Έντυπη Έκδοση

Θάνος Ψυχογιός

«Να δημιουργήσουμε γενιές που θα αγαπήσουν τα βιβλία»

Τα βιβλία «αναπνέουν» καλύτερα υπό το φως του ήλιου και την ανοιξιάτικη αύρα. Εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές και όσοι φροντίζουν για τη μακροημέρευση των βιβλίων θα βρίσκονται στο Ζάππειο. Πιστοί στρατιώτες στην 34η Γιορτή Βιβλίου, που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ). Η γνωριμία με νέες και παλαιές εκδόσεις διαρκεί ώς τις 29 Μαΐου. Το «παρών» δίνουν 110 εκδότες και οι εκδηλώσεις, πολλές. Δραστηριότητες για παιδιά, πρωτοβουλίες για βιβλιοθήκες που κινδυνεύουν να κλείσουν, αφιερώματα στους Οδυσσέα Ελύτη, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και στις ξένες αρχαιολογικές σχολές στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ, Θάνος Ψυχογιός, μίλησε στη «Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο Θηραμάτων» για όλα αυτά, αλλά και την επιθυμία του να ενωθούν οι φορείς του βιβλίου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα δει το κοινό που θα έρθει στην 34η Γιορτή Βιβλίου στο Ζάππειο;

ΘΑΝΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ: Για δεύτερη συνεχόμενη φορά βρισκόμαστε στο Ζάππειο και παλέψαμε αρκετά για να πάρουμε τον χώρο. Φέτος, θα προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε την έκθεση.

Α.Σ.: Δεν θα είναι μόνο τα περίπτερα, όπου θα παρουσιάζουν οι εκδοτικοί οίκοι τα βιβλία τους;

Θ.Ψ.: Οχι. Θα υπάρχει πεδίο και για άλλες εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις συγγραφέων ή βιβλίων. Επίσης, θα είναι έντονο το στοιχείο των δραστηριοτήτων για παιδιά και θα διοργανωθούν και μουσικές συναυλίες. Παράλληλα, επιδιώκουμε και τη μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων, καθώς θα δώσουμε χώρο στους «Γιατρούς του Κόσμου». Το ίδιο και για τις ξένες αρχαιολογικές σχολές, που βρίσκονται στην Ελλάδα. Τέλος, να μην ξεχνάμε πως το 2011 είναι έτος Ελύτη και Παπαδιαμάντη και φυσικά θα υπάρχουν αφιερώματα στους δύο μεγάλους Ελληνες λογοτέχνες.

Α.Σ.: Γιατί δυσκολευτήκατε να κρατήσετε την έκθεση στο Ζάππειο;

Θ.Ψ.: Υπήρξαν κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια στις συνεννοήσεις που είχαμε με το Δ.Σ. του Ζαππείου. Πρέπει να επισημάνω ότι απαιτείται σεβαστή οικονομική δαπάνη και για τον ΣΕΒΑ είναι οδυνηρή. Τη χρεωθήκαμε όμως, αφού δεν γινόταν αλλιώς.

Α.Σ.: Πέρα από την προσέλευση του κόσμου, τι άλλο περιμένετε;

Στόχος μας είναι να αγαπηθεί από το κοινό ακόμη περισσότερο το βιβλίο. Διανύουμε δύσκολη εποχή και μπορεί το βιβλίο να μην είναι είδος πρώτης ανάγκης, εντούτοις μας βοηθά να ξεχαστούμε από τη μιζέρια που μας περιβάλλει. Προσωπικά, νομίζω ότι η φιλαναγνωσία ξεκινά από το σχολείο και γι' αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία στα παιδιά.

Α.Σ.: Το σχολείο συμβάλλει σ' αυτόν το σκοπό; Υπάρχουν σχολικές βιβλιοθήκες;

Θ.Ψ.: Αυτό είναι από τις μεγάλες πληγές. Οχι, δεν υπάρχουν αρκετές. Είχαν κατασκευαστεί κάποιες πριν από μία δεκαετία και οι εκδοτικοί οίκοι τις εφοδίασαν με βιβλία. Αυτές που έχουν μείνει, δεν λειτουργούν εύρυθμα. Υπάρχει έλλειψη βιβλιοθηκονόμων και χώρου. Οι σχολικές βιβλιοθήκες είναι το Α και το Ω. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε γενιές που θα αγαπήσουν τα βιβλία. Πρέπει να προετοιμάσουμε το έδαφος, για να δεχτούμε ομαλά τις τεχνολογικές εξελίξεις. Το e-book, το ψηφιακό σχολείο κ.ά.

Α.Σ.: Υπάρχουν αρκετοί φορείς για το βιβλίο. Πιστεύετε ότι αυτό κάνει καλό;

Θ.Ψ.: Αυτή τη στιγμή υπάρχει ο ΣΕΒΑ, ο ΣΕΚΒ και ο ΣΕΕΒΙ. Προσωπικά θα ήθελα να υπάρχει ένας φορέας. Θα είχαμε πιο πολλά μέλη, μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και φυσικά θα προωθούνταν πιο αποτελεσματικά το βιβλίο. Το θετικό, πάντως, είναι ότι υπάρχει συνεργασία των φορέων. Παρ' όλ' αυτά, θα ήταν καλύτερο να δρα ένας σύλλογος. Υπάρχει σκέψη να ενοποιηθούν οι φορείς και ελπίζω σύντομα αυτό να πραγματοποιηθεί.

Α.Σ.: Συμφωνείτε με την άποψη να καταργηθούν οι εκθέσεις σε εξωτερικούς χώρους; Να διεξάγονται σε κλειστούς.

Θ.Ψ.: Το είχαμε σκεφτεί παλαιότερα, αλλά βρήκαμε πολλά εμπόδια. Πρώτα απ' όλα ο χώρος.Δεν υπάρχει τέτοιος στην Αθήνα. Με τις σημερινές προδιαγραφές, θα πρέπει να στεγαστούν πάνω από 150 εκδότες και η τοποθεσία να είναι σε κεντρικό σημείο.

Α.Σ.: Φέτος, πόσοι εκδότες συμμετέχουν στην έκθεση;

Θ.Ψ.: Εκατόν δέκα και για την εποχή είναι ικανοποιητικός αριθμός. Ελπίζουμε να βοηθήσει και ο καιρός. Καλούμε τον κόσμο να έρθει. Είτε αγοράσει βιβλία είτε όχι. Να τονίσω ότι αναπτύσσουμε πρωτοβουλία και για τις βιβλιοθήκες που κινδυνεύουν να κλείσουν. Εμείς θα τις ενισχύσουμε με βιβλία, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν, σε συμβολική τιμή, κάποιο προϊόν που θα πουλιέται στην έκθεση, προκειμένου να τις ενισχύσουμε. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδόσεις-Εκτυπώσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Από τις 4:00 στις 6:00
Η εποχή της πεταλούδας
Πρωταθλήτρια των μουσικών αναμνήσεων
Αφανής Αναγνώστης
Επιμέλειας απολογία
Γιορτή Βιβλίου
Ο καπτα-Σίμος το Σφαντό
Εξι βιβλία με διαφορετικό κοινό
Μέρες του παρελθόντος με γοητεία ή φρίκη
Η γαλλική φωνή και ο Στάινερ
Η περίπτωση Τζέικομπσον
Η τρίτη ανάγνωση
Η κατάρα των Ντέην
Κριτική βιβλίου
Δύο βιβλία πάνω από τον φόβο και τον θάνατο
Ο πόλεμος, εμφύλιος ή όχι, και τα παιδιά
Η λυδία λίθος της ζωής
Κοινωνικά σύμβολα και αξίες στις ΗΠΑ
Ξαφνιάσματα στα σκαλιά της Παναγίας των Παρισίων
Η Ελλάδα στην οικονομική κρίση
Κυκλοφορούν επίσης
Της φιλίας ή της συνάντησης
Η ζωή ως ταξίδι ή πραγματικότητα
Ο ακριβοδίκαιος Εντγκαρ Αλαν Πόε
Η Ασπασία Παπαθανασίου ως συγγραφέας
Πάμε σινεμά;
Η κακοποιημένη γυναίκα και ο κόσμος
Νίκος Γκάτσος
Ο Ελληνας και ο ελληνιστής
Πέντε ποιητικά βιβλία
Λέξεων κυματισμοί πολύτροποι
Συνέντευξη: Θάνος Ψυχογιός
«Να δημιουργήσουμε γενιές που θα αγαπήσουν τα βιβλία»
Συνέντευξη: Σωτήρης Παστάκας και Γιάννης Η. Παππάς
Ταξιδεύοντας στην όμορφη Ιταλία
Άλλες ειδήσεις
Το κενό
Μικρές λάμψεις
Εκδοχές φοινικιάς στη μακρινή χώρα
Εφοδος στο μαυσωλείο