Έντυπη Έκδοση

Ενας αυστριακός Ρεμπώ

Ο Γκέοργκ Τρακλ σε φωτογραφίες του 1896, 1907 και με στρατιωτική στολή του 1912
Ο Γκέοργκ Τρακλ δεν είναι άγνωστος στους νεοέλληνες αναγνώστες. Φαίνεται μάλιστα να έχει γοητεύσει αρκετούς ποιητές μας. Πρώτοι ο Ν. Εγγονόπουλος και ο Μ. Σαχτούρης το έχουν ομολογήσει εγγράφως στα ποιήματα και στα κείμενά τους.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Σύγχρονος αισθητισμός
   Ο Δημήτρης Τσεκούρας κυκλοφόρησε το νέο του πεζό κείμενο με τον τίτλο Κρακ, μυθιστόρημα σε τρεις πράξεις. Πρόκειται για το έκτο έργο του δημιουργού. Εχουν προηγηθεί τρία θεατρικά του έργα στις εκδόσεις Οδός Πανός, καθώς και τα αφηγήματα, όπως τα χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, Η ομορφιά σου (Ελληνικά Γράμματα, 2006) και Το νερό γνωρίζει (Διάσελο, 2007).
  • Ο γιατρός από την Τασκένδη
   Μέχρι και τη δεκαετία του '90 έρχονταν από την Τασκένδη πολιτικοί πρόσφυγες, ενώ τα τελευταία χρόνια, αντ' αυτών, άρχισαν να έρχονται τα πεζά νεότερων συγγραφέων. Οι νέοι μυθιστορηματικοί ήρωες στοιχίζονται δίπλα στους παλαιότερους, που είχαν πλαστεί μέσα από προσωπικές εμπειρίες.
  • Το όνειρο της Αιγύπτου
   Με το Πάμε στα νερά χαρτογραφείται με θέρμη, με γνώση και μάλιστα εκ των ένδον μια ιδιαίτερη πλευρά ενός μέρους των εν λόγω συντεταγμένων. Ο Εμμανουήλ Ρούκουνας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγυπτο. Από τα φωτισμένα στελέχη τής πάλαι ποτέ μείζονος εκεί παροικίας μας. Διακρίθηκε και διακρίνεται σε πλείστους τομείς. Το συγγραφικό του έργο εστιάζεται στο διεθνές δίκαιο, στη διπλωματική ιστορία και πολιτική, στα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και στη βιοηθική.
  • Ο λογοτεχνικός Βορράς
   Τεράστιο έργο, αφού οι δύο φιλόλογοι αποπειρώνται να βιβλιογραφήσουν 132 χρόνια δημιουργικής συνεισφοράς συγγραφέων που δρουν και δημιουργούν στη Βόρεια Ελλάδα. Το ογκώδες πόνημα είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας σε βιβλιογραφία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, ιστοσελίδες, εφημερίδες, καταλόγους εκδοτικών οίκων, εκδόσεις δήμων και νομαρχιών, εκδόσεις λογοτεχνικών και πολιτιστικών φορέων.
  • Εκπτωτος μονάρχης
   Μα δεν καταλαβαίνεις, Παλόμα, της είπα, ότι υπάρχει μια μαφία εκδοτών; Οταν σε παίρνει ένας και σε φτιάχνει, όπως το λένε αυτοί, σε στήνει δηλαδή στα μάτια του κοινού, βγάζοντας τα βιβλία σου, ξοδεύοντας για μεταφράσεις, διαφήμιση και λοιπά, δεν σ' αφήνει εύκολα να πας σ' έναν άλλον.
  • Ιταλικοί αντικατοπτρισμοί
   Η αιώνια πόλη υπήρξε καταφύγιο και πηγή έμπνευσης για τον Βασίλη Βασιλικό και η δεκαπενταετής παραμονή του σε αυτή συνδυάστηκε με την πιο παραγωγική συγγραφική του περίοδο.
  • Ο βυθός είναι μέσα μας
   Με τον συγγραφέα του αποψινού βιβλίου γνωριστήκαμε τυχαία. Μολονότι πιστεύω ότι την τύχη την προκαλούμε και την καθοδηγούμε εμείς οι ίδιοι. Ηταν ένα βράδυ στη Φωκίωνος Νέγρη. Καλοκαίρι προς φθινόπωρο, πριν από λίγα χρόνια.
  • Καλειδοσκόπιο θανατικών
   Η αστυνομική λογοτεχνία: ένα παιχνίδι λογικών ακροβασιών, ιστορίες-αινίγματα, κοινωνική καταγγελία μέσα από την τοπιογραφία βίαιων περιβαλλόντων, ίσως ένα είδος εθνολογίας, όπου το έγκλημα και η διαλεύκανσή του μπαίνουν στο περιθώριο χάριν των ανθρώπων (απατημένοι εραστές, εκβιαστές, διεφθαρμένοι αστυνομικοί, ανέντιμοι πολιτικοί) που διαπράττουν τα εγκλήματα;
  • Ο ντετέκτιβ του μυαλού
   Ο Λυκ Μποσί κάνει ντεμπούτο στον λογοτεχνικό χώρο με ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο Γάλλος έχει εξασφαλίσει το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών με την επιλογή του κεντρικού ήρωα. Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ πρωταγωνιστεί. «Δανείζει» το κύρος και την επιστήμη του στον συγγραφέα για να δημιουργήσει. Το ρίσκο, μεγάλο.
 • Δύο κριτικές για το ίδιο βιβλίο

  • Ελληνικό διήγημα: ένα είδος σε μόνιμη ανθοφορία
   Λένε, και δεν πέφτουν διόλου έξω, πως το διήγημα διαθέτει ορισμένες φορές την πυκνότητα και την αμεσότητα του ποιητικού λόγου: συνοπτικό έως και επιγραμματικό, ικανό να κατευθύνει όλες τις γραμμές τής αφήγησης προς ένα και μοναδικό σημείο, πρόθυμο να αποκαλύψει μέσα σε μερικές αράδες ένα ολόκληρο σύμπαν, με μονίμως υψηλές ταχύτητες και έτοιμο για ακαριαία αποτελέσματα, το διήγημα επικοινωνεί όντως προνομιακά με την ποίηση, παράγοντας με κάπως παρόμοια μέσα την κρυσταλλική του φόρμα.
  • Απλετοι μικρόκοσμοι
   Τα 60 διηγήματα που συγκέντρωσε ο Θανάσης Νιάρχος στον παρόντα τόμο πλαισιώνονται από δύο κείμενα, εν είδει προλόγου και επιλόγου, υπογραφόμενα το πρώτο από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο και το άλλο από τον Βαγγέλη Αθανασόπουλο, τα οποία έρχονται να δικαιώσουν τη δουλειά τού επιμελητή καθώς και τα κριτήρια που την επικαθορίζουν.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Ο Oscar Wilde και οι επιρροές του στη μουσική σκέψη
   Ο ιρλανδός λογοτέχνης, ποιητής, κριτικός και θεατρικός συγγραφέας Oscar Wilde με το πλούσιο έργο του έχει εμπνεύσει αρκετούς γνωστούς μουσικούς στο να συνθέσουν κάθε είδος μουσικής.
  • ΤΙΜ BUCKLEY Εφυγε νωρίς...
   Ο κατάλογος με τους καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής που εγκατέλειψαν πρόωρα αυτό τον κόσμο, είναι πραγματικά ατελείωτος, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη μόνο τους γνωστούς μουσικούς.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Περιοδικός Λόγος
  • Ο εφιάλτης στον καθρέφτη
   Αυτή η κρίση δεν είναι σαν τις άλλες. Στις άλλες, τις προηγούμενες και, πιθανόν τις επόμενες, υπήρχε ένας κλειστός πλην προσβάσιμος πυρήνας, θρεμμένος από ένα φαντασιακό που δεν έλεγε να υποκύψει στα όσα προφανή τού υπέβαλλε η πραγματικότητα.
  • Ο Καλάζνικοφ ήθελε να γίνει ποιητής...
   (με αφορμή δημοσίευμα στη σελίδα των ειδήσεων του BBC) Ο εφευρέτης τού αναμφισβήτητα πιο επονείδιστου πολυβόλου ήθελε να γίνει ποιητής στα νιάτα του. Ο Μιχαήλ Καλάζνικοφ βραβεύτηκε τις προάλλες, την ημέρα του εορτασμού των 90ών του γενεθλίων, σε επίσημη τελετή που έλαβε χώρα στο Κρεμλίνο. Εκεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ του απένειμε το βραβείο τού «Ηρωα της Ρωσίας», το οποίο αποτελεί μέγιστη διάκριση.
  • Βιβλίο. Τι;
   Παίρνεις στα χέρια σου ένα βιβλίο και το εξετάζεις απ' όλες τις πλευρές, όπως κάνεις με το σώμα που ποθείς. Ψάχνεις να καταλάβεις, να συνεργαστείς, να εξερευνήσεις· ψάχνεις τον χώρο, τον χώρο του άλλου και τον χώρο τον δικό σου, εκεί όπου χωρά η γνώση, και η γεύση σου. Στην καλύτερη περίπτωση, πέφτεις σε άγνωστο. Συνεχίζεις όμως ν' ακουμπάς. Είναι ότι το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου σ' ενδιαφέρει. Τα χνότα σας ταιριάζουν.