Έντυπη Έκδοση

ΚΟΜΠΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΠΙΝΑ

Εγγυητικές-μαϊμού από κατασκευαστές

Πλαστές εγγυητικές επιστολές δίνονται από κατασκευαστές για να διασφαλίσουν την καλή ποιότητα των έργων που αναλαμβάνουν!

Το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο καταγγέλλει ο Γιώργος Βλάχος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), και είναι άλλο ένα ανησυχητικό σύμπτωμα που δείχνει το μέγεθος και την... ευρηματικότητα της διαφθοράς στο Δημόσιο.

Οι εγγυητικές επιστολές αποτελούν βασική προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής, αφού διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε ενδεχόμενες κακοτεχνίες ή εγκατάλειψη του έργου από τον ανάδοχο. Ορισμένοι επιτήδειοι καταθέτουν φωτοτυπίες καλής ποιότητας και όπως δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε σε κτιριακό έργο στο ΤΕΙ. Ο εργολάβος είχε δώσει φωτοτυπία, που αποκαλύφθηκε όταν οι αρμόδιοι απευθύνθηκαν στην τράπεζα που είχε εκδώσει την εγγυητική για να πληροφορηθούν ότι την πραγματική την είχαν αποσύρει! Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα. Ανάλογα προβλήματα είχαν προκύψει σε έργα της Νομαρχίας Εύβοιας και σε κολυμβητήριο της περιοχής Θεσσαλονίκης. Οι εργολάβοι υποστήριξαν ότι είχαν προμηθευτεί τις εγγυητικές από γραφεία γενικών εξυπηρετήσεων.

«Οταν κάποιος εργολάβος χρησιμοποιεί εγγυητικές-μαϊμού έχουμε νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού», επισημαίνει ο Γ. Βλάχος, που προσθέτει ότι ο ΣΑΤΕ έχει απευθυνθεί εδώ και δύο χρόνια στο τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ζητώντας τη λήψη μέτρων. Θεωρεί ότι η λύση θα δοθεί με δημοσιοποίηση των εγγυητικών στο Διαδίκτυο, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχός τους από τις τράπεζες που τις εκδίδουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Θάλαμος αερίων
Ρύπαιναν με αμίαντο
Τρέχουν να προλάβουν νέα ευρωπρόστιμα
«Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή»
Εκπαίδευση
«Μεθοδεύουν γκριζοποίηση της Θράκης»
Οι πρώτοι πτυχιούχοι του Διεθνούς Πανεπιστημίου
Αρχή με Γλώσσα στις Πανελλαδικές
«Γέφυρες» στο Αιγαίο με νέα σχολικά βιβλία
Παραίτηση με αιχμές από τον Μπαμπινιώτη
Ελαφρύς τραυματισμός
Εκρηξη βόμβας στις φυλακές Κορυδαλλού
Σχέδιο «Καλλικράτης»
Θέλουν τη Μονεμβασιά, «Επίδαυρο Λιμηρά»
Αμετανόητος Ραγκούσης για τον Δήμο Ελληνικού
Απέκλεισαν αεροδρόμιο και εθνική οδό
Απεργία ΠΝΟ
Δένουν τα πλοία στις 20 και 31 Μαΐου
Υγεία
Μεταγγίσεις: Γολγοθάς για 13 πάσχοντες
Άλλες ειδήσεις
Η ταυτότητα του θύματος
Δίκτυο διερμηνέων για φωνή στους μετανάστες
Εγγυητικές-μαϊμού από κατασκευαστές