Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ

Πυρηνική αγωνία

Ολοι μιλούν για τη μεγαλύτερη καταστροφή που γνωρίζει η χώρα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι εικόνες «βιβλικής καταστροφής» είναι αδύνατο ακόμη να συνειδητοποιηθούν (φωτ. Reuters, Ass. Press)
ΠΑΝΩ από 10.000 υπολογίζεται ότι θα είναι οι νεκροί στην Ιαπωνία, όπου εξαφανίστηκαν ολόκληροι οικισμοί από το σεισμό. Σε 9 ανεβάζουν τα Ρίχτερ οι νέοι υπολογισμοί. Κατά 2,5 μέτρα μετακινήθηκε το κεντρικό νησί της Ιαπωνίας. Παγκόσμια αγωνία για τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες, όπου εντείνονται η επιφυλακή και οι ανησυχίες για ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα, μετά την έκρηξη σε έναν απ' αυτούς, η οποία προκάλεσε έκλυση ραδιενέργειας. Εκκενώθηκε ζώνη σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων και μεταφέρθηκαν 210.000 άνθρωποι. Με δελτίο τα τρόφιμα, το νερό και το ρεύμα.

Πλήρες θέμα...

 • Ιαπωνία

  • Δηλώσεις Πατριάρχη Βαρθολομαίου
   Επικίνδυνη για την ανθρωπότητα, χαρακτηρίζει σε μήνυμά του την πυρηνική ενέργεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος για τις οικολογικές του ευαισθησίες και δράσεις συχνά αποκαλείται «πράσινος πατριάρχης».
  • Η ΕΚΡΗΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ, Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ 1 ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΡΗΞΗ, ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ 3, ΦΕΡΝΟΥΝ ΜΝΗΜΕΣ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ Αγώνας δρόμου να αποτραπεί τήξη στους πυρήνες των αντιδραστήρων
   Τιτάνιες προσπάθειες να αποτρέψουν τήξη του πυρήνα στους αντιδραστήρες των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας καταβάλλουν οι τεχνικοί στην Ιαπωνία, μετά τα συνεχή προβλήματα στα συστήματα ψύξης, τα οποία έχουν ήδη προκαλέσει μία έκρηξη υδρογόνου, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός τεχνικού, τον τραυματισμό έντεκα άλλων, την περιορισμένη διαρροή ραδιενέργειας και την εκκένωση των γύρω περιοχών.
  • Παγκόσμια πυρηνική ανησυχία
   Παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών προκαλούν τα γεγονότα στην Ιαπωνία. Οι οργανώσεις κατά των πυρηνικών σηκώνουν το θέμα, οι πολιτικοί χωρών που διαθέτουν ή σχεδιάζουν πυρηνικά εργοστάσια, όμως, εξακολουθούν να υπεραμύνονται της επιλογής τους δεχόμενοι πάντως ότι η ιαπωνική περίπτωση θα πρέπει να δώσει μαθήματα.
  • Τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του Μέρφι
   «Το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την ισχύ του νόμου του Μέρφι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αν κάτι πάει στραβά, αυτό θα συμβεί την πλέον ακατάλληλη στιγμή.
  • Ποια θα είναι η εξέλιξη
   Για την εξέλιξη της κατάστασης στους πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία και σύμφωνα με πληροφορίες από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, την Ιαπωνική Αρμόδια Αρχή και τις ομόλογες με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) αρχές ευρωπαϊκών κρατών, η ΕΕΑΕ αναφέρει: 1)Το ατύχημα στη μονάδα 1 του σταθμού Φουκουσίμα κατατάσσεται στο επίπεδο 4 της διεθνούς κλίμακας INES (πυρηνικό ατύχημα με τοπικές επιπτώσεις). Συγκριτικά αναφέρεται ότι το ατύχημα στο Τσερνομπίλ ήταν στο επίπεδο 7.
  • Μείγμα οξειδίων: ο τοξικός τρόμος
   Ιδιαίτερα τοξικό είναι το μείγμα οξειδίων που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δίκτυο Εξόδου από τα Πυρηνικά.
  • Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΙ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ Βαθύ το ρήγμα στην οικονομία
   Σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της Ιαπωνίας επέφερε ο σεισμός της Παρασκευής, αλλά έπειτα από ένα πρώτο σοκ, που θα φανεί και σε μια προσωρινή μείωση του ΑΕΠ, η οικονομία της χώρας αναμένεται να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, όπως και το 1995, μετά το σεισμό στο Κόμπε, οπότε άρχισε να λειτουργεί η μηχανή της ανοικοδόμησης. Τώρα, όμως, η οικονομία είναι λιγότερο ισχυρή.
  • Μικρές οι «ζημιές» στην ελληνική αγορά ιαπωνικών αυτοκινήτων
   Σε μικρό βαθμό θα επηρεαστούν από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία τα καινούργια ιαπωνικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Επίσης, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και με τη διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών.
  • Αρση συναγερμού στις περισσότερες χώρες που «άγγιξε» το τσουνάμι
   Ο τρόμος για καταστροφές από τσουνάμι επικράτησε αρχικά και σε άλλες χώρες, αφού συνολικά 50 κράτη, από τα νησιά του Ειρηνικού και τη Ρωσία μέχρι τις ΗΠΑ και τις δυτικές ακτές του Καναδά, εξέδωσαν σχετική προειδοποίηση και προχώρησαν στην εκκένωση παράκτιων περιοχών, όμως, ώρες μετά, οι περισσότερες είχαν άρει τον συναγερμό.
 • Λιβύη

  • ΛΙΒΥΗ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΥΡΟΣ ΤΟΥ Πράσινο φως από τον Αραβικό Σύνδεσμο για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
   Η κατηγορηματική έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, που διατύπωσε Σάββατο βράδυ ο Αραβικός Σύνδεσμος στο Κάιρο, ναι μεν λειτουργεί ως το πρόσχημα που εξέλειπε για τη Δύση, όμως το συνεχιζόμενο «παιχνίδι των δισταγμών» από πλευράς ΗΠΑ και περισσοτέρων λοιπών συμμάχων λειτουργεί στην πράξη υπέρ του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος αξιοποιεί όλο το διαθέσιμο χρόνο του για να βιαστεί να κατατροπώσει με τη στρατιωτική υπεροπλία του τους εξεγερμένους στα ανατολικά.
  • Συνεδριάζουν ενώ ο Καντάφι προελαύνει
   Οπαδοί του Καντάφι έξω από ανακατειλημμένο αστυνομικό τμήμα του Μπιν Τζαουάντ (φωτ. Reuters) Αντί για επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το θέμα της Λιβύης έρχεται προς συζήτηση κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του G8 στο Παρίσι. Ο Καντάφι, με στρατιωτική υπεροπλία, προελαύνει προς ανατολάς.
  • Δολοφονική ενέδρα κατά τηλεοπτικού συνεργείου
   Στοχευμένη δολοφονική ενέργεια με δράστες πράκτορες του Καντάφι, δείχνουν οι υπάρχουσες ενδείξεις ότι ήταν η προχθεσινή ένοπλη επίθεση εναντίον τριμελούς τηλεοπτικού συνεργείου του Al Jazeera, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο 56χρονος κάμεραμαν Αλι Χάσαν αλ Τζάμπερ, από το Κατάρ.
 • Μέση Ανατολή

  • Στο σκληρό δρόμο του Καντάφι, Μπαχρέιν - Υεμένη
   Ακόμα και αν αποφεύγουν ευσχήμως να μιμηθούν τον Καντάφι, μάλλον ενθαρρημένοι από την έως τώρα απραξία της Δύσης απέναντι στην εξελισσόμενη εξέγερση των αραβικών πληθυσμών, οι ολιγάρχες των αραβικών χωρών επιμένουν στη βία - νέο αίμα, νέων διαδηλωτών, χύνεται και στην Υεμένη και στο Μπαχρέιν.
 • Ισραήλ

  • Με νέους εποικισμούς απαντά το Τελ Αβίβ
   Σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού και υπό τον φόβο αντιποίνων τελεί η Δυτική Οχθη, ύστερα από τη δολοφονία μιας πενταμελούς οικογένειας Ισραηλινών, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση ανάβει το πράσινο φως για την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών.
 • ΗΠΑ

  • Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
   Σε παραίτηση αναγκάστηκε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π. Τζ. Κρόουλι, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε εξαιτίας απαξιωτικών για το Πεντάγωνο δηλώσεών του, αναφορικά με τη μεταχείριση του στρατιώτη Μάνινγκς, ο οποίος φέρεται ως το «βαθύ λαρύγγι» πίσω από τις πληροφορίες του ιστότοπου Wikileaks.
  • ΗΠΑ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Νέο Βιετνάμ το Ουισκόνσιν
   Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο στην πρωτεύουσα της Πολιτείας του Ουισκόνσιν, Μάντισον, για να διαμαρτυρηθούν για την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει απολύσεις και αφαιρεί από τους δημοσίους υπαλλήλους κεκτημένα δικαιώματά τους.
 • Ιταλία

  • Για το Σύνταγμα και τη δημόσια παιδεία διαδηλώνουν οι Ιταλοί
   Εκατό πλατείες δεκάδων ιταλικών πόλεων και άλλων ευρωπαϊκών, πλημμύρισαν το Σάββατο Ιταλοί πολίτες, για να διαδηλώσουν υπέρ των αξιών του Συντάγματος και της δημόσιας παιδείας, υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και ίσων δικαιωμάτων και κατά των περικοπών κονδυλίων του προϋπολογισμού που αφορά μεταξύ άλλων τα σχολεία και τον πολιτισμό.
 • Τουρκία

  • Ξανά στους δρόμους οι Τούρκοι δημοσιογράφοι
   Για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι δημοσιογράφοι για τις συλλήψεις συναδέλφων τους, στο πλαίσιο της υπόθεσης «Εργκενεκόν».
 • Άλλες ειδήσεις

  • Καλώς τα παιδιά
   Δεν φοβούνται μήπως φοβηθούν, δεν αναρωτιούνται αν για το άγνωστο δεν έχουν απαντήσεις. Ελπίζουν και χαμογελούν, οργίζονται, θυμώνουν και, πάνω απ' όλα, βιάζονται. Το ταξίδι μακρινό και η προσμονή μεγάλη. Προορισμός το τίποτα, το όλα, το καθόλου.