Έντυπη Έκδοση

Η ΕΚΡΗΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ, Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ 1 ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΡΗΞΗ, ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ 3, ΦΕΡΝΟΥΝ ΜΝΗΜΕΣ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Αγώνας δρόμου να αποτραπεί τήξη στους πυρήνες των αντιδραστήρων

Τιτάνιες προσπάθειες να αποτρέψουν τήξη του πυρήνα στους αντιδραστήρες των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας καταβάλλουν οι τεχνικοί στην Ιαπωνία, μετά τα συνεχή προβλήματα στα συστήματα ψύξης, τα οποία έχουν ήδη προκαλέσει μία έκρηξη υδρογόνου, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός τεχνικού, τον τραυματισμό έντεκα άλλων, την περιορισμένη διαρροή ραδιενέργειας και την εκκένωση των γύρω περιοχών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο προειδοποίησε ότι μπορεί να σημειωθεί και δεύτερη έκρηξη και ότι ενδεχομένως έχει ήδη σημειωθεί μερική τήξη σε πυρήνα κάποιου αντιδραστήρα, αλλά τίποτα από αυτά δεν ήταν εύκολο να εξακριβωθεί. Οι πληροφορίες παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό συγκεχυμένες έως χθες το βράδυ. Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε ότι η κατάσταση στο σταθμό Φουκουσίμα είναι σοβαρή.

Η πρώτη έκρηξη έγινε το Σάββατο στη Μονάδα 1 του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊτσί. Οι τεχνικοί δεν μπορούσαν να χαμηλώσουν τη θερμοκρασία του αντιδραστήρα, γιατί, λόγω των διακοπών στο ηλεκτρικό ρεύμα, δεν λειτουργούσαν οι ηλεκτρικές αντλίες που μεταφέρουν νερό στον πυρήνα και τον ψύχουν.

Ο πυρήνας υπερθερμάνθηκε και με όσο νερό είχε διοχετευθεί παρήχθη ατμός και υδρογόνο. Οι τεχνικοί απελευθέρωσαν τα αέρια και το υδρογόνο εξερράγη. Ετσι αναγκάστηκαν να ρίξουν θαλασσινό νερό με βόριο. Το βόριο εμποδίζει την πρόκληση αλυσιδωτών πυρηνικών αντιδράσεων, αλλά το αλάτι διαβρώνει τον πυρήνα, ο οποίος αχρηστεύεται. Ο σταθμός είναι 40 ετών και όλα δείχνουν ότι δεν θα ξαναλειτουργήσει.

Περιμένοντας τη δεύτερη έκρηξη

Η δεύτερη έκρηξη αναμένεται στη Μονάδα 3, όπου δεν αποκλείεται να έχει σημειωθεί μερική τήξη του πυρήνα και όπου έχει αρχίσει ήδη η χρήση θαλασσινού νερού. Αν όλα πάνε καλά, τυχόν τήξη θα διαπιστωθεί έπειτα από μήνες, όταν ο αντιδραστήρας κρυώσει και οι τεχνικοί τον ανοίξουν. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στη Μονάδα 3, γιατί το καύσιμο είναι μείγμα οξειδίων. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, επικαλούμενη τις ιαπωνικές αρχές, ανακοίνωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και τέσσερα τραυματίστηκαν σε ατύχημα στη μονάδα Φουκουσίμα Νταϊνί, ενώ επτά τεχνικοί τραυματίστηκαν στην έκρηξη στη Μονάδα 1 του Φουκουσίμα Νταϊτσί.

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι από την έκρηξη καταστράφηκε τμήμα του κτηρίου, στο οποίο είχε συγκεντρωθεί υδρογόνο, μετά την εκτόνωση των αερίων του πυρήνα. Η έκρηξη δεν γίνεται μέσα στον ειδικό κλωβό όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας και που είναι σχεδιασμένος για να αντέχει μεγάλες εκρήξεις. Γίνεται, αν γίνει, στα σημεία που μένει το υδρογόνο στο κτήριο. Οι ιαπωνικές αρχές παραδέχτηκαν ότι αυτό έγινε το Σάββατο στη Μονάδα 1. Τα αέρια (υδρογόνο και ατμοί) που παράγονται από τη διαδικασία αυτή έχουν ραδιενέργεια. Ετσι εξηγείται πώς μετρήθηκε ραδιενέργεια έξω από τα εργοστάσια και πώς μολύνθηκαν περί τα 190 άτομα, τα οποία περίμεναν να μεταφερθούν στη γειτονική πόλη Φουτάμπε. Τουλάχιστον 1.500 άτομα έχουν ελεγχθεί για ραδιενέργεια. Τουλάχιστον 210.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τους σταθμούς. Η ραδιενέργεια είναι πάνω από τα όρια ασφαλείας της Ιαπωνίας, αλλά οι αρχές λένε ότι δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Το γαλλικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Ασφάλειας όμως ανακοίνωσε ότι η ραδιενέργεια στην Ιαπωνία είναι πολύ υψηλή. Το ραδιενεργό σύννεφο με ιώδιο και καίσιο πάνω από τη χώρα κινείται προς τον Ειρηνικό, από βόρειους-βορειοανατολικούς ανέμους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «6»

Ο Εντάνο είπε ότι κανένας από τους αντιδραστήρες στο Νταϊσί δεν είναι κοντά στο σημείο τήξης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα. Ωστόσο, αξιωματούχοι κήρυξαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έξι αντιδραστήρες (οι 3 στο Νταϊσί) επειδή υπάρχει πρόβλημα στην ψύξη τους και προφανώς επειδή κάνουν αποσυμπίεση υδρογόνου, οπότε είναι υποχρεωτική η κατάσταση ανάγκης.

Στο σταθμό του Ντογκάι Ντάι Νι μία αντλία ψύξης σταμάτησε, αλλά λειτουργεί η εφεδρική. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχτηκε και στην Οναγκάουα, αλλά οι αρχές επικαλέστηκαν άλλους λόγους, μάλλον ραδιενέργεια από γειτονικό εργοστάσιο και όχι υπερθέρμανση του πυρήνα. Οι ειδικοί, μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες, θεωρούν ότι ακόμα και σε πλήρη τήξη του πυρήνα η κατάσταση δεν θα είναι σαν το Τσερνομπίλ, το 1986, γιατί είναι πολύ διαφορετική η τεχνολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το σεισμό Γερμανοί τεχνικοί της Areva, που έκαναν εργασίες συντήρησης στη Φουκουσίμα, έσπευσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιαπωνία
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Πυρηνικά
Σχετικά θέματα: Ιαπωνία
Η επόμενη ημέρα της Αποκάλυψης
Δηλώσεις Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Παγκόσμια πυρηνική ανησυχία
Τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του Μέρφι
Ποια θα είναι η εξέλιξη
Μείγμα οξειδίων: ο τοξικός τρόμος
Βαθύ το ρήγμα στην οικονομία
Μικρές οι «ζημιές» στην ελληνική αγορά ιαπωνικών αυτοκινήτων
Αρση συναγερμού στις περισσότερες χώρες που «άγγιξε» το τσουνάμι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιαπωνία
Η επόμενη ημέρα της Αποκάλυψης
Δηλώσεις Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Αγώνας δρόμου να αποτραπεί τήξη στους πυρήνες των αντιδραστήρων
Παγκόσμια πυρηνική ανησυχία
Τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του Μέρφι
Ποια θα είναι η εξέλιξη
Μείγμα οξειδίων: ο τοξικός τρόμος
Βαθύ το ρήγμα στην οικονομία
Μικρές οι «ζημιές» στην ελληνική αγορά ιαπωνικών αυτοκινήτων
Αρση συναγερμού στις περισσότερες χώρες που «άγγιξε» το τσουνάμι
Λιβύη
Πράσινο φως από τον Αραβικό Σύνδεσμο για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
«Συνένοχη στο έγκλημα και η διεθνής κοινότητα»
Δολοφονική ενέδρα κατά τηλεοπτικού συνεργείου
Μέση Ανατολή
Στο σκληρό δρόμο του Καντάφι, Μπαχρέιν - Υεμένη
Ισραήλ
Με νέους εποικισμούς απαντά το Τελ Αβίβ
ΗΠΑ
Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Νέο Βιετνάμ το Ουισκόνσιν
Ιταλία
Για το Σύνταγμα και τη δημόσια παιδεία διαδηλώνουν οι Ιταλοί
Τουρκία
Ξανά στους δρόμους οι Τούρκοι δημοσιογράφοι
Άλλες ειδήσεις
Καλώς τα παιδιά