Έντυπη Έκδοση

ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΥ

Ρίχτερ Ιαπωνίας στη Λέσβο

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, σε ένα μουσείο για τη σεισμική κοσμογονία στη σημερινή ανατολική Μεσόγειο που γέννησε τη γεωμορφολογία όπως την ξέρουμε, έζησαν το σεισμό που εκείνη την ώρα εξελισσόταν στην Ιαπωνία.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RACCE στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των παιδιών στους σεισμούς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RACCE στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των παιδιών στους σεισμούς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους Την ώρα που στην οθόνη του Σεισμολογικού Σταθμού καταγράφονταν τα σεισμικά κύματα του ισχυρού σεισμού που ταρακούνησε την υφήλιο, οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σιγρίου, στη Λέσβο, πραγματοποιούσαν ένα πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την κατανόηση και την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου σε μια σεισμογενή περιοχή, όπως η Ελλάδα.

«Μαζί με τα παιδιά που έζησαν την προσομοίωση της δόνησης στη σεισμική τράπεζα που λειτουργεί με τη μορφή μιας σχολικής αίθουσας στο χώρο του μουσείου, αλλά και τις προσομοιώσεις άλλων μεγάλων σεισμών που έπληξαν στο παρελθόν την Ελλάδα και άλλες χώρες, βρέθηκαν και ειδικοί από τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RACCE, το οποίο προσβλέπει στην υλοποίηση και την εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης των παιδιών για το σεισμό, το σεισμικό κίνδυνο και τον τρόπο προσέγγισής τους», μας λέει ο διευθυντής του Μουσείου στο Σίγρι, Νίκος Ζούρος.

Οταν άρχισε η δόνηση, η μεγάλη οθόνη έδειχνε την περιοχή του Κόμπε στην Ιαπωνία που έζησε μια παρόμοια τραγωδία το 1995. Οι μικροί μαθητές επανέλαβαν τις κινήσεις που είχαν μάθει και πήραν τη σωστή στάση κάτω από τα θρανία. Οταν η δόνηση σταμάτησε, αποχώρησαν με υποδειγματική τάξη, δείχνοντας σε όλους ότι η βιωματική προσέγγιση στις περιπτώσεις των φυσικών κινδύνων δημιουργεί σωστές στάσεις και συμπεριφορές και θωρακίζει την κοινωνία με τον καλύτερο τρόπο.

«Τα παιδιά», συνεχίζει ο κ. Ζούρος, «εκτελούσαν όλες τις δραστηριότητες με υποδειγματική ψυχραιμία, προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι ενώ οι ειδικοί παρακολουθούσαν την καταγραφή των σεισμικών κυμάτων της Ιαπωνίας με τη σκέψη στους ανθρώπους που ζούσαν το σεισμό, τα μικρά παιδιά ψύχραιμα επανέλαβαν ό,τι είχαν μάθει καλά να κάνουν δύο χρόνια τώρα που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα με θέμα τους σεισμούς.

Στο πρόγραμμα RACCE (Raising earthquake Awareness and Coping Children's Emotions) συμμετέχουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Κέντρο Ερευνας και Επικοινωνίας Montesca και το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας για την Παρακολούθηση του Βεζούβιου από την Ιταλία, το Κέντρο Περιβαλλοντικών Πρωτοβουλιών από τη Βουλγαρία και το Γεωπάρκο Reserve Naturelle Geologique de Haute Provence από τη Γαλλία. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Σχολικός «Καλλικράτης»
Κλείνουν 1.056 σχολεία
Πυρηνική ενέργεια
Επικίνδυνη, ο πυρήνας του ζητήματος
Σε ετοιμότητα η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα RACCE
Ρίχτερ Ιαπωνίας στη Λέσβο
Περιβάλλον
Τα σόναρ του ΝΑΤΟ τρελαίνουν τις φάλαινες
Στο πόδι για τις μπουλντόζες στην πλατεία του Α' Νεκροταφείου
Πόρτο Καρράς: μπήκαν από την πίσω πόρτα
Ανθρώπινα δικαιώματα
Γραμμή SOS για τη βία κατά των γυναικών
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Δυναμικά από τα Τρίκαλα οι «Δεν πληρώνω»
ΧΥΤΑ Άνδρου
Νησί των σκουπιδιών
Δικαιοσύνη
«Να πάτε να κουρεύεστε»
ΧΥΤΑ Κερατέας
Πέντε δήμοι στο πλευρό της Κερατέας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ομογενής από Ρωσία, ο νεκρός στο Μενίδι
Υγεία
Πονάει η υγεία στη Θεσσαλία, ούτε Ντεπόν στο Νοσοκομείο Λάρισας
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ευρωδικαίωση για πρώην δήμαρχο