Έντυπη Έκδοση

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ - ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΘΕΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Ολοήμερη εκδρομή στο μουσείο; Γιατί όχι; Το Μουσείο της Ακρόπολης πάντως έχει ήδη έτοιμο το σακίδιο. Το γέμισε με τρία αρχαιολογικά παιχνίδια και θα το προσφέρει το Σαββατοκύριακο (16/17 Απριλίου) σε όσους θα θελήσουν να το δανειστούν από το Γραφείο Πληροφοριών.

Με αυτό τον τρόπο καλείται όλη η οικογένεια να ξαναπάει στο μουσείο για να γνωρίσει καλύτερα τη θεά Αθηνά. Παιδιά με τους γονείς τους να περιηγηθούν τα εκθέματα και να ψάξουν να βρουν τους δώδεκα διαφορετικούς τύπους της θεάς. Να τη δουν στη μάχη με προτεταμένο το δόρυ ως πρόμαχο εν όψει του Πελοποννησιακού Πολέμου. Να τη θαυμάσουν όπως την απεικόνισε ο Φειδίας στον Παρθενώνα, πανύψηλη και αγέλαστη ως πολιάδα. Κι ακόμη, ως σκεπτομένη, ως παρθένο συνεσταλμένη και σκερτσόζα, αλλά και σε πιο πεζές ασχολίες, ως εργάνη, προστάτιδα της εργασίας, της εφευρετικότητας, των τεχνών, που έμαθε στους ανθρώπους να οργώνουν, να κατασκευάζουν πλοία, να χτίζουν σπίτια.

Τα παιδιά θα έχουν την χαρά μέσα από τα παχνίδια αυτά, που κοστίζουν 6-7 ευρώ το καθένα, να ντύσουν και να στολίσουν τη θεά. Να της φορέσουν την περικεφαλαία, το δόρυ, την αιγίδα και να της κολλήσουν στο στήθος το γοργόνειο. Γονείς και παιδιά θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εικονική περιήγηση στο μουσείο μέσα από μια νέα ψηφιακή εφορμογή (www. acropolis-athena.gr).

Οσο για τους ενηλίκους, άνοιξε το πολυαναμενόμενο αναγνωστήριο στον δεύτερο όροφο, που έχει θέα στον Παρθενώνα. Εκεί μπορεί κάποιος να αναπαυτεί ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο ή ανοίγοντας τον φορητό υπολογιστή του, καθώς το μουσείο προσφέρει δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Εκείνοι που θα έχουν ξεμείνει να θαυμάζουν τις Καρυάτιδες, θα μπορούν από μια οθόνη προβολής να παρακολουθούν σε real time τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από το παραβάν, όπου συντηρητές συνεχίζουν να καθαρίζουν με λέιζερ μία από τις γεροδεμένες αυτές Αθηναίες του Ερεχθείου.

Επίσης σε λίγες μέρες θα προσφέρεται η δυνατότητα «ανάγνωσης» στη νεοελληνική ή σε άλλες γλώσσες μέσω ενός touch screen των πυκνογραμμένων και δυσνόητων επιγραφών της Ακρόπολης, που εκτίθενται στον πρώτο όροφο. Ετσι πολλοί θα μάθουν τα μυστικά της εξωτερικής πολιτικής των Αθηναίων, τις διακρατικές σχέσεις τους, την προπαγάνδα που ασκούσαν έναντι των ξένων, ακόμη και τη διαφήμιση ενός μεγάλου Ιερού, όπως της Βραυρωνίας Αρτέμιδος. Η λίθινη μπροσούρα ενημέρωνε τους Αθηναίους για τον πλούτο που διέθετε σε χρυσά αναθήματα το Ιερό στη Βραυρώνα.

Το μουσείο προσπαθεί έτσι να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες - αν και χθες ήταν γεμάτο μαθητές και τουρίστες. Στόχος του να τους «κρατήσει» πιο πολλή ώρα στο μουσείο, όπως έλεγε χθες ο πρόεδρος του ΟΑΝΜΑ, Δημήτρης Παντερμαλής, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Μια μέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Ο λόγος ασφαλώς είναι και εισπρακτικός. Γιατί το μουσείο ως ΝΠΔΔ αυτοσυντηρείται. Δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση. Καλύπτει τα τεράστια λειτουργικά του έξοδα με τα έσοδα από τα εισιτήρια, τις εισπράξεις από το καφενείο και από τα δύο πωλητήρια, όπως επίσης και από τη «χρηστή διαχείριση» των κονδυλίων, πού είχε στη διάθεσή του ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή.

Ο αγώνας τους για την ολοκλήρωση των έργων ανάδειξης της ανασκαφής στα θεμέλια του κτηρίου συνεχίζεται. «Θα είναι επισκέψιμη ώς το τέλος του χρόνου», υπόσχεται ο κ. Παντερμαλής. Αισιοδοξεί επίσης πως σύντομα το μουσείο θα έχει εκδώσει τον πλήρη «Οδηγό» του (σήμερα έχει ένα απλό φυλλάδιο), όπως και τον περιβόητο κανονισμό λειτουργίας. Το σχετικό Π.Δ. εγκρίθηκε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Οσο για την ανάθεση λειτουργίας του καφενείου, έχουν γίνει 5-6 διαγωνισμοί, αλλά έχουν αποβεί άκαρποι. Περιμένουν φαίνεται κάποιοι να το πάρουν «κοψοχρονιά», αλλά ο κ. Παντερμαλής τονίζει πως «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσείο Ακρόπολης
Συν Αθηνά και χείρα κίνει
Εικαστικά
Περιηγητές στην Ελλάδα της έμπνευσης
Χορός
Τσουνάμι ποίησης και μελαγχολίας
Φωτογραφία
Ψήγματα μνήμης πέριξ της Θεσσαλονίκης
Νέες ταινίες
Το πολύπλευρο πορτρέτο ενός θρυλικού τρομοκράτη
ΜΜΕ
Στο στρατηγείο του Καντάφι
«Αμφισβητώ τους ισολογισμούς»
ΑΠΕ: παραίτηση Βουλέλη με καταγγελίες
222.400 € για τη Eurovision