Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ

Η επόμενη ημέρα της Αποκάλυψης

Τον αριθμό των 10.000 αναμένεται να ξεπεράσουν οι νεκροί στην Ιαπωνία, από τη χειρότερη καταστροφή που γνωρίζει η χώρα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο σεισμός, του οποίου το μέγεθος χθες αναβαθμίστηκε σε 9 Ρίχτερ, μετακίνησε κατά 2,4 μέτρα το κεντρικό νησί της Ιαπωνίας, ενώ το τσουνάμι που ακολούθησε και οι φόβοι για τα πυρηνικά ξεσπίτωσαν 600.000 ανθρώπους. Τρία εικοσιτετράωρα μετά την Αποκάλυψη, εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό, νερό και βασικά είδη διατροφής, εντείνονται όμως και οι διεθνείς προσπάθειες αρωγής.

Ολοι μιλούν για τη μεγαλύτερη καταστροφή που γνωρίζει η χώρα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι εικόνες «βιβλικής καταστροφής» είναι αδύνατο ακόμη να συνειδητοποιηθούν (φωτ. Reuters, Ass. Press) Ολοι μιλούν για τη μεγαλύτερη καταστροφή που γνωρίζει η χώρα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι εικόνες «βιβλικής καταστροφής» είναι αδύνατο ακόμη να συνειδητοποιηθούν (φωτ. Reuters, Ass. Press) Με το φόβο νέων ισχυρών μετασεισμών -η πιθανότητα για 7 Ρίχτερ είναι 70% για τα επόμενα δύο 24ωρα- και για λίγο χθες και με την αγωνία ενός νέου τσουνάμι που ευτυχώς δεν ήρθε, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιαπωνία ζουν στην κόλαση της απώλειας αγαπημένων τους, περιουσιών, της ζωής που είχαν χτίσει. Αργά χθες βράδυ τα επίσημα στοιχεία έδιναν 1.800 νεκρούς, έμοιαζε όμως λογική η εκτίμηση ότι θα ξεπεράσουν τους 10.000 στην περιοχή Μιγιάγκε που σαρώθηκε από το τσουνάμι. Μόνο στην πόλη Μιναμισανρικούτσο αγνοούνται 10.000 άνθρωποι, τα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κανα-δυο κτήρια και ένα νοσοκομείο έμειναν άθικτα εκεί. Κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών ανασύρθηκαν μόνο χθες 600 σοροί.

Μικρά θαύματα

Υπήρχαν όμως και καλές στιγμές με τη διάσωση 3.000 ανθρώπων από διάφορα σημεία. Απρόσμενη ήταν η διάσωση ενός 60χρονου άνδρα που κατάφερε να επιζήσει τρεις ημέρες σκαρφαλωμένος στη στέγη του σπιτιού του που είχε παρασυρθεί σε βάθος 15 χιλιομέτρων ανοιχτά της πόλης Μιναμισόμα, στην επαρχία Φουκουσίμα. Κατάφερε να ανεβεί εκεί και εντοπίστηκε καθώς κουνούσε ένα κόκκινο ύφασμα. Το έκανε συνεχώς, αλλά μόλις χθες τον είδαν. Τον βοήθησε το γεγονός ότι η θάλασσα ηρέμησε μετά την πρωτόγνωρη αντάρα. Μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο αλλά είναι καλά, έχασε όμως τη γυναίκα του.

Στο λιμάνι Σεντάι, που επίσης σαρώθηκε από το τσουνάμι, ένα διυλιστήριο εξακολουθούσε να φλέγεται, την ώρα που ο κόσμος, παγωμένος από την πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή, κατέφευγε χθες σε όποια σχολεία και κτήρια είχαν μείνει ακέραια.

Πάνω από 590.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. «Περίπου 380.000 εκκένωσαν τις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι και μεταφέρθηκαν σε 2.050 καταφύγια, ενώ πλέον των 210.000 που κατοικούσαν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο μετακινήθηκαν από τις Αρχές». Στο βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας σχεδόν 5,6 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και πάνω από ένα εκατομμύριο δεν είχαν χθες πόσιμο νερό. Οι Αρχές επέβαλαν ήδη δελτίο στα καύσιμα, μέχρι 10 λίτρα για κάθε όχημα και οι ουρές ήταν τεράστιες.

Για την «πιο σοβαρή κρίση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» μίλησε ο πρωθυπουργός Καν, ζητώντας από τον κόσμο να επιδείξει ενότητα. Ανακοίνωσε ότι από σήμερα οι παροχές θα διακόπτονται εναλλάξ σε διάφορες περιοχές.

Πολλοί δρόμοι στις κυρίως πληγείσες περιοχές, αλλά και στην περιφέρεια του Τόκιο έχουν υποστεί καθιζήσεις και μεγάλες ζημιές καθιστώντας δύσκολες τις μετακινήσεις. Στη νομαρχία Ιβάτε (ΒΑ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού) επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο σε ασθενοφόρα και οχήματα έκτακτης ανάγκης. Από χθες διπλασιάστηκε στους 100.000 ο αριθμός των στρατιωτών που ανέλαβαν αποστολή στις πληγείσες περιοχές, όπου επίσης μεταβαίνουν 250.000 αστυνομικοί.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, από το σεισμό μετακινήθηκε το κεντρικό ιαπωνικό νησί κατά 2,4 μέτρα, ενώ ο άξονας περιστροφής της Γης μετατοπίστηκε κατά 10 εκατοστά. Το ηφαίστειο στο νότιο νησί Κιούσου, εκατοντάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, άρχισε χθες να «ξερνάει» στάχτη και πέτρες.

Διεθνής βοήθεια

Εβδομήντα χώρες και πέντε διεθνείς οργανώσεις προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και οι πρώτες ομάδες διασωστών και σκύλων έρευνας και προμήθειες άρχισαν από χθες να φτάνουν. Σημαντική αρωγή προσφέρουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα ανοιχτά της Ιαπωνίας, από όπου απογειώνονται ελικόπτερα με τρόφιμα και υλικό προς τις πληγείσες περιοχές. Τη βοήθεια της Ρωσίας σε φυσικό αέριο, ώστε να καλύψει ενεργειακές ανάγκες της, ζήτησε το Τόκιο και πήρε από τον ίδιο τον Πούτιν τη διαβεβαίωση ότι θα την έχει. «Οι γείτονές μας αντιμετωπίζουν μια τεράστια τραγωδία... παρά τα προβλήματα που έχουν κληρονομήσει από το παρελθόν θα τους παράσχουμε κάθε βοήθεια», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν θυμίζοντας τη διαμάχη για τις Κουρίλες Νήσους.

Παρά την τραγωδία, όλα τα αεροδρόμια της Ιαπωνίας λειτουργούν κανονικά εκτός από εκείνο της πόλης Σεντάι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιαπωνία
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Σχετικά θέματα: Ιαπωνία
Δηλώσεις Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Αγώνας δρόμου να αποτραπεί τήξη στους πυρήνες των αντιδραστήρων
Παγκόσμια πυρηνική ανησυχία
Τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του Μέρφι
Ποια θα είναι η εξέλιξη
Μείγμα οξειδίων: ο τοξικός τρόμος
Βαθύ το ρήγμα στην οικονομία
Μικρές οι «ζημιές» στην ελληνική αγορά ιαπωνικών αυτοκινήτων
Αρση συναγερμού στις περισσότερες χώρες που «άγγιξε» το τσουνάμι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιαπωνία
Η επόμενη ημέρα της Αποκάλυψης
Δηλώσεις Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Αγώνας δρόμου να αποτραπεί τήξη στους πυρήνες των αντιδραστήρων
Παγκόσμια πυρηνική ανησυχία
Τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του Μέρφι
Ποια θα είναι η εξέλιξη
Μείγμα οξειδίων: ο τοξικός τρόμος
Βαθύ το ρήγμα στην οικονομία
Μικρές οι «ζημιές» στην ελληνική αγορά ιαπωνικών αυτοκινήτων
Αρση συναγερμού στις περισσότερες χώρες που «άγγιξε» το τσουνάμι
Λιβύη
Πράσινο φως από τον Αραβικό Σύνδεσμο για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
«Συνένοχη στο έγκλημα και η διεθνής κοινότητα»
Δολοφονική ενέδρα κατά τηλεοπτικού συνεργείου
Μέση Ανατολή
Στο σκληρό δρόμο του Καντάφι, Μπαχρέιν - Υεμένη
Ισραήλ
Με νέους εποικισμούς απαντά το Τελ Αβίβ
ΗΠΑ
Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Νέο Βιετνάμ το Ουισκόνσιν
Ιταλία
Για το Σύνταγμα και τη δημόσια παιδεία διαδηλώνουν οι Ιταλοί
Τουρκία
Ξανά στους δρόμους οι Τούρκοι δημοσιογράφοι
Άλλες ειδήσεις
Καλώς τα παιδιά