατικούς οδοστρωτήρες.

Σε ό,τι αφορά τα εργαστήρια, αναμένονται εργαστηριακές αναλύσεις και συσχετισμοί DNA, ενώ έπονται διαδικασίες δεκάδων καταθέσεων, προσαγωγών και κατ' οίκον ερευνών με επίκεντρο τον Λ. Φούντα και τον εικαζόμενο κλειστό κύκλο των συνεργατών του. Μόλις χθες ολοκληρώθηκε αρνητικά για τις αρχές ένα ερευνητικό θρίλερ σχετικά σχετικά με πολύ οικείο πρόσωπο του θύματος και το ενδεχόμενο εμπλοκής του στην υπόθεση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Τα δύο σενάρια για το «πακέτο» σωτηρίας
Κυβέρνηση
Πίστωση χρόνου με τριπλή επιτήρηση
Μετά το Πάσχα υγεία και ασφαλιστικό
Με τέσσερα αντίμετρα στα μέτρα
Δανεισμός Δημοσίου
Το ταξίδι θα κριθεί στα επιτόκια
ΠΑΣΟΚ
Ο Παπουτσής τούς πέφτει... στενός
Ο θεματοφύλακας του πρωθυπουργού
Εξοπλισμοί
Υποβρύχιες συμφωνίες με τη Μέρκελ
Βουλή
Οικονομολόγοι με σταυρό προτίμησης
Συνέντευξη: Δημήτρης Ρέππας
«Να μειωθούν από 300 σε 200 οι βουλευτές»
Συνέντευξη: Αλέξης Τσίπρας
«Παραμύθι με δράκους ο κίνδυνος χρεοκοπίας»
Οικονομική κρίση & πολιτικό σύστημα
Κομμένη στα τρία η Ν.Δ.
ΛΑΟΣ: Μετακόμιση στην ...πράσινη πολυκατοικία
Σοκ στην αριστερή όχθη του ΠΑΣΟΚ
Ευρωσκεπτικιστές κατά ευρωπαϊστών
Οικονομική κρίση
Η κοινωνία μυρίζει μπαρούτι
Εικόνες απ' το μέλλον της Ευρώπης
Με εντολή Παπακωνσταντίνου
Ξανανοίγουν καυτοί φορολογικοί φάκελοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το νέο σχέδιο Καστανίδη για τη διαφάνεια
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Το «μαύρο αγκάθι» της ΕΛ.ΑΣ.