Έντυπη Έκδοση

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 5% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ...

Με το «καλημέρα» περικοπές

Πρεμιέρα χθες για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας καθώς το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά σε ένα γενικώς καλό κλίμα, αλλά και με τις αναπόφευκτες διαπιστώσεις για τις δύσκολες αποφάσεις που έρχονται.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον φεύγει πεζός από την πρωθυπουργική κατοικία. Το «μήνυμα» είναι σαφές. Λιτότητα για όλους... (φωτ. Reuters) Ο Ντέιβιντ Κάμερον φεύγει πεζός από την πρωθυπουργική κατοικία. Το «μήνυμα» είναι σαφές. Λιτότητα για όλους... (φωτ. Reuters) Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παρότρυνε τους υπουργούς να αδράξουν την ευκαιρία που δημιουργεί το νέο πολιτικό σκηνικό, ενώ τους κάλεσε να μη δίνουν δημοσιότητα στις όποιες διαφορές τους, προαναγγέλλοντας μάλιστα τη δημιουργία μιας ειδικής επιτροπής συνασπισμού, η οποία θα διασφαλίζει την καλή συνεργασία μεταξύ Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατικών.

Ο κ. Κάμερον τίμησε χθες την πρώτη του προεκλογική δέσμευση ανακοινώνοντας μείωση του μισθού των μελών της κυβέρνησης κατά 5% και εν συνεχεία πάγωμα των αμοιβών τους για την επόμενη πενταετία, για το σύνολο δηλαδή της κοινοβουλευτικής θητείας.

Το ποσόν που θα εξοικονομηθεί από αυτό το μέτρο είναι σταγόνα στον ωκεανό του βρετανικού ελλείμματος που αναμένεται να φτάσει φέτος τα 163 δισ. λίρες, αποτελεί ωστόσο μια ένδειξη της λιτότητας που θ' ακολουθήσει.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι

Στο πολιτικό μανιφέστο των Τόρις περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων τον ερχόμενο χρόνο, εξαιρουμένου του ενός εκατομμυρίου των πλέον χαμηλόμισθων.

Ο υπουργός Οικονομίας Τζορτζ Οσμπορν παρουσίασε μια αρκετά ζοφερή εικόνα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ και ο υπουργός Πολιτισμού Τζέρεμι Χαντ επεσήμανε ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης κατανοούν πλήρως ότι θα χρειαστεί να πάρουν «πολύ πολύ δύσκολες αποφάσεις».

Κι ενώ η κοινή γνώμη της χώρας παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κυβερνητική συνεργασία ενός δεξιού κι ενός κεντρώου αριστερού (για τα βρετανικά δεδομένα) κόμματος, πολλοί νέοι ψηφοφόροι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι ή απαισιόδοξοι ως προς τη δυνατότητα των δύο πλευρών να παντρέψουν τις πολιτικές τους.

Κάποιοι οπαδοί των Φιλελευθέρων θεωρούν ότι ο Νικ Κλεγκ πρόδωσε τις αρχές του κόμματος και τους ίδιους, κάποιοι οπαδοί άλλων δυνάμεων θεωρούν ότι οι Φιλελεύθεροι δεν αξίζουν να είναι στην κυβέρνηση καθώς έχουν μόνο 57 έδρες στη Βουλή και οι περισσότεροι διερωτώνται πώς τα δύο κόμματα θα καταφέρουν να συνεργαστούν. Η απάντηση είναι μία: με συμβιβασμούς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
Ενας «μετέωρος» αγωγός...
Βρετανία
Με το «καλημέρα» περικοπές
Γερμανία
Μέρκελ: Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ε.Ε.
Ταϊλάνδη
Αίμα στα «κόκκινα πουκάμισα»
Άλλες ειδήσεις
Ιταλία: ο υπουργός, ο εργολάβος, ο αρχιτέκτονας και τα «δωράκια»!
Κιργισία: «οργανώνονται» οι οπαδοί του Μπακίεφ
Η Σιβηρία θρηνεί τους ανθρακωρύχους
Τουρκία: Στις 12 Σεπτεμβρίου δημοψήφισμα για το Σύνταγμα
Ισλανδία: Συλλάβετε τον τραπεζίτη!
Λιβύη - αεροπορική τραγωδία: στο «μικροσκόπιο» τα δύο μαύρα κουτιά
Αφγανιστάν: «Δολιοφθορά» από μύκητα στην οπιούχο παπαρούνα