Ελευθεροτυπία - 14/03/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
Στο πόδι για τις μπουλντόζες στην πλατεία του Α' Νεκροταφείου
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κάτοικοι γύρω από την πλατεία του Α' Νεκροταφείου της Αθήνας για να προστατεύσουν πάνω από 140 μεγάλα δένδρα, καθώς την Παρασκευή έκαναν την εμφάνισή τους συνεργεία της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή υπόγειου γκαράζ 358 θέσεων.
Πρόκειται για... ολυμπιακό έργο (!), που είχε δημοπρατηθεί το 2003 από το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, αλλά η σύμβαση υπογράφτηκε το 2006 με διετές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής. Εχει ενδιαφέρον ότι στο πλαίσιο του Κτηματολογίου ο Δήμος Αθηναίων ανακάλυψε ότι πρόκειται για ιδιοκτησία του, αλλά από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι περιορίστηκε σε υποδείξεις για την κηποτεχνική μελέτη.
Οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν με κοινή υπουργική απόφαση δύο χρόνια αργότερα (Νοέμβριος 2008) και εναντίον τους εκκρεμεί προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ που προβλέπεται να συζητηθεί τον Μάιο. Ολα αυτά δεν φαίνεται να εμπόδισαν τον σημερινό υπουργό Υποδομών να εγκρίνει πρόσφατα την οριστική μελέτη του υπόγειου γκαράζ. Μάλιστα στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται άλλα δύο γκαράζ, αυτό της οδού Διοχάρους δίπλα στο άλσος Συγγρού στα Ιλίσια και αυτό στην οδό Δημητρακοπούλου στην Καλλιθέα. Να σημειωθεί ότι μέρος από το πάρκο της Διοχάρους βρίσκεται μέσα στη Β' ζώνη προστασίας του Υμηττού και εντάσσεται στο νέο άλσος Ιλισίων-Γουδή που προβλέπει το υπό δημοσίευση διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος!