Έντυπη Έκδοση

Η κρίση επαναπροσδιορίζει την Art Athina

Επιστροφή στα βασικά και ουσιώδη. Στης ακρίβειας τον καιρό η 16η Art Athina απαντά βάζοντας τον ίδιο της τον εαυτό στις σωστές του διαστάσεις. Ετσι αφήνει περιθώρια στο καλό έργο να φανεί και να αναπνεύσει. Και είναι πολλά τα καλά έργα που ο θεατής μπορεί να δει στα 58 περίπτερα των γκαλερί.

Αποψη από το περίπτερο της γκαλερί a.antonopoulou.art Αποψη από το περίπτερο της γκαλερί a.antonopoulou.art Οι αυστηρότερες επιλογές και των ίδιων των εκθετών μάς δίνουν την ευκαιρία να θαυμάσουμε εντελώς καινούργια έργα, κάνοντας τη βόλτα μας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Οπως ο εξεγερμένος νέος του Βλάσση Κανιάρη, το έξοχο καινούργιο γλυπτό τού κορυφαίου εικαστικού, στο περίπτερο της γκαλερί The Breeder. Κατά κάποιο τρόπο συνομιλεί με τη σπασμένη βιτρίνα του Poka-Yio στο επόμενο περίπτερο της Gazon Rouge. Τόσο η κρίση και πολύ περισσότερο τα γεγονότα της 5ης Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας, αντικατοπτρίζονται στα έργα της διεθνούς συνάντησης σύγχρονης τέχνης.

Το κλειστό γήπεδο Tae kwon do στο Φάληρο αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την Art Athina, που εγκαινιάστηκε χθες. Η αρένα του διατίθεται αποκλειστικά στα περίπτερα των γκαλερί προσδίδοντας σαφή ταυτότητα και την απαιτούμενη καθαρότητα.

Εύστοχα άλλαξε η είσοδος αναγκάζοντας τους θεατές να περπατήσουν τα περίπτερα των πολιτιστικών φορέων και των εκδοτικών οίκων που παλιότερα ένιωθαν σαν τιμωρημένοι βλέποντας το κοινό να τους προσπερνά. Φέτος είναι τα περίπτερά τους που μας υποδέχονται. Γι ' αυτό και φρόντισαν να έχουν κάτι να μας δείξουν. Μας καλωσορίζει ο κύριος και η κυρία Myth, το παράξενο ζευγάρι με τις περούκες του σχεδιαστή Charlie le Mindu στο περίπτερο του πολιτιστικού οργανισμού «Ατόπος». Λίγο πιο κάτω η ομάδα Blitz στο περίπτερο του Common View του Εθνικού Θεάτρου «έστησαν» ένα σαλονάκι του '70 με μπόλικα σεμέν για να βλέπουμε στη μαυρόασπρη οθόνη τα δικά τους «Επίκαιρα» με «πειραγμένες» ειδήσεις απ' όλο τον κόσμο. Lost in a supermarket ο τίτλος τους. Στη συνέχεια θα δούμε τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας: Εθνική Πινακοθήκη, «Μπενάκη», Μακεδονικό, Κρατικό Σύγχρονης Τέχνης, Φωτογραφίας κ.ά.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση «Βιβλία Ελλήνων Καλλιτεχνών-Σύγχρονες Εικαστικές Δημιουργίες» που επιμελήθηκε η Μαρία Α. Αγγελή. Πάνω σε τεράστιους μακρόστενους πάγκους τα 120 βιβλία-έργα τέχνης μπορεί να ξεφυλλίσει και να ανακαλύψει ο θεατής. Το καθένα κρύβει τις εκπλήξεις του, εντυπωσιάζοντας τον αναγνώστη-θεατή. «Τα περισσότερα βιβλία υπάρχουν κυρίως για κάτι έξω από τα ίδια», εξηγεί η επιμελήτρια. «Τα βιβλία καλλιτεχνών υπάρχουν κυρίως για τον εαυτό τους, δημιουργώντας την "άλλη" εμπειρία ανάγνωσης». Μεταξύ άλλων βλέπει κανείς τα βιβλία των: Αλέξη Ακριθάκη, Λουκά Σαμαρά, Στίβεν Αντωνάκου, Δημήτρη Αντωνίτση, Ζωής Κεραμέα, Κύριλλου Σαρρή, Γιώργου Χατζημιχάλη. Φυλλομετρήστε τα...

«Σε πείσμα των καιρών η φουάρ συνεχίζει, με συνέπεια, να ιχνηλατεί το καλλιτεχνικό στίγμα της εποχής μας, τιμώντας την ιστορία της», δηλώνει ο γενικός διευθυντής της Art Athina, Αλέξανδρος Στάνας. Οντως το στοίχημα της ποιότητας πέτυχε. Ο Πάολο Κολόμπο, ο γνωστός επιμελητής, αλλά και πρόεδρος της διεθνούς τιμητικής επιτροπής της Art Athina μόνο καλά λόγια είχε χθες να πει για τη διοργάνωση. Ζητούμενο τώρα είναι να πετύχει και τους εμπορικούς της στόχους, καθώς -μην ξεχνάμε- μιλάμε για εμπορική έκθεση με καλή πραμάτεια προς πώληση. Το υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει και φέτος τη συνάντηση, αλλά μέχρι στιγμής μόνο ηθικά. Εμπράκτως δεν έφτασε ακόμη τίποτα στα ταμεία της... *

info: Διάρκεια ώς και την Κυριακή (καθημερινά, 12-9 μ.μ.). Είσοδος 10 και 5 ευρώ. Και τις τρεις ημέρες θα παρουσιαστούν περφόρμανς, workshop και ομιλίες. Σημειώστε σήμερα, στις 7, την ομιλία «Η τέχνη στα χρόνια της ύφεσης», με ομιλητές τους Ζ. Πορταλάκη (συλλέκτη), Π. Αραπίνη (γκαλερίστα), Δ. Αντωνίτση, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Χάρη Κοντοσφύρη (καλλιτέχνες), Σταύρο Τσιγκόγλου και Μαρία Μαραγκού (κριτικοί τέχνης).

Αστεγο, αλλά αποτελεσματικό

Το Ιδρυμα Σπυρόπουλου απένειμε χθες τα ετήσια έπαθλά του

Ανάμεσα στα ιδρύματα και τους οργανισμούς που φιλοξενούνται στην Art Athina είναι το Ιδρυμα Σπυρόπουλου, στο οποίο αξίζει να σταθούμε. Φέτος γιορτάζει τα 20 του χρόνια αποδεικνύοντας ότι οι θεσμοί στην Ελλάδα επιμένουν, παρά τις αντιξοότητες. Και δεν εννοούμε την τωρινή κρίση...

Το έργο του Γιώργου Καραγιώργου, που κέρδισε το Α' έπαθλο Γιάννη Σπυρόπουλου Το έργο του Γιώργου Καραγιώργου, που κέρδισε το Α' έπαθλο Γιάννη Σπυρόπουλου Το ίδρυμα διαφυλάσσει στον χρόνο το έργο ενός κορυφαίου καλλιτέχνη της Αφαίρεσης, του Γιάννη Σπυρόπουλου. Και συνεχίζει (από το 1991) με συνέπεια να βραβεύει κάθε χρονιά δύο νέους καλλιτέχνες έως 30 ετών. Από φέτος απέκτησε τη δυνατότητα να προσφέρει ένα ακόμη έπαθλο, σε καλλιτέχνες μέχρι 35 ετών, χάρη στη δωρεά των παιδιών του Βασίλη Βαλαμπούς, του συλλέκτη που έφυγε πρόωρα από κοντά μας.

Χθες, στη 16η Art Athina, απένειμε το έπαθλο Σπυρόπουλου για το 2009 στους Γιώργο Καραγιώργο (Α' έπαθλο, 5.000 ευρώ) και Μαρία Μπριγκίτα-Καραντζή (Β' έπαθλο, 3.000 ευρώ), ενώ το έπαθλο «Βασίλης Ι. Βαλαμπούς» απέσπασε ο Γιάννης Παπαδόπουλος (6.000 ευρώ).

Στο μεγάλο περίπτερο του ιδρύματος, ο θεατής μπορεί να δει τα έργα των οκτώ νικητών του επάθλου των ετών 2006, 2007 και 2008. Θα δει όμως και την αρχιτεκτονική μελέτη του νέου του κτιρίου, που περιμένει να βρεθούν 3 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί. Το ίδρυμα πούλησε το σπίτι-μουσείο Σπυρόπουλου στην Εκάλη και αγόρασε ένα νεοκλασικό στην οδό Τοσίτσα και Ζαΐμη (πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο). Τούτο κρίθηκε αναγκαίο, καθώς η Εκάλη αποδείχθηκε δύσκολος προορισμός για τους επισκέπτες. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει τη μετατροπή του Ιδρύματος Σπυρόπουλου σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό πυρήνα στο κέντρο της πόλης. Μακάρι αυτή η μοναδική -διεθνώς- συλλογή και βιβλιοθήκη του Γιάννη Σπυρόπουλου να μην περιμένει πολύ ακόμη τη στέγασή της...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φεστιβάλ των Κανών
«Στριπτίζ» και στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι
33η Γιορτή Βιβλίου
Στο Ζάππειο η ανοιξιάτικη Γιορτή Βιβλίου
Συνέντευξη: Τζον Μπάνβιλ
«Εγώ είμαι ο θεός Ερμής»
Μουσική
Σοπέν στο «Σινέ Παράδεισος»
Μουσική με την «ωμή» αθωότητα των παιδιών
Εθνική Λυρική Σκηνή
Συμπόσιο υπέρ Ακαδημίας «Μαρία Κάλλας»
Εικαστικά
Η κρίση επαναπροσδιορίζει την Art Athina
Τηλεόραση
Διασκεδάζουν «μαθαίνοντας»
Τα θεραπεύουν και τα απελευθερώνουν
Δασοπροστασία και Πανελλαδικές