Έντυπη Έκδοση

Ευρωδικαίωση για πρώην δήμαρχο

Αποζημίωση 3.000 ευρώ στον πρώην δήμαρχο Λεχαινών Ηλείας Δημήτρη Χατζηγιάννη επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.

Η σχετική προσφυγή υποβλήθηκε στο ΕΔΔΑ από το ΕΠΣΕ, γιατί η ποινική διαδικασία σε βάρος του πρώην δημάρχου Λεχαινών Δημήτρη Χατζηγιάννη, από την ημέρα που κλήθηκε να καταθέσει ως κατηγορούμενος κατά την προανάκριση (19 Ιουλίου 2004) μέχρι την αθώωσή του (12 Φεβρουαρίου 2008), κράτησε λίγο περισσότερο από τριάμισι χρόνια για ένα βαθμό δικαιοδοσίας.

Η υπόθεση είχε να κάνει με τη διάθεση λυόμενων σπιτιών σε Ελληνες Ρομά, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία όμως είχαν δοθεί προεκλογικά σε μη δικαιούχους από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οπως αναφέρεται, η Ελλάδα παραβίασε επίσης το άρθρο 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) της ΕΣΔΑ γιατί δεν υπάρχει στο εσωτερικό δίκαιο ένδικο μέσο για να προσφύγει το κάθε θιγόμενο άτομο από την παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη μέσα σε λογική προθεσμία που προβλέπεται από το άρθρο 6.1 της ΕΣΔΑ.

Ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Π. Δημητράς δήλωσε: «Με την απόφαση το ΕΔΔΑ θεώρησε πως μια ποινική διαδικασία που εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη χωρίς λόγο, έστω και μόνο επί τριάμισι χρόνια -μια συνηθισμένη κατάσταση στην Ελλάδα- παραβιάζει την αρχή της δίκαιης δίκης και οδηγεί σε επιβολή σημαντικών προστίμων αποζημίωσης των θιγομένων από το κράτος. Ο δρόμος είναι ανοικτός για κάθε διάδικο σε ποινικές διαδικασίες που δεν οδηγούν σε πρωτόδικη δίκη μέσα σε τρία χρόνια να προσφεύγει στο ΕΔΔΑ για αποζημίωση επικαλούμενος/η την έλλειψη ανάλογου ένδικου μέσου για αποζημίωση στην Ελλάδα. Παράλληλα, η κυβέρνηση και η Βουλή οφείλουν να υιοθετήσουν αμέσως παρόμοιο ένδικο μέσο που να είναι αποτελεσματικό (δηλαδή να αποφασίζει χωρίς καθυστέρηση) για να σταματήσουν οι προσφυγές και οι βέβαιες καταδίκες από το ΕΔΔΑ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ευρωδικαστήριο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Σχολικός «Καλλικράτης»
Κλείνουν 1.056 σχολεία
Πυρηνική ενέργεια
Επικίνδυνη, ο πυρήνας του ζητήματος
Σε ετοιμότητα η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα RACCE
Ρίχτερ Ιαπωνίας στη Λέσβο
Περιβάλλον
Τα σόναρ του ΝΑΤΟ τρελαίνουν τις φάλαινες
Στο πόδι για τις μπουλντόζες στην πλατεία του Α' Νεκροταφείου
Πόρτο Καρράς: μπήκαν από την πίσω πόρτα
Ανθρώπινα δικαιώματα
Γραμμή SOS για τη βία κατά των γυναικών
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Δυναμικά από τα Τρίκαλα οι «Δεν πληρώνω»
ΧΥΤΑ Άνδρου
Νησί των σκουπιδιών
Δικαιοσύνη
«Να πάτε να κουρεύεστε»
ΧΥΤΑ Κερατέας
Πέντε δήμοι στο πλευρό της Κερατέας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ομογενής από Ρωσία, ο νεκρός στο Μενίδι
Υγεία
Πονάει η υγεία στη Θεσσαλία, ούτε Ντεπόν στο Νοσοκομείο Λάρισας
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ευρωδικαίωση για πρώην δήμαρχο