Έντυπη Έκδοση

ΤΑΪΛΑΝΔΗ ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ, ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ Η ΜΠΑΝΓΚΟΚ

Αίμα στα «κόκκινα πουκάμισα»

Εκρήξεις, πυροβολισμοί, αίμα, ένας θάνατος και συγκεχυμένες πληροφορίες επί των εξελίξεων έσκισαν εντυπωσιακά χθες το σκηνικό στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, μετά τις διατυπωμένες προειδοποιήσεις από τον στρατό ότι θα στείλει στην περιοχή τεθωρακισμένα οχήματα για να διαλύσει τους διαδηλωτές με τα «κόκκινα πουκάμισα» που δεν δέχονται να τερματίσουν τη διάρκειας πέντε εβδομάδων κατάληψη της εμπορικής συνοικίας της Μπανγκόκ.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές μεταφέρουν τον νεκρό σύντροφό τους. Ανάμεσα στους τραυματίες με τα «κόκκινα πουκάμισα» και ο «ηγέτης» τους, αποστάτης υποστράτηγος Χατίγια Σαουασντιπόλ (φωτ. Reuters) Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές μεταφέρουν τον νεκρό σύντροφό τους. Ανάμεσα στους τραυματίες με τα «κόκκινα πουκάμισα» και ο «ηγέτης» τους, αποστάτης υποστράτηγος Χατίγια Σαουασντιπόλ (φωτ. Reuters) Ενας αντικυβερνητικός διαδηλωτής που δέχτηκε πυρά στο κεφάλι από τις δυνάμεις ασφαλείας υπέκυψε, ενώ μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται ο Χατίγια Σαουασντιπόλ, αποστάτης υποστράτηγος που έχει κατηγορηθεί ως υποκινητής των βίαιων επεισοδίων και τραυματίστηκε την ώρα που έδινε συνέντευξη, έξω από τον σταθμό του μετρό, στην άκρη της ζώνης των καταλήψεων.

Αμέσως, κάποιοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν την κίνηση ως «προσπάθεια αποκεφαλισμού της στρατιωτικής ηγεσίας των κόκκινων διαδηλωτών».

Την ώρα που ακούγονταν οι πυροβολισμοί, σημειώθηκαν και ισχυρές εκρήξεις, συνοδευόμενες από ριπές αυτόματων όπλων γύρω από την ισχυρά φρουρούμενη περιοχή, τον έλεγχο της οποίας διατηρούν οι διαδηλωτές. Λίγες ώρες αργότερα, σε κοντινό πάρκο, στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα καθώς διαδηλωτές προσπαθούσαν να μπλοκάρουν τις κινήσεις τους.

Εκκληση Χατίγια

Ο ηγέτης των αντικυβερνητικών τούς είχε απευθύνει έκκληση να περικυκλώσουν τα τεθωρακισμένα οχήματα έξω από την περιοχή που ελέγχουν οι διαδηλωτές, ώστε να εμποδίσουν πιθανή επέμβασή τους για να διαλύσουν το πλήθος.

Ο πρωθυπουργός Αμπχισίτ Βεϊτζατζίβα δέχεται τεράστιες πιέσεις να τερματίσει άμεσα την πολιτική κρίση στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί 29 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 1.400, έχουν παραλύσει τμήματα της πρωτεύουσας, πλήττοντας σοβαρά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Την Τετάρτη, ακύρωσε τις προτεινόμενες για τις 14 Νοεμβρίου εκλογές στο πλαίσιο του σχεδίου «εθνικής συμφιλίωσης» και διέκοψε τις συνομιλίες με τα «κόκκινα πουκάμισα» οι οποίοι διατύπωσαν νέα αιτήματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν 17 επαρχίες, προπύργια των αντικυβερνητικών, προκειμένου να αποφευχθεί γενίκευση των επεισοδίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αργά χθες ότι έκλεισαν την πρεσβεία τους στην Μπανγκόκ και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξέγερση και τα αιματηρά επεισόδια στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Ανάλογη κίνηση έκανε αργότερα και η Βρετανία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ταϊλάνδη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
Ενας «μετέωρος» αγωγός...
Βρετανία
Με το «καλημέρα» περικοπές
Γερμανία
Μέρκελ: Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ε.Ε.
Ταϊλάνδη
Αίμα στα «κόκκινα πουκάμισα»
Άλλες ειδήσεις
Ιταλία: ο υπουργός, ο εργολάβος, ο αρχιτέκτονας και τα «δωράκια»!
Κιργισία: «οργανώνονται» οι οπαδοί του Μπακίεφ
Η Σιβηρία θρηνεί τους ανθρακωρύχους
Τουρκία: Στις 12 Σεπτεμβρίου δημοψήφισμα για το Σύνταγμα
Ισλανδία: Συλλάβετε τον τραπεζίτη!
Λιβύη - αεροπορική τραγωδία: στο «μικροσκόπιο» τα δύο μαύρα κουτιά
Αφγανιστάν: «Δολιοφθορά» από μύκητα στην οπιούχο παπαρούνα