Ελευθεροτυπία - 14/03/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
Τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του Μέρφι
«Το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την ισχύ του νόμου του Μέρφι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αν κάτι πάει στραβά, αυτό θα συμβεί την πλέον ακατάλληλη στιγμή.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να ευχόμαστε όλοι μας να στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειες για την ψύξη του πυρήνα ή των πυρήνων των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, λόγω του ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι επιπτώσεις στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και στο περιβάλλον θα είναι σοβαρότατες».
Αυτό τονίζει ο Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Σημειωτέον ότι στο προηγούμενο πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ οι γειτονικές πόλεις του πυρηνικού σταθμού στέκουν ακόμη εγκαταλελειμμένες και ακατοίκητες μετά την εκκένωσή τους, λόγω των υψηλών μετρήσεων ραδιενέργειας στην περιοχή. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ανεπτυγμένη φαντασία για να προβλέψει τι θα μπορούσε να συμβεί από ένα πυρηνικό ατύχημα σε μια χώρα τόσο πυκνοκατοικημένη όπως η Ιαπωνία».
«Αν ανοίξουν οι δεξαμενές, οδεύουμε προς νέο Τσερνομπίλ», ανέφερε στην «Ε» ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαστεφάνου. Επισήμανε πάντως ότι «προς το παρόν στην επταβάθμια κλίμακα μέτρησης των πυρηνικών ατυχημάτων, η περίπτωση της Ιαπωνίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 4, όταν το Τσερνομπίλ ήταν στο 7». Σχετικά με τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας, ο καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι «οπωσδήποτε θα υπάρξουν, καθώς ήδη καταγράφεται ραδιενέργεια στη γύρω περιοχή, έχει δημιουργηθεί ραδιενεργό νέφος και οπωσδήποτε ένας αριθμός ατόμων έχει επηρεαστεί».