Έντυπη Έκδοση

Ο εφιάλτης στον καθρέφτη

Αυτή η κρίση δεν είναι σαν τις άλλες. Στις άλλες, τις προηγούμενες και, πιθανόν τις επόμενες, υπήρχε ένας κλειστός πλην προσβάσιμος πυρήνας, θρεμμένος από ένα φαντασιακό που δεν έλεγε να υποκύψει στα όσα προφανή τού υπέβαλλε η πραγματικότητα.

Τώρα αυτός ο πυρήνας έχει εκλείψει, καθώς η «κρίση» δείχνει να διαδραματίζεται εκεί που, ώς τώρα, είχαμε ηθικό πλεονέκτημα ως λαός: στο αβυσσαλέο θυμικό μας. Πάει ο πατροπαράδοτος ελληνικός τσαμπουκάς, πάει, έσπασε. Περιορίζεται να μετράει το απροσμέτρητο ύψος των spreads και -ποιος το περίμενε- τις περικοπές από το μισθολόγιο των απροσμέτρητων δημόσιων υπαλλήλων. Φοβισμένος, περιδεής και περίτρομος, ο τέως τσαμπουκαλής προσδοκά να σφυρίξει επιτέλους ο διαιτητής τη λήξη, να τελειώσει το μαρτύριο του άνισου αγώνα.

Αυτή η κρίση δεν είναι σαν τις άλλες. Στη διάρκειά της κοιταχτήκαμε, για πρώτη φορά, στον καθρέφτη και δεν αρέσαμε στον εαυτό μας. Είδαμε τη δυσθεώρητη διαφθορά μας, την παντελή έλλειψη δημιουργικότητας, το greek dream, που συνοψίζεται στην πάση θυσία δημοσιοϋπαλληλική σταδιοδρομία, έστω και υπό τη χλευαστική μορφή των stages. Τρομάξαμε.

Αυτή η κρίση δεν είναι κρίση - είναι το γυαλί του κολυμβητή στον πάτο της θάλασσας: όλα τα μεγεθύνει, όλα τα διαστέλλει, όλα μάς κάνει να τα δούμε καθαρότερα: τον παραπειστικό λόγο για τους «κακούς πολιτικούς», τις πάντα αθωωτικές για τον λαό απόψεις μιας παλιομοδίτικης Αριστεράς, τις τερατώδεις όψεις του τουρκαρβανιτόβλαχου εαυτού μας.

Και παρ' όλα αυτά: είμαι βέβαιος πως, αφού περάσει -όσο και εάν περάσει-, πάλι εμείς, πιστοί Βαλκάνιοι, θα σταθούμε στην ουρά για νέες προσλήψεις στα θυρανοίξια των μελλοντικών υπουργείων της εθνικής μας ανάτασης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Ενας αυστριακός Ρεμπώ
Σύγχρονος αισθητισμός
Ο γιατρός από την Τασκένδη
Το όνειρο της Αιγύπτου
Ο λογοτεχνικός Βορράς
Εκπτωτος μονάρχης
Ιταλικοί αντικατοπτρισμοί
Ο βυθός είναι μέσα μας
Καλειδοσκόπιο θανατικών
Ο ντετέκτιβ του μυαλού
Δύο κριτικές για το ίδιο βιβλίο
Ελληνικό διήγημα: ένα είδος σε μόνιμη ανθοφορία
Απλετοι μικρόκοσμοι
Από τις 4:00 στις 6:00
Ο Oscar Wilde και οι επιρροές του στη μουσική σκέψη
Εφυγε νωρίς...
Άλλες ειδήσεις
Περιοδικός Λόγος
Ο εφιάλτης στον καθρέφτη
Ο Καλάζνικοφ ήθελε να γίνει ποιητής...
Βιβλίο. Τι;