Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΧΑΙΡΙ (851) ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Κλείνουν 1.056 σχολεία

Στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της χώρας πέφτει, τελικά, το μεγάλο μαχαίρι του υπουργείου Παιδείας για να χωρέσει ο σχολικός «Καλλικράτης». Σύμφωνα με το νέο χάρτη που ανακοίνωσε χθες βράδυ, κλείνουν 1.056 σχολεία σε όλη τη χώρα, από τα οποία τα 851 είναι Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Αιφνιδιασμένοι οι δάσκαλοι προειδοποιούν για δυναμικές αντιδράσεις, ενώ οι καθηγητές μιλούν για υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου. Χιλιάδες οργανικές θέσεις θα χαθούν, χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα αναγκαστούν να «μεταναστεύσουν» σε άλλες σχολικές μονάδες.

Στον ντορβά της συγχώνευσης μπήκαν 1.933 σχολεία, δηλαδή το 6,6% του συνόλου των μονάδων (16.000), ενώ σε ό,τι αφορά τις βαθμίδες τα νούμερα δείχνουν λουκέτο στο 9% των Δημοτικών-Νηπιαγωγείων και στο 6,6% των Γυμνασίων-Λυκείων. Η τριάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι Θεσσαλία, Κ. Μακεδονία, Αττική. Στη Θεσσαλία συγχωνεύονται 170 Δημοτικά και 44 Γυμνάσια-Λύκεια, κλείνουν δύο και 10 αντιστοίχως. Στην Κ. Μακεδονία συγχωνεύονται 160 Δημοτικά και 64 Γυμνάσια-Λύκεια, κλείνουν δύο και δύο αντιστοίχως και στην Αττική συγχωνεύονται 158 Δημοτικά, 120 Γυμνάσια-Λύκεια, υποβαθμίζονται 52 Δημοτικά, κλείνουν 5 και 5 αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα «δεδομένα για τη νέα σχολική χρονιά» είναι:

-Σε σύνολο περίπου 11.500 μονάδων Πρωτοβάθμιας, συνενώνονται 1.523 οι οποίες γίνονται 672. Από αυτές είναι: 169 μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια, 98 ήδη σε αναστολή λειτουργίας, 18 χωρίς μαθητές. Μετά την παρέμβαση προκύπτουν: 120 νέα 6θέσια και 61 νέα 12θέσια.

-Σε σύνολο 3.116 μονάδων Δευτεροβάθμιας, συνενώνονται 410 που γίνονται 205. Σε αυτές α) το 30% των Γυμνασίων είχαν λιγότερους από 35 μαθητές, β) πάνω από το 50% των Λυκείων είναι λυκειακές τάξεις.

Σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις, το υπουργείο δηλώνει:

-Ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα παραμένει σταθερός έως 25 στην Πρωτοβάθμια και έως 25+10% στη Δευτεροβάθμια.

-Δεν θα δημιουργηθούν σχολεία «μαμούθ», δεν θα ξεπερνούν τους 400 μαθητές ανά σχολική μονάδα.

«Η ανακοίνωση του υπουργείου επιβεβαιώνει και τους χειρότερους φόβους μας, αφού μιλάμε για 851 σχολεία που καταργούνται χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια. Είναι σαφές ότι τα κριτήρια είναι η εξοικονόμηση εκπαιδευτικών και λειτουργικών δαπανών. Κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει εξαρχής» δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Κομνηνός Μαντάς, αιφνιδιασμένος από το μεγάλο αριθμό των υπό κατάργηση σχολείων. Περίμεναν λιγότερα από τα μισά, καθώς όπως λένε η εκκαθάριση έχει γίνει από τη δεκαετία του '90 στην Πρωτοβάθμια. Παρ' όλ' αυτά, «όπως αποδεικνύεται, αυτά που κατέθεσαν οι περιφερειακοί διευθυντές αυτά και υιοθετήθηκαν» τονίζει ο κ. Μαντάς, προειδοποιώντας για μεγάλα προβλήματα την ερχόμενη χρονιά αλλά και προαναγγέλλοντας «δυναμικές αντιδράσεις». Σήμερα, κιόλας, στην προγραμματισμένη συνέλευση της Ολομέλειας των προέδρων, τίθεται εκτάκτως ως μοναδικό θέμα προς συζήτηση.

Σε «κατάργηση εκατοντάδων σχολικών μονάδων, εργασιακή αβεβαιότητα εκπαιδευτικών, συσσώρευση μαθητών σε σχολεία, μεταφορά του κόστους της Πολιτείας στις πλάτες των γονέων» αναφέρεται ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Πεππές, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τη διατήρηση του αριθμού 25 μαθητών ανά τάξη.

Υποβιβασμός σχολικών μονάδων

Κατάργηση σχολικών μονάδων

Συγχωνεύσεις δημοτικών

Συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων

Γυμνάσια, Λύκεια

Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Καταργήσεις σχολικών μονάδων Δ.Ε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση
Για το ίδιο θέμα
«Καλλικράτης» και στα σχολεία, με οξύτατες αντιδράσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Σχολικός «Καλλικράτης»
Κλείνουν 1.056 σχολεία
Πυρηνική ενέργεια
Επικίνδυνη, ο πυρήνας του ζητήματος
Σε ετοιμότητα η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα RACCE
Ρίχτερ Ιαπωνίας στη Λέσβο
Περιβάλλον
Τα σόναρ του ΝΑΤΟ τρελαίνουν τις φάλαινες
Στο πόδι για τις μπουλντόζες στην πλατεία του Α' Νεκροταφείου
Πόρτο Καρράς: μπήκαν από την πίσω πόρτα
Ανθρώπινα δικαιώματα
Γραμμή SOS για τη βία κατά των γυναικών
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Δυναμικά από τα Τρίκαλα οι «Δεν πληρώνω»
ΧΥΤΑ Άνδρου
Νησί των σκουπιδιών
Δικαιοσύνη
«Να πάτε να κουρεύεστε»
ΧΥΤΑ Κερατέας
Πέντε δήμοι στο πλευρό της Κερατέας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ομογενής από Ρωσία, ο νεκρός στο Μενίδι
Υγεία
Πονάει η υγεία στη Θεσσαλία, ούτε Ντεπόν στο Νοσοκομείο Λάρισας
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ευρωδικαίωση για πρώην δήμαρχο