Έντυπη Έκδοση

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»: ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Θέλουν τη Μονεμβασιά, «Επίδαυρο Λιμηρά»

«Βοηθήστε μας να περισωθεί το όνομα της Μονεμβασιάς». Την έκκληση αυτή απευθύνει ο δήμαρχος της πόλης Νεκτάριος Μαστορόπουλος και καταθέτει στην «Ε» περισσότερους από 10 λόγους που έχουν συσπειρώσει και ξεσηκώσει τους κατοίκους για τους σχεδιασμούς του υπουργείου για τον «Καλλικράτη».

Το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει ως όνομα του νέου δήμου, στη Νοτιοανατολική Λακωνία, το «Επίδαυρος Λιμηρά». Ηταν όνομα της παλιάς επαρχίας. Το τοπωνύμιο αναφέρεται στα «Λακωνικά» του Παυσανία και ως επαρχία υφίστατο μέχρι τον 19ο αιώνα με διαφορετικά χωροταξικά όρια. Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Το ίδιο και τα όρια.

Ο νέος δήμος θα αποτελείται από 5 δήμους του ανατολικού ποδιού της Λακωνίας, δηλαδή από αυτούς της Μονεμβασιάς, των Μολάων, του Ζάρακα, του Ασωπού και των Βοΐων.

«Σε αυτή την άποψη είμαστε αντίθετοι και αυτό αποφασίσαμε ομόφωνα στο Δ.Σ. της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Ο πρώτος λόγος της αντίθεσής μας είναι η σύγχυση που θα δημιουργηθεί με την περιοχή της Επιδαύρου, που ανήκει σε άλλο νομό και περιοχή.

Οι άλλοι λόγοι είναι ότι η Μονεμβασιά είναι παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο, με αδιάλειπτη ιστορία 15 αιώνων, το μοναδικό κατοικημένο μεσαιωνικό Κάστρο στην Ευρώπη, είναι επίσημα κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, παραδοσιακός οικισμός, μνημείο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προτείνεται στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που τη γνωρίζει η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος όλος. Είναι έδρα μητρόπολης και από την ίδρυσή της, δηλαδή τα τέλη του 6ου αιώνα ήταν ισχυρό διοικητικό κέντρο, με εμβέλεια σε όλη την Πελοπόννησο μέχρι και σήμερα.

Ακόμα -συμπλήρωσε ο δήμαρχος- η Μονεμβασιά είναι γενέτειρα του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, έχει χαρακτηριστεί ως "το Γιβραλτάρ της Ανατολής", έχει ταυτιστεί με το "Περιώνυμον Αστυ" του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β', τη "Θεόσωστο πόλη" των Παλαιολόγων, το "Κάστρο του Μοριά", το "Μενεξέ Καλέσι" (Κάστρο των λουλουδιών - Φρούριο των ανθέων) των Τούρκων ή "Το Λουλούδι της Μονεμβασίας -την Ανθομύριστη Καστροπολιτεία", τον οίνο Malvasia (vinum de Malvasia, vinum Malvasie, vinum Monemvasie), το πιο διάσημο κρασί της Ευρώπης που παραγόταν στη Μονεμβασία από τον 10= αιώνα.

Αυτή τη στιγμή ένα γκρουπ Κινέζων ήρθε στην Ελλάδα αποκλειστικά για τη Μονεμβασιά».

Ο δήμαρχος μάς εξήγησε ότι ο τοπικός βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος συμφωνεί με την άποψη της τοπικής κοινωνίας και έχει δεσμευτεί ότι θα αγωνιστεί για τις πιθανές αλλαγές μέσα στη Βουλή. Ωστόσο οι τοπικοί άρχοντες των 5 δήμων επισκέφτηκαν το υπουργείο και συναντήθηκαν για να καταθέσουν τις ενστάσεις τους με τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού, διότι οι κύριοι Ραγκούσης και Ντόλιος ήταν... απασχολημένοι.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σχετικά θέματα: Σχέδιο «Καλλικράτης»
Αμετανόητος Ραγκούσης για τον Δήμο Ελληνικού
Απέκλεισαν αεροδρόμιο και εθνική οδό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Θάλαμος αερίων
Ρύπαιναν με αμίαντο
Τρέχουν να προλάβουν νέα ευρωπρόστιμα
«Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή»
Εκπαίδευση
«Μεθοδεύουν γκριζοποίηση της Θράκης»
Οι πρώτοι πτυχιούχοι του Διεθνούς Πανεπιστημίου
Αρχή με Γλώσσα στις Πανελλαδικές
«Γέφυρες» στο Αιγαίο με νέα σχολικά βιβλία
Παραίτηση με αιχμές από τον Μπαμπινιώτη
Ελαφρύς τραυματισμός
Εκρηξη βόμβας στις φυλακές Κορυδαλλού
Σχέδιο «Καλλικράτης»
Θέλουν τη Μονεμβασιά, «Επίδαυρο Λιμηρά»
Αμετανόητος Ραγκούσης για τον Δήμο Ελληνικού
Απέκλεισαν αεροδρόμιο και εθνική οδό
Απεργία ΠΝΟ
Δένουν τα πλοία στις 20 και 31 Μαΐου
Υγεία
Μεταγγίσεις: Γολγοθάς για 13 πάσχοντες
Άλλες ειδήσεις
Η ταυτότητα του θύματος
Δίκτυο διερμηνέων για φωνή στους μετανάστες
Εγγυητικές-μαϊμού από κατασκευαστές