Έντυπη Έκδοση

231 ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ, ΜΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ, ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΟ

Ποιοι «θεράπευαν» τα φορολογικά τους βιβλία

Ποινική δίωξη, δέσμευση καταθέσεων, κλείσιμο ιατρείων και υψηλά πρόστιμα εισέπραξαν οι πρώτοι 231 γιατροί που βρέθηκαν από το ΣΔΟΕ να έχουν διαπράξει πλήθος φορολογικών παραβάσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια αλλαγής του κλίματος των τελευταίων ημερών από το σκληρό πακέτο της τρόικας των δανειστών, έδωσε χθες στη δημοσιότητα 4 λίστες με τα ονόματα 231 γιατρών της Αττικής, οι οποίοι φέρονται εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και προμηθειών.

Θα συνεχιστεί

Γιατροί που έπαιρναν φακελάκι για να «προτιμούν» τα ορθοπεδικά υλικά της αγγλικής εταιρείας De Puy, και μάλιστα να της κάνουν τζίρο, δηλαδή να χρησιμοποιούν ακόμη και δεύτερο ή τρίτο ανταλλακτικό για τον ίδιο ασθενή.

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων θα συνεχιστεί, όπως το προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος, καθώς επιδίωξη των επιτελών του υπουργείου είναι να ικανοποιηθεί το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή να πληρώσουν όσοι φοροδιαφεύγουν ή εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ερχονται δικηγόροι, υδραυλικοί

Οι επόμενες λίστες θα εμπεριέχουν δικηγόρους, συμβολαιογράφους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, καλλιτέχνες, αθλητές, ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων και πισινών κ.ά. Εμφαση θα δοθεί στην απόδοση ή μη του ΦΠΑ, δεδομένου ότι αυξάνει δύο φορές σε διάστημα τεσσάρων μηνών (από 1ης Ιουλίου η επόμενη αύξηση), στην απόδοση κάθε είδους φόρων, στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, καθώς αρκετοί δεν δηλώνουν τη δεύτερη ή τρίτη δουλειά κ.λπ. Από την πρώτη δημοσιοποίηση ονομάτων αξίζει να λάβουμε υπόψη:

1 Τουλάχιστον σκάνδαλο μπορεί να θεωρηθεί γιατρός να έχει δηλώσει εισοδήματα 2,43 εκατ. ευρώ την 9ετία 2001-2008 ή κατά μέσο όρο 270.000 ευρώ ετησίως και στις 31.12.2009 να εμφανίζει τραπεζικές καταθέσεις 11,17 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος ορθοπεδικός και άλλοι 11 συνάδελφοί του, που εργάζονται σε νοσοκομεία, φέρονται εμπλεκόμενοι στο αγγλικό σκάνδαλο De Puy. Ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους και δεσμεύτηκαν με εισαγγελική παραγγελία οι καταθέσεις τους. Η έρευνα συνεχίζεται με άνοιγμα λογαριασμών και άλλων 8 ορθοπεδικών.

Στο ΕΣΥ και με καταθέσεις εκατομμυρίων

Αλλωστε, όπως σημείωναν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, δεν μπορεί οι νοσοκομειακοί γιατροί να έχουν μηνιαίο εισόδημα 2.200 ευρώ (Επιμελητής Β') έως 2.700 ευρώ (Διευθυντής), με ανώτατο όριο αποδοχών 6.196,89 ευρώ, και να εμφανίζουν καταθέσεις εκατομμυρίων ή να ζουν μέσα στην πολυτέλεια, με βίλες και πισίνες.

Η βρετανική δικαιοσύνη έχει καταδικάσει Βρετανό πολίτη υπεύθυνο πωλήσεων της De Puy International στην Ελλάδα, σε φυλάκιση 12 μηνών για τις μίζες που δίνονταν σε Ελληνες ορθοπεδικούς. Τότε αποκαλύφθηκε ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2002, η De Puy κατέβαλλε σε Ελληνες νοσοκομειακούς γιατρούς προμήθειες 30% επί του συνολικού ποσού του ορθοπεδικού είδους. Δηλαδή, το νοσοκομείο πλήρωνε 100 ευρώ και τα 30 τα έπαιρνε ο γιατρός σε φακελάκι από την εταιρεία πώλησης του ιατρικού υλικού.

Το ζήτημα των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία έχει μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών. Ηδη η κοινοπραξία των 5 εταιρειών συμβούλων έχει ξεκινήσει τον έλεγχο τόσο στα νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Γεννηματά», «Αττικό») όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΙΚΑ και ΟΓΑ) για τις προμήθειες και τα λογιστικά συστήματα. Εκτιμάται ότι μόνο ο εξορθολογισμός του συστήματος των προμηθειών αναλώσιμων υλικών θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, καθώς οι τιμές είναι «φουσκωμένες» 25-50% από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, όπου καθορίζονται διοικητικά.

2 Πενήντα εφτά γιατροί και κλινικές στην Αττική εντοπίστηκαν να μην έχουν επιδείξει βιβλία και στοιχεία, να μην κόβουν αποδείξεις, να μην έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις, να μην καταχωρίζουν τους ασθενείς στα βιβλία επισκέψεων. Για 36 από τους γιατρούς αυτούς προέκυψαν επιπλέον στοιχεία και ζητήθηκαν πληροφορίες από τις τράπεζες, άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και έρευνα για εντολές εμβασμάτων στο εξωτερικό. Το σύνολο των γιατρών αντιμετωπίζει μέχρι και το κλείσιμο του ιατρείου τους.

Ποινική δίωξη για 4 γιατρούς

3 Σε 11 γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, επίσης στην Αττική, έχουν ήδη καταλογιστεί πρόστιμα 4,35 εκατ. ευρώ. Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ασκήσει ποινική δίωξη σε 4 γιατρούς.

4 Συνολικά 151 γιατροί του Κολωνακίου δήλωναν καθαρά (μετά την αφαίρεση δαπανών) φορολογητέα εισοδήματα από 300 ευρώ έως 549.088 ευρώ. Μόνο 11 δήλωσαν εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Πρωτιά στους οδοντιάτρους, καθώς φθάνουν τους 52, και ακολουθούν 17 οφθαλμολόγοι, 17 μαιευτήρες, 8 χειρουργοί και 7 ψυχίατροι. *

ΣΥΝ: Πυροτεχνήματα

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα χαρακτήρησε ο ΣΥΝ την ανακοίνωση των ονομάτων γιατρών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.

Το κόμμα της Αριστεράς καλεί την κυβέρνηση «να προχωρήσει σε έναν συνολικό σχεδιασμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει και την κατάργηση του φορολογικού απορρήτου για όλους». Και συμπληρώνει: «Σχετική πρόταση έχουμε καταθέσει από πολύ παλιά και είναι πλέον καιρός να αποκαλυφθούν τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία, οι καταθέσεις κ.λπ. όλων των πολιτών. Οι μόνοι που δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από αυτό το μέτρο είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Σχετικά θέματα: Οι λίστες των γιατρών
Πεταλωτής: Ρίχνουμε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Το υπουργείο δεν περίμενε την απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Για το ίδιο θέμα
Πεταλωτής: Ρίχνουμε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Το υπουργείο δεν περίμενε την απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οι λίστες των γιατρών
Ποιοι «θεράπευαν» τα φορολογικά τους βιβλία
Πεταλωτής: Ρίχνουμε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Το υπουργείο δεν περίμενε την απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Στενή συνεργασία» με Τουρκία, πλην Αμυνας
Κυβέρνηση
Καλεί Προβόπουλο και διευθυντές Τραπεζών να μειώσουν τις αποδοχές τους
«Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία»
Προτάσεις Lazard
«Δανειστείτε από τις αγορές, μεταθέστε τις αποπληρωμές»
ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας κατά επιχειρηματιών -τιμητών της πολιτικής ζωής
Τσίπρας: Ιδεολογικός μέντορας του Παπανδρέου το ΔΝΤ
Αντισυνταγματική άρση του απορρήτου
ΚΚΕ
«Νόμπελ υποκρισίας»
Συλλαλητήριο ΚΚΕ, συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ
Εξεταστικές επιτροπές
Κλίμα έντασης για τις «ποινικές ευθύνες»
Συναγερμός στη Ν.Δ. για τυχόν κλήση Καραμανλή
Διαψεύδει η Εξεταστική, εμπλοκή 8 πολιτικών από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με Siemens
Τζίφος από τον έλεγχο λογαριασμών
Αγωγή Ρουσόπουλου
«Γιούχα» και έντονες αντεγκλήσεις
Άλλες ειδήσεις
Κατσέλη: Μυθεύματα τα περί αρμοδιοτήτων
Προωθούν το δεξί χέρι του Βουρλούμη στον ΟΤΕ για αντικαταστάτη του
Πέθανε 78 ετών ο Α. Καρκαγιάννης
Κατάργησε Ινστιτούτο ως «θεσμό υπερπολυτελούς λειτουργίας»