Έντυπη Έκδοση

ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ LAZARD:

«Δανειστείτε από τις αγορές, μεταθέστε τις αποπληρωμές»

Βγείτε στον κόσμο και στις αγορές, προτείνει στην κυβέρνηση ο «κύριος Lazard», δηλαδή ο σύμβουλος που πρόσφατα προσελήφθη από το Δημόσιο για τη διαχείριση της κρίσης δανεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», προ μιας εβδομάδος έφτασε στο Μαξίμου ένα πακέτο προτάσεων της Lazard με το οποίο συστήνεται

1) Η χώρα να αποπειραθεί να δανειστεί από την αγορά, αμέσως μόλις αποκλιμακωθούν τα επιτόκια και να μην «κλειδωθεί» στην ομπρέλα του πακέτου στήριξης και

2) Να δρομολογηθούν διαδικασίες προσέγγισης ομολογιούχων με σκοπό την επίτευξη συμφωνιών με μεγάλους κατόχους ελληνικών ομολόγων, για τη χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των λήξεων, με πλήρη διασφάλιση των κεφαλαίων τους.

Το περιεχόμενο των προτάσεων της Lazard επιβεβαίωσε στην «Ε» κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ από το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι υιοθετούνται, υπό προϋποθέσεις, και οι δύο βασικές υποδείξεις της συμβούλου. Μάλιστα, αρμόδιο στέλεχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να βγει στις αγορές μετά το καλοκαίρι.

Το τι ακριβώς θα αποφασιστεί και τι θα ανατεθεί και πότε στη Lazard θα κριθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, οπότε και αναμένεται συνάντηση της ομάδας του project ΕΛΛΑΔΑ με το επιτελείο του Μαξίμου και τον υπουργό Οικονομικών. Ο σύμβουλος της Lazard, Ματιέ Πιγκάς, πρώην συνεργάτης του Λοράν Φαμπιούς και του Ντομινίκ Στρος-Καν, είναι πρόσωπο ιδιαίτερης αποδοχής από το Μαξίμου. Μένει να αποδειχτεί ότι είναι και χρήσιμο πρόσωπο, σε μια περίοδο που αποκαθηλώνονται σύμβουλοι και οίκοι.

Πάντως, και ο δανεισμός εν μέσω καταιγίδας και η εθελοντική αναδιαπραγμάτευση με ομολογιούχους κρίνονται αρχικά ως κινήσεις παράτολμες, με τη δεύτερη να ενέχει τον κίνδυνο και παρερμηνειών, αν εξαχθεί η σπέκουλα της αναδιάρθρωσης χρέους με «κούρεμα» στις αξίες των ομολόγων του ελληνικού χρέους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους θεσμικοί επενδυτές.

Πάντως, η λογική της μετάθεσης του χρόνου λήξης των ομολόγων (από 5 έως 20 χρόνια) ως στόχο θα έχει να δώσει μια ανάσα στο Δημόσιο, το οποίο για την τριετία που έρχεται (2011-2013) θα πρέπει να αποπληρώσει σε ομολογιούχους περίπου 90 δισ. ευρώ.

Ισως κάποια μεγάλα «σπίτια» που έχουν δανείσει το Δημόσιο και σήμερα, λόγω της κατάστασης στην αγορά ομολόγων, εγγράφουν ζημίες κατά την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων τους, να προτιμήσουν τη χρονική αναδιαπραγμάτευση από την άρον άρον πώληση ή τη διακράτηση των τίτλων με ρίσκο.

Εντός των προσεχών μηνών θα κριθούν όλες οι προτεινόμενες από τη Lazard πρωτοβουλίες εξωστρέφειας που στόχο έχουν και την εισροή στοιχείων αυτοπεποίθησης τα οποία έχουν απολεσθεί.

Πάντως, σύντομα αναμένονται και νέα χτυπήματα, προαναγγελθέντα από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, με νέα υποβάθμιση της Ελλάδας σε κατηγορία junk (σκουπίδια). Κάτι που σημαίνει αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων στην κατηγορία Βαα στην καλύτερη περίπτωση, από την Α3 που εσχάτως όρισε.

Στον αντίποδα της ψυχρής Moody's και των ομοειδών οίκων πάντως, η Lazard καταγράφει επιτυχίες και υψηλά έσοδα, εσχάτως από τη διαμεσολάβηση της πώλησης των φημισμένων Harrod's αντί 2,3 δισ. δολαρίων από τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ στην Qatar Holdings.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κρατικός προϋπολογισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οι λίστες των γιατρών
Ποιοι «θεράπευαν» τα φορολογικά τους βιβλία
Πεταλωτής: Ρίχνουμε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Το υπουργείο δεν περίμενε την απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Στενή συνεργασία» με Τουρκία, πλην Αμυνας
Κυβέρνηση
Καλεί Προβόπουλο και διευθυντές Τραπεζών να μειώσουν τις αποδοχές τους
«Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία»
Προτάσεις Lazard
«Δανειστείτε από τις αγορές, μεταθέστε τις αποπληρωμές»
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας κατά επιχειρηματιών -τιμητών της πολιτικής ζωής
Τσίπρας: Ιδεολογικός μέντορας του Παπανδρέου το ΔΝΤ
Αντισυνταγματική άρση του απορρήτου
ΚΚΕ
«Νόμπελ υποκρισίας»
Συλλαλητήριο ΚΚΕ, συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ
Εξεταστικές επιτροπές
Κλίμα έντασης για τις «ποινικές ευθύνες»
Συναγερμός στη Ν.Δ. για τυχόν κλήση Καραμανλή
Διαψεύδει η Εξεταστική, εμπλοκή 8 πολιτικών από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με Siemens
Τζίφος από τον έλεγχο λογαριασμών
Αγωγή Ρουσόπουλου
«Γιούχα» και έντονες αντεγκλήσεις
Άλλες ειδήσεις
Κατσέλη: Μυθεύματα τα περί αρμοδιοτήτων
Προωθούν το δεξί χέρι του Βουρλούμη στον ΟΤΕ για αντικαταστάτη του
Πέθανε 78 ετών ο Α. Καρκαγιάννης
Κατάργησε Ινστιτούτο ως «θεσμό υπερπολυτελούς λειτουργίας»