Έντυπη Έκδοση

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Θάλαμος αερίων

Οζον και αιωρούμενα σωματίδια χτύπησαν «κόκκινο» και το 2009 στο λεκανοπέδιο, με βάση την ετήσια έκθεση για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα που υπέβαλε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Κομισιόν.

Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος (Απρίλιος 2010) Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος (Απρίλιος 2010) Από τη νέα χρονιά μάλιστα, λόγω των αυστηρότερων ορίων που ισχύουν στην Ε.Ε., η πρωτεύουσα θα έχει πρόβλημα και με δύο άλλους ρύπους, το βενζόλιο και κυρίως το διοξείδιο του αζώτου, το οποίο και την προηγούμενη χρονιά παρουσίαζε υπερβάσεις της μέσης ετήσιας τιμής.

122 ημέρες!

Τα αιωρούμενα σωματίδια, που πέρυσι είχαν εμφανίσει ελαφρά μείωση σε σχέση με το 2008, έπληξαν περισσότερο την περιοχή της οδού Αριστοτέλους, όπου κατά μέσο όρο καταγράφηκαν υπερβάσεις ορίων κάθε τρεις ημέρες! Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι επί 122 ημέρες οι τιμές στον συγκεκριμένο ρύπο είχαν ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο, όταν αυτό δεν γίνεται αποδεκτό για περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο. Σημειώνεται ότι για 36 ημέρες οι υψηλές τιμές αποδίδονται σε φυσικά φαινόμενα, κυρίως λόγω μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα. Ακολουθούν η Λυκόβρυση, με 86 ημέρες, το Μαρούσι (68 ημέρες), ο Πειραιάς (30 ημέρες), οι Θρακομακεδόνες και το Κορωπί (από 22 ημέρες η κάθε περιοχή) και η Αγία Παρασκευή (17 ημέρες). Ο συγκεκριμένος ρύπος στις αστικές περιοχές προέρχεται κυρίως από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα και τα μηχανάκια.

Αριστοτέλους

Στην περιοχή της οδού Αριστοτέλους, όλοι οι μήνες του χρόνου, με εξαίρεση τον Αύγουστο, είναι προβληματικοί. Η εικόνα όμως δυσκολεύει ιδιαίτερα τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο, οπότε οι τιμές αγγίζουν τα 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με ανώτατο όριο τα 50. Σε σχέση με τις ημέρες της εβδομάδας, η πιο προβληματική αποδεικνύεται η Παρασκευή.

Στη Λυκόβρυση

Το όζον την περασμένη χρονιά ταλαιπώρησε κυρίως τη Λυκόβρυση, όπου για δύο ημέρες, στις 18 Ιουλίου και τις 4 Αυγούστου, οι τιμές ξεπέρασαν τα όρια συναγερμού (240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) από μία έως και πέντε ώρες. Στην ίδια κατάσταση, αλλά μόνον για μία ημέρα, βρέθηκαν τα Λιόσια, η Ελευσίνα και το Περιστέρι, απορρίπτοντας την εικόνα προηγούμενων ετών που εντόπιζαν το όζον κυρίως στα «ακριβά» προάστια, χαρίζοντάς του το προσωνύμιο του «αριστοκράτη» ρύπου.

Το Περιστέρι

Οι υπερβάσεις των ορίων επιφυλακής (180 μικρογραμμάρια) αποτελούν τη... συνήθη εικόνα σε εννέα από τους συνολικά 13 σταθμούς μέτρησης. Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν το Περιστέρι (42 ημέρες), η Λυκόβρυση (41 ημέρες) και ακολουθούν οι Θρακομακεδόνες (31 ημέρες), το Μαρούσι (28 ημέρες), τα Λιόσια (19 ημέρες) και η Αγία Παρασκευή (17 ημέρες). Και για τον συγκεκριμένο ρύπο η έκθεση αποδίδει τις υψηλές τιμές κυρίως στα κλιματικά δεδομένα της Ελλάδας, την αυξημένη ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες, που ευνοούν τον σχηματισμό του.

Στην επαρχία

Στην τελευταία έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στοιχεία από τις μετρήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και τα Ιωάννινα. Η γενική αίσθηση είναι ότι οι τιμές δεν παρουσιάζουν μεγάλες υπερβάσεις, αλλά τείνουν να θυμίζουν... Αθήνα, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες πόλεις δεν υπάρχει πλήρες δίκτυο μετρήσεων και δεν καταγράφονται όλοι οι ρύποι. Τα αιωρούμενα σωματίδια ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη, με έμφαση τις περιοχές Αγίας Σοφίας, Κορδελιού και Σίνδου, ενώ και οι δύο σταθμοί της Πάτρας ξεπερνούν τα όρια πάνω από 35 ημέρες τον χρόνο. Στο όζον δεν καταγράφηκαν υπερβάσεις των ορίων συναγερμού, αλλά τιμές πάνω από τα όρια επιφυλακής μετρήθηκαν στο Κορδελιό (10 ημέρες) και το Πανόραμα (9 ημέρες), στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Στα Οινόφυτα

Στα Οινόφυτα, όπου ο σταθμός μέτρησης λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2008, η εικόνα δείχνει ότι δεν υπάρχουν υπερβάσεις, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι που υποφέρουν από τη ρύπανση των νερών και του υπεδάφους έχουν καθαρή ατμόσφαιρα. *

Αύξηση θανάτων λόγω εσωτερικής ρύπανσης

Σχολεία, χώροι διασκέδασης, ακόμη και χειρουργεία στοχοποιούνται από τους ειδικούς για κακή ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα στο εσωτερικό τους.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Μάνθο Σανταμούρη και Κλέα Κουτσογιάννη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Οι μετρήσεις που έχουν κάνει χωριστές επιστημονικές ομάδες με επικεφαλής τους δύο καθηγητές αποκάλυψαν:

* Αύξηση της θνησιμότητας κατά 0,6% τις ημέρες που οι τιμές στα αιωρούμενα σωματίδα ανεβαίνουν μόλις κατά 10 μικρογραμμάρια. Σε πάσχοντες από καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα η αύξηση φθάνει το 0,8%. Αν η άνοδος της τιμής διατηρηθεί για 40 ημέρες, τότε η θνησιμότητα αυξάνει κατά 1,6%.

* Επιδεινώνεται και η νοσηρότητα, ιδιαίτερα στα παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών. Στην Ελλάδα, το 60% περιστατικών άσθματος αποδίδεται στη ρύπανση των εσωτερικών χώρων.

* Μετρήσεις που εκπονήθηκαν σε ευρωπαϊκή κλίμακα έδειξαν ότι αν η αέρια ρύπανση διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, το προσδόκιμο ζωής θα μειωθεί κατά 6 μήνες έως το 2020.

Σχολικές αίθουσες

* Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στο 75% των σχολικών αιθουσών που ελέγχθηκαν, διαμορφώθηκαν έως και τα 3.000 ppm, με όριο τα 700, που σημαίνει ότι οι τιμές τους είναι έως και σε τετραπλάσιες σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια. Πάνω από τα θεσμοθετημένα όρια βρέθηκαν και οι συγκεντρώσεις οργανικών πτητικών ενώσεων. Στη συγκεκριμένη επιβάρυνση συμβάλλουν ακόμη και οι μαρκαδόροι! Οι επιπτώσεις από αυτές τις διαπιστώσεις είναι η αδυναμία συγκέντρωσης των μαθητών και η μείωση της μαθησιακής τους ικανότητας.

Σε νυχτερινά κέντρα

* Οι έρευνες που έγιναν σε 10 νυχτερινά κέντρα έδειξαν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια φθάνουν και τα 1.600 μικρογραμμάρια, με όρια τα 40! Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που παραμένει σε ένα μπαρ για μερικές ώρες επιβαρύνει τον οργανισμό του σαν να έχει καπνίσει 100 τσιγάρα, ακόμη και αν δεν είναι καπνιστής!

Σε 17 χειρουργεία

* Οι μετρήσεις σε 17 χειρουργεία νοσοκομείων στην Αττική έδειξαν υψηλά επίπεδα οργανικών πτητικών ενώσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της τοξικής έκθεσης. Μάλιστα οι υψηλότερες τιμές εντοπίστηκαν σε αίθουσα του Νοσοκομείου Παίδων.

Μεγάλη συμβολή στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα στα κτίρια έχουν τα χρώματα βαφής και τα υλικά καθαριότητας που πωλούνται από πολυκαταστήματα χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές. Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. τα συγκεκριμένα προϊόντα συνοδεύονται από ειδικά σήματα ποιότητας, ενώ ειδικά στη Γαλλία από 1/1/2010 για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας πρέπει να έχουν ελεγχθεί οι επιπτώσεις τους επί 28 ημέρες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Ρύπαιναν με αμίαντο
Τρέχουν να προλάβουν νέα ευρωπρόστιμα
«Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Θάλαμος αερίων
Ρύπαιναν με αμίαντο
Τρέχουν να προλάβουν νέα ευρωπρόστιμα
«Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή»
Εκπαίδευση
«Μεθοδεύουν γκριζοποίηση της Θράκης»
Οι πρώτοι πτυχιούχοι του Διεθνούς Πανεπιστημίου
Αρχή με Γλώσσα στις Πανελλαδικές
«Γέφυρες» στο Αιγαίο με νέα σχολικά βιβλία
Παραίτηση με αιχμές από τον Μπαμπινιώτη
Ελαφρύς τραυματισμός
Εκρηξη βόμβας στις φυλακές Κορυδαλλού
Σχέδιο «Καλλικράτης»
Θέλουν τη Μονεμβασιά, «Επίδαυρο Λιμηρά»
Αμετανόητος Ραγκούσης για τον Δήμο Ελληνικού
Απέκλεισαν αεροδρόμιο και εθνική οδό
Απεργία ΠΝΟ
Δένουν τα πλοία στις 20 και 31 Μαΐου
Υγεία
Μεταγγίσεις: Γολγοθάς για 13 πάσχοντες
Άλλες ειδήσεις
Η ταυτότητα του θύματος
Δίκτυο διερμηνέων για φωνή στους μετανάστες
Εγγυητικές-μαϊμού από κατασκευαστές