Έντυπη Έκδοση

Λιβύη - αεροπορική τραγωδία: στο «μικροσκόπιο» τα δύο μαύρα κουτιά

Εμπειρογνώμονες «χτένιζαν» χθες την περιοχή όπου λιβυκό αεροσκάφος συνετρίβη την Τετάρτη έξω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, σε αναζήτηση στοιχείων για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους.

Και τα δύο μαύρα κουτιά του Airbus 330 της λιβυκής εταιρείας Al Afriquiyah εντοπίστηκαν αμέσως και εστάλησαν για ανάλυση, ενώ στις έρευνες συμμετέχουν -πέραν των Λιβύων- ειδικοί από την Ολλανδία (που είχε τα περισσότερα θύματα), τη Ν. Αφρική, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών της κατασκευάστριας εταιρείας των αεροσκαφών Airbus. Οι ερευνητές θα εξετάσουν τα πιθανά τεχνικά αίτια, όπως καταστροφή των κινητήρων ή πρόβλημα στα βασικά όργανα του αεροσκάφους λίγο πριν από την προσγείωση, αλλά και ανθρώπινους παράγοντες όπως η κόπωση έπειτα από πολύωρη πτήση. Αν και οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι σε αυτή τη φάση είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει σαφής εικόνα, κυκλοφορούν ήδη διάφορες εικασίες για το τι μπορεί να συνέβη. Σύμφωνα με μια άποψη, το πλήρωμα δεν είχε ακριβή στοιχεία για την απόσταση και το ύψος του αεροσκάφους από το διάδρομο προσγείωσης είτε επειδή υπήρξε πρόβλημα στα δικά του όργανα είτε διότι δεν είχε την απαραίτητη ενημέρωση από το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με μια άλλη, το αεροσκάφος προσέγγισε το διάδρομο από τα δυτικά ενώ τα περισσότερα αεροσκάφη τον προσεγγίζουν από τα ανατολικά, καθώς εκεί βρίσκονται τα βοηθητικά όργανα πλοήγησης του αεροδρομίου και η κατεύθυνση του ανέμου είναι συνήθως ευνοϊκή σ' εκείνη την πλευρά. Την ώρα της προσγείωσης οι πιλότοι βρέθηκαν έτσι να κοιτούν κατάματα την ανατολή του ηλίου, ενώ είχαν ν' αντιμετωπίσουν και την πρωινή καταχνιά η οποία μειώνει την ορατότητα στα μικρότερα ύψη.

Ανεξαρτήτως των αιτίων, το ανθρώπινο δράμα συνεχίζεται. Συγγενείς των θυμάτων αρχίζουν να καταφτάνουν στην Τρίπολη για να τους αναγνωρίσουν, ενώ επίσκεψη συγγενών του δέχθηκε και ο μοναδικός επιζών του δυστυχήματος, ένα αγοράκι από την Ολλανδία. Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, ο μικρός ονομάζεται Ρούμπεν, είναι εννέα ετών και ταξίδευε μαζί με τους γονείς του και τον 11χρονο αδελφό του που δεν στάθηκαν τυχεροί. Το παιδί έχει χειρουργηθεί και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Η Ολλανδία ανακοίνωσε επίσης ότι σύμφωνα με νεότερο απολογισμό στο δυστύχημα σκοτώθηκαν 70 και όχι 61 πολίτες της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
Αερομεταφορές και ασφάλεια πτήσεων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
Ενας «μετέωρος» αγωγός...
Βρετανία
Με το «καλημέρα» περικοπές
Γερμανία
Μέρκελ: Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ε.Ε.
Ταϊλάνδη
Αίμα στα «κόκκινα πουκάμισα»
Άλλες ειδήσεις
Ιταλία: ο υπουργός, ο εργολάβος, ο αρχιτέκτονας και τα «δωράκια»!
Κιργισία: «οργανώνονται» οι οπαδοί του Μπακίεφ
Η Σιβηρία θρηνεί τους ανθρακωρύχους
Τουρκία: Στις 12 Σεπτεμβρίου δημοψήφισμα για το Σύνταγμα
Ισλανδία: Συλλάβετε τον τραπεζίτη!
Λιβύη - αεροπορική τραγωδία: στο «μικροσκόπιο» τα δύο μαύρα κουτιά
Αφγανιστάν: «Δολιοφθορά» από μύκητα στην οπιούχο παπαρούνα