Έντυπη Έκδοση

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΙ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ

Βαθύ το ρήγμα στην οικονομία

Σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της Ιαπωνίας επέφερε ο σεισμός της Παρασκευής, αλλά έπειτα από ένα πρώτο σοκ, που θα φανεί και σε μια προσωρινή μείωση του ΑΕΠ, η οικονομία της χώρας αναμένεται να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, όπως και το 1995, μετά το σεισμό στο Κόμπε, οπότε άρχισε να λειτουργεί η μηχανή της ανοικοδόμησης. Τώρα, όμως, η οικονομία είναι λιγότερο ισχυρή.

Ηδη η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε έτοιμη να ρίξει «μαζικά» σήμερα στην αγορά τεράστιες ποσότητες ρευστού, για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά κυκλώματα που θα γνωρίζουν δυσλειτουργίες. Αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες ηλεκτρονικών και διυλιστήρια έκλεισαν τα εργοστάσιά τους σε όλη τη χώρα, και όχι μόνο στις πληγείσες περιοχές, και η κυβέρνηση σχεδιάζει ειδικό έκτακτο προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση. Τα πρώτα πλήγματα θα γνωρίσει το Χρηματιστήριο του Τόκιο, με το άνοιγμά του, στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών τεχνολογίας αιχμής. Ωστόσο, η αναμενόμενη πρώτη πτώση του εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστεί, γιατί προφανώς θα ανεβούν οι μετοχές των εταιρειών που θα εμπλακούν στην ανοικοδόμηση, κυρίως των κατασκευαστικών.

Τεράστιο δημόσιο χρέος

Τα πράγματα δεν θα είναι πάντως εύκολα, γιατί η ιαπωνική οικονομία έχει τεράστιο δημόσιο χρέος, που τώρα ανέρχεται στο 200% του ΑΕΠ (που σήμερα είναι 5 τρισεκατομμύρια δολάρια) και αυξάνεται. Αυτό θα δυσκολέψει τη σύσταση νέου προϋπολογισμού, ενώ όλες οι εταιρείες θα έχουν πρόβλημα να ξαναμπούν σε ομαλή λειτουργία, κυρίως γιατί το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίζει, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του Απριλίου, η Ιαπωνία θα είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης με σταθερή ροή ρεύματος. Το ΑΕΠ μπορεί να σημειώσει ακόμη και 3% αύξηση μέσα στο χρόνο, όταν θα αρχίσει η ανοικοδόμηση.

Η SONY ανέστειλε τη λειτουργία οκτώ εργοστασίων της, το ένα εκ των οποίων κατασκευάζει φιλμ. Η Nissan σταμάτησε την παραγωγή και στα τέσσερα εργοστάσιά της. Ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της θα ξαναρχίσει όταν αρχίσει να παίρνει πάλι ανταλλακτικά. Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες (ΤΟΥΟΤΑ, NISSAN, HONDA, MITSUBISHI, SUZUKI) ανακοίνωσαν αναστολή λειτουργίας των γραμμών παραγωγής τους για σήμερα, όχι μόνο στις πληγείσες περιοχές, αλλά σε όλη τη χώρα. Πολλές εταιρείες, όπως η ΤΟΥΟΤΑ και η Panasonic, δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την επιθεώρηση των ζημιών, γιατί δεν έχουν πρόσβαση στα εργοστάσιά τους. Οι ειδικοί πάντως επιμένουν ότι η χώρα θα υποστεί μια προσωρινή μόνο οπισθοδρόμηση. Σε μερικούς μήνες θα αρχίσει η ανάκαμψη, όταν αρχίσουν οι δαπάνες ανοικοδόμησης. Η Ιαπωνία ξόδεψε περίπου 3 τρισεκατομμύρια γεν μετά το σεισμό στο Κόμπε, ο οποίος προκάλεσε ζημιές ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα η AIR Worldwide, ειδική στην εκτίμηση κινδύνων, υπολογίζει τις ζημιές από το σεισμό με βάση τα ασφαλιστικά συμβόλαια σε 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο ποσό δεν προβλέπονται οι ζημιές από το τσουνάμι.

Ακόμη ένας κίνδυνος θα είναι τυχόν ενίσχυση του γεν έναντι του δολαρίου, καθώς ήδη το ιαπωνικό νόμισμα είναι στο υψηλότερο σημείο των 16 τελευταίων ετών σε σχέση με το αμερικανικό. Αυτό θα δυσκολέψει πολύ τις εξαγωγές, που είναι από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Ιαπωνία
Σχετικά θέματα: Ιαπωνία
Η επόμενη ημέρα της Αποκάλυψης
Δηλώσεις Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Αγώνας δρόμου να αποτραπεί τήξη στους πυρήνες των αντιδραστήρων
Παγκόσμια πυρηνική ανησυχία
Τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του Μέρφι
Ποια θα είναι η εξέλιξη
Μείγμα οξειδίων: ο τοξικός τρόμος
Μικρές οι «ζημιές» στην ελληνική αγορά ιαπωνικών αυτοκινήτων
Αρση συναγερμού στις περισσότερες χώρες που «άγγιξε» το τσουνάμι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιαπωνία
Η επόμενη ημέρα της Αποκάλυψης
Δηλώσεις Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Αγώνας δρόμου να αποτραπεί τήξη στους πυρήνες των αντιδραστήρων
Παγκόσμια πυρηνική ανησυχία
Τέθηκε σε ισχύ ο νόμος του Μέρφι
Ποια θα είναι η εξέλιξη
Μείγμα οξειδίων: ο τοξικός τρόμος
Βαθύ το ρήγμα στην οικονομία
Μικρές οι «ζημιές» στην ελληνική αγορά ιαπωνικών αυτοκινήτων
Αρση συναγερμού στις περισσότερες χώρες που «άγγιξε» το τσουνάμι
Λιβύη
Πράσινο φως από τον Αραβικό Σύνδεσμο για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
«Συνένοχη στο έγκλημα και η διεθνής κοινότητα»
Δολοφονική ενέδρα κατά τηλεοπτικού συνεργείου
Μέση Ανατολή
Στο σκληρό δρόμο του Καντάφι, Μπαχρέιν - Υεμένη
Ισραήλ
Με νέους εποικισμούς απαντά το Τελ Αβίβ
ΗΠΑ
Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Νέο Βιετνάμ το Ουισκόνσιν
Ιταλία
Για το Σύνταγμα και τη δημόσια παιδεία διαδηλώνουν οι Ιταλοί
Τουρκία
Ξανά στους δρόμους οι Τούρκοι δημοσιογράφοι
Άλλες ειδήσεις
Καλώς τα παιδιά