Έντυπη Έκδοση

Αρχή με Γλώσσα στις Πανελλαδικές

Ξεκινούν σήμερα για τις πανελλαδικές εξετάσεις που αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ήτοι περί τις 93.000 χιλιάδες διαγωνιζομένων. Η Νεοελληνική Γλώσσα είναι, όπως πάντα, το μάθημα με το οποίο αρχίζει η προσπάθεια για την πρόσβαση στις ανώτατες σχολές, η οποία φέτος σηματοδοτείται από την κατάργηση της βάσης του 10.

Η βασική αυτή αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής, η οποία και γεννά στους υποψήφιους περισσότερες προσδοκίες για την είσοδό τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό των φετινών εξετάσεων οι οποίες, κατά τ' άλλα, δεν απέφυγαν τη σπάθη της λιτότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης (λιγότερα εξεταστικά κέντρα, λιγότεροι επιτηρητές, προσεκτική διαχείριση των σχετικών κονδυλίων).

Οι θέσεις που διατίθενται για τους τελειόφοιτους και τους απόφοιτους των προηγούμενων ετών (οι οποίοι συγκροτούν την κατηγορία του 90%) των Γενικών Λυκείων και πλέον των τελειόφοιτων των ΕΠΑΛ προσδιορίζονται στις 88.165 (πέρυσι ήταν 88.262). Από αυτές, οι 40.750 (πέρυσι 40.770) αναλογούν στις σχολές των ΑΕΙ -συμπεριλαμβανομένων των θέσεων στις εκκλησιαστικές σχολές- και οι 43.940 (πέρυσι 43.460) στις σχολές των ΤΕΙ.

Συνολικά σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 οι θέσεις ανέρχονται σε 84.690. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται οι 290 εισακτέοι στα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ (τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίων).

Διατίθενται ακόμη 1.405 θέσεις για τις στρατιωτικές σχολές (πέρυσι 1.436), 1.650 (πέρυσι 1.900) για τις σχολές Αστυνομικής Ακαδημίας, 670 (πέρυσι 670) για τις σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και 40 για τις σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας (πέρυσι 26).

* Στην Κεντρική Μακεδονία οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων για τις πανελλαδικές είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας εκπαίδευσης, 16.165. Τα εξεταστικά κέντρα στην ανατολική Θεσσαλονίκη είναι 53 από 64 που ήταν τις προηγούμενες χρονιές, ενώ στη δυτική Θεσσαλονίκη οι «περικοπές» ήταν πιο περιορισμένες, με 51 εξεταστικά κέντρα να λειτουργούν φέτος έναντι 53 πέρυσι. Ανάλογος και ο περιορισμός στον αριθμό των επιτηρητών, που είναι κατά 10% λιγότεροι.

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ «Ε»

Αναβολή των εξετάσεων

ΟΛΜΕ Την αναβολή των εξετάσεων (πανελλαδικών για εσπερινά, ενδοσχολικών για Γυμνάσια) την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Μαΐου, ζητεί η ΟΛΜΕ από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να «μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες λόγω της γενικής απεργίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πανελλαδικές
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
«Μεθοδεύουν γκριζοποίηση της Θράκης»
Οι πρώτοι πτυχιούχοι του Διεθνούς Πανεπιστημίου
«Γέφυρες» στο Αιγαίο με νέα σχολικά βιβλία
Παραίτηση με αιχμές από τον Μπαμπινιώτη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Θάλαμος αερίων
Ρύπαιναν με αμίαντο
Τρέχουν να προλάβουν νέα ευρωπρόστιμα
«Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή»
Εκπαίδευση
«Μεθοδεύουν γκριζοποίηση της Θράκης»
Οι πρώτοι πτυχιούχοι του Διεθνούς Πανεπιστημίου
Αρχή με Γλώσσα στις Πανελλαδικές
«Γέφυρες» στο Αιγαίο με νέα σχολικά βιβλία
Παραίτηση με αιχμές από τον Μπαμπινιώτη
Ελαφρύς τραυματισμός
Εκρηξη βόμβας στις φυλακές Κορυδαλλού
Σχέδιο «Καλλικράτης»
Θέλουν τη Μονεμβασιά, «Επίδαυρο Λιμηρά»
Αμετανόητος Ραγκούσης για τον Δήμο Ελληνικού
Απέκλεισαν αεροδρόμιο και εθνική οδό
Απεργία ΠΝΟ
Δένουν τα πλοία στις 20 και 31 Μαΐου
Υγεία
Μεταγγίσεις: Γολγοθάς για 13 πάσχοντες
Άλλες ειδήσεις
Η ταυτότητα του θύματος
Δίκτυο διερμηνέων για φωνή στους μετανάστες
Εγγυητικές-μαϊμού από κατασκευαστές