Έντυπη Έκδοση

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΕ ΕΠΟΧΗ «ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ», ΜΕ ΤΟ ΥΕΘΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΩΝ 10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

«Στενή συνεργασία» με Τουρκία, πλην Αμυνας

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η σημερινή επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα σηματοδοτεί «την έναρξη συνεργασίας και όχι διαπραγμάτευσης». Στρέφει έτσι την πορεία των δύο χωρών σε στενή οικονομική συνεργασία, μακριά από τα μεγάλα προβλήματα που παγιώνει με την πρακτική της η Αγκυρα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, στόχος της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι «η έναρξη διαδικασίας για στενή (οικονομικού περιεχομένου) συνεργασία με την Τουρκία», προχωρώντας «βήμα βήμα σε όλο το φάσμα της προσέγγισης των θεμάτων, αν και δεν βιαζόμαστε...».

Χωρίς το Αιγαίο

Καθώς η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα συνέπεσε με τη μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα και επομένως «τη μείωση της εθνικής κυριαρχίας», όπως κατ' επανάληψη έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, η Αθήνα δεν θέλει (ή και δεν μπορεί) να αντιπαρατεθεί και πολύ περισσότερο να διαπραγματευθεί με την Αγκυρα τα μείζονα προβλήματα που δημιουργεί η Αγκυρα στο Αιγαίο, αμφισβητώντας εμπράκτως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην κοινή συνεδρίαση σήμερα των 10 υπουργείων και από τις δύο χώρες έχουν αποκλειστεί τα υπουργεία Αμυνας και των δύο χωρών.

Η ίδια κυβερνητική πηγή αιτιολόγησε αυτή την εντυπωσιακή απουσία από τις συνομιλίες, επιμένοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος που παίζει ο τουρκικός στρατός... και γι' αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή στον χειρισμό του θέματος... Το ΥΕΘΑ δεν εντάσσεται στο τωρινό σκεπτικό της συνεργασίας... Η συνεργασία γίνεται μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης...».

Ετσι δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν «αγγίζει» τώρα το θέμα της μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο χώρες, αν και η Τουρκία έχει επιμένει μέχρι τέλους στην προοπτική αυτή, αφού για την ίδια σε απόλυτους αριθμούς και σε αναλογία με την Ελλάδα το θέμα είναι μάλλον εύκολο και χωρίς συνέπειες...

Η «νέα εποχή»

Ετσι, οι δύο χώρες αναμένεται σήμερα να οριοθετήσουν «τη νέα εποχή» στη συνεργασία τους στον οικονομικό τομέα, με την Τουρκία του κ. Ερντογάν να επιμένει αδιαπραγμάτευτα στην «οικονομική σύνδεση» κυρίως των ελληνικών νησιών του Ανατ. Αιγαίου με τα τουρκικά παράλια, μέσω των τουριστών στην Τουρκία που θα «περνούν» και στα ελληνικά νησιά. Γι' αυτό και η Αγκυρα απαιτεί «ειδική ρύθμιση» για τη χαλάρωση της ευρωπαϊκής βίζας Σένγκεν που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει η Αθήνα. Είναι εμφανές ότι, λόγω του τεράστιου αριθμού τουριστών στην Τουρκία με ανταγωνιστικοτατες τιμές σε σχέση με τις τιμές ευρώ στην Ελλάδα, τα ελληνικά ανατολικά νησιά θα περάσουν πολύ γρήγορα στον ευρύτερο «οικονομικό χώρο» της Τουρκίας, μια πολιτική μέθοδο που εφαρμόζει σταθερά η Αγκυρα με όλους τους γείτονές της...

Ενδιαφέρον ακόμη θα έχει η προσπάθεια για στενότερη τραπεζική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και η συνεργασία τους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με το σύνολο των «Τούρκων ομοεθνών» στην Ελλάδα, όπως αρέσκεται η κυβέρνηση Ερντογάν να αναφέρεται πλέον στους μουσουλμάνους της Θράκης.

Και 70 επιχειρηματίες

Ο κ. Ερντογάν, άλλωστε, συνοδεύεται στην επίσκεψή του στην Αθήνα με τον εντυπωσιακό αριθμό των 70 και πλέον επιχειρηματιών. Οι 10 υπουργοί της Τουρκίας συναντώνται σήμερα το πρωί με τους αντίστοιχους δέκα συναδέλφους του στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα επισφραγίσουν οι δύο πρωθυπουργοί αργότερα με τις σχετικές συμφωνίες.

Από τουρκικής πλευράς, τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής στην Ε.Ε., και οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας, Ενέργειας, Μεταφορών, Τουρισμού και Περιβάλλοντος, που θα συναντηθούν με τους αντίστοιχους Ελληνες συναδέλφους τους. *

Παιχνίδι στρατιωτικών με τις παραβιάσεις βλέπει η Αθήνα

Στο Αιγαίο έχουν μεταφέρει την εσωτερική τους αντιπαράθεση πολιτικοί και στρατιωτικοί της γείτονος Τουρκίας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληγαν χθες πηγές του υπουργείου σχολιάζοντας ότι μόλις λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην Ελλάδα του Τούρκου πρωθυπουργού, οι στρατιωτικοί συνεχίζουν τις προκλητικές τους πολιτικές με 29 παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Χθες, για δεύτερη συνεχή ημέρα Τούρκος κυβερνήτης πολεμικού πλοίου προσπάθησε στις 1 μ.μ., στην περιοχή της Ανδρου να κάνει διά ασυρμάτου «αναγνώριση» ελληνικών μαχητικών που πετούσαν στην περιοχή. Ζήτησε στοιχεία ταυτότητας αλλά και προθέσεις από Ελληνες πιλότους μαχητικών, παρά το γεγονός ότι πετούσαν εντός του ελληνικού χώρου ευθύνης.

Εκαναν περιπολία στην Κέα και νηοψία σε ελληνικό πλοίο

Η Τουρκία, πριν από τρεις ημέρες, τροποποίησε τη ναυτική αγγελία της για τις επιχειρήσεις της σε μόνιμη βάση εναντίον της τρομοκρατίας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, περιορίζοντας τις δραστηριότητές της μόνο στην Ανατ. Μεσόγειο.

Αυτό επέτρεψε μόλις χθες στο υπουργείο Αμυνας (αν και υπάρχει σχετικό δημοσίευμα της «Κ.Ε.» από την Κυριακή), να ανακοινώσει ότι «ποτέ ώς τώρα η Τουρκία δεν έχει αναπτύξει δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου».

Και όμως, η αρχική ναυτική αγγελία της Τουρκίας NAVTEX 101/10 με την επωνυμία «Ασπίδα του Αιγαίου και της Μεσογείου» επέτρεψε στην Αγκυρα όχι μόνον να στείλει για «περιπολία» πολεμικά πλοία της κοντά στην Κέα, αλλά και να αποπειραθούν να κάνουν νηοψία στο ελληνικό πλοίο «Αρχάγγελος». Μόλις προχθές η Τουρκία αντικατέστησε την παραπάνω NAVTEX με την καινούργια NAVTEX 359/10, περιορίζοντας την τουρκική δραστηριότητα στην Ανατ. Μεσόγειο.

Κατά τ' άλλα, το υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της «Κ.Ε.» αναφέροντας ότι: «Η Τουρκία οργανώνει από το 2006 τη συγκεκριμένη επιχείρηση επικαλούμενη σειρά γενικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης προσώπων, καθώς και για την εφαρμογή των απαγορεύσεων ως προς τη διάδοση διαφόρων κατηγοριών όπλων».

Ερντογάν: Να κάνετε υπομονή

«Να κάνουν υπομονή» συνέστησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.) στους Ελληνες συνταξιούχους, εργαζόμενους και φορολογούμενους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Παράλληλα τους συνέστησε να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπανδρέου και να μην κάνουν συχνά διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες για τα οικονομικά μέτρα.

Στη συνέντευξή του χθες το βράδυ στη ΝΕΤ, ο κ. Ερντογάν επανέφερε την τουρκική πρόταση για τον αφοπλισμό των μαχητικών αεροσκαφών ελληνικών και τουρκικών, που πετάνε στο Αιγαίο. Κατά την άποψή του, τα αφοπλισμένα στρατιωτικά αεροπλάνα γίνονται αυτομάτως ειρηνικά.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, ο κ. Ερντογάν παρατήρησε ότι το σημαντικό είναι από ποια πλευρά βλέπει κανείς το Αιγαίο. Ο ίδιος- πρόσθεσε, το βλέπει ως θάλασσα ειρήνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Αρση του casus belli ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την άρση «της απειλής πολέμου» εναντίον της Ελλάδας ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την Τουρκία, αν και θεωρούν ότι οι διμερείς επαφές είναι στο σύνολό τους θετικές για τις δύο χώρες.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η γόνιμη και αδιατάρακτη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών σε μόνιμη βάση μπορεί να υπάρξει μόνο όταν δεν εγείρονται, από την πλευρά της Τουρκίας, μονομερείς διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδος και όταν πάψει το casus belli να αποτελεί επίσημη πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

ΚΚΕ: ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου

Το ΚΚΕ σημειώνει εκτός των άλλων ότι: «Το ΚΚΕ με ανησυχία αντιμετωπίζει την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, που ξεκινά την Παρασκευή 14 Μάη. Ολα δείχνουν πως σχεδιασμένα προωθείται η παραπέρα ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και η οποία οδηγεί στη σταδιακή απεμπόληση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον τομέα στης άμυνας, τη θέση των οποίων καταλαμβάνει ένα είδος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης με τους ΝΑΤΟϊκούς "πάτρωνες"».

ΣΥΝ: Μακριά από γκρίζες ζώνες

Ο ΣΥΝ στην ανακοίνωσή του επιμένει ότι: «Η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για τους δύο λαούς. Δεν είναι μοιραίες οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και οι πολυδάπανοι εξοπλισμοί που μόνο τους εμπόρους όπλων και τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ υπηρετούν. Θεωρούμε ότι οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να περάσουν από τα λόγια στην πράξη και να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών των δύο χωρών στα πλαίσια μιας άλλης προοπτικής σταθερής ειρήνης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μακριά από προκλήσεις, casus belli και "γκρίζες ζώνες"».

Πορεία απόψε

Συλλαλητήριο και πορεία στην τουρκική πρεσβεία οργανώνεται απόψε στις 7, στην πλατεία Κλαυθμώνος, εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν. Βασικά συνθήματα «Αντίσταση στον τουρκικό νεο-οθωμανισμό» και «Οχι στην αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν».

Την εκδήλωση οργανώσουν μεταξύ άλλων τα ΔΗΚΚΙ, ΑΣΚΕ, περιοδικό «Αρδην» κ.ά.

Εγκύκλιος για «ευαισθησία σε μη μουσουλμανικές μειονότητες»

Μία μέρα πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εξέδωσε εγκύκλιο ζητώντας από τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν τη δέουσα ευαισθησία, ώστε να επιλυθούν στο ακέραιο ορισμένα προβλήματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν ζητεί από τις αρχές να επιδείξουν ευαισθησία «σε όλα τα ζητήματα σχετικά με τις μη μουσουλμανικές μειονότητες, όπως η προστασία και συντήρηση των μη μουσουλμανικών νεκροταφείων, τα οποία έχουν περιέλθει στους δήμους, η εφαρμογή εκ μέρους των διευθύνσεων Κτηματολογίου των δικαστικών αποφάσεων που έχουν δικαιώσει τα βακούφια των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων, η μέριμνα ώστε να μην προκύπτουν αδικίες στην εφαρμογή του φόρου μεταβίβασης βακουφικών ακινήτων, η παροχή θέσεων πρωτοκόλλου προς τους ηγέτες των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων που είναι πολίτες της Τουρκίας, ανάλογα με το καθεστώς τους, και η άμεση έναρξη νόμιμων διαδικασιών σχετικά με δημοσιεύματα που καλλιεργούν το μίσος και την εχθρότητα εναντίον των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων».

Ιδιαίτερη σημασία έχει το περί «πρωτοκόλλου», αφού πρακτικά αφορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το τι σημαίνει η παροχή θέσης στο πρωτόκολλο ανάλογα με το καθεστώς είναι ένα ερώτημα, αφού ο Πατριάρχης δεν έχει επίσημο καθεστώς στην Τουρκία ούτε ως Οικουμενικός Πατριάρχης αλλά ούτε και ως ηγέτης της ελληνορθόδοξης κοινότητας.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτολγου αναφερόμενος χθες στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τη χαρακτήρισε «επανάσταση», σημειώνοντας ότι στόχος είναι «όχι μόνο η ελαχιστοποίηση των εντάσεων, αλλά η μεγιστοποίηση των τομέων συνεργασίας, ώστε να μη δημιουργείται εκατέρωθεν η λογική της έντασης».

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα συμμετοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην τουρκική αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον Ερντογάν, ο Νταβούτογλου είπε πως «δεν έχει προγραμματιστεί κάτι, αλλά εμείς αποδίδουμε σημασία στην αντιμετώπιση του θέματος των θρησκευτικών μειονοτήτων που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, με αμοιβαία κατανόηση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Για το ίδιο θέμα
Ξεκίνησε η «ιστορική» επίσκεψη Ερντογάν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οι λίστες των γιατρών
Ποιοι «θεράπευαν» τα φορολογικά τους βιβλία
Πεταλωτής: Ρίχνουμε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Το υπουργείο δεν περίμενε την απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Στενή συνεργασία» με Τουρκία, πλην Αμυνας
Κυβέρνηση
Καλεί Προβόπουλο και διευθυντές Τραπεζών να μειώσουν τις αποδοχές τους
«Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία»
Προτάσεις Lazard
«Δανειστείτε από τις αγορές, μεταθέστε τις αποπληρωμές»
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας κατά επιχειρηματιών -τιμητών της πολιτικής ζωής
Τσίπρας: Ιδεολογικός μέντορας του Παπανδρέου το ΔΝΤ
Αντισυνταγματική άρση του απορρήτου
ΚΚΕ
«Νόμπελ υποκρισίας»
Συλλαλητήριο ΚΚΕ, συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ
Εξεταστικές επιτροπές
Κλίμα έντασης για τις «ποινικές ευθύνες»
Συναγερμός στη Ν.Δ. για τυχόν κλήση Καραμανλή
Διαψεύδει η Εξεταστική, εμπλοκή 8 πολιτικών από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με Siemens
Τζίφος από τον έλεγχο λογαριασμών
Αγωγή Ρουσόπουλου
«Γιούχα» και έντονες αντεγκλήσεις
Άλλες ειδήσεις
Κατσέλη: Μυθεύματα τα περί αρμοδιοτήτων
Προωθούν το δεξί χέρι του Βουρλούμη στον ΟΤΕ για αντικαταστάτη του
Πέθανε 78 ετών ο Α. Καρκαγιάννης
Κατάργησε Ινστιτούτο ως «θεσμό υπερπολυτελούς λειτουργίας»