Έντυπη Έκδοση

Ενα βιβλίο - ύμνος στον άνθρωπο

Η περίπτωση Τζέικομπσον

Χάουαρντ Τζέικομπσον

Η περίπτωση Φίνκλερ

μτφρ.-πρόλογος: Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 448, ευρώ 17,70

Η κωμωδία είναι ο πιο δύσκολος τρόπος για να ψυχαγωγήσεις το κοινό. Το σινεφίλ, θεατρικό και αναγνωστικό. Η ουσιαστική επικοινωνία είναι το ζητούμενο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει σ' ένα επίπεδο. Η κωμωδία είναι δύσκολο είδος και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς για να είναι αποτελεσματική. Στη λογοτεχνία γίνεται δυσκολότερη. Ο Χάουαρντ Τζέικομπσον μπορεί να υπερηφανεύεται για το ταλέντο του στο κωμικό μυθιστόρημα.

«Η περίπτωση Φίνκλερ» έδωσε στον Τζέικομπσον το βραβείο Booker για το 2010. Ο λόγος ήταν ότι έστρεψε τη συγγραφική του πένα στον εαυτό του. Ο αγγλοεβραίος συγγραφέας έγραψε ένα μυθιστόρημα για όλους τους Βρετανοεβραίους. Οι τρεις βασικοί χαρακτήρες είναι τόσο καλά δουλεμένοι, που νομίζεις ότι αν βρεθείς σε μια αγγλική πόλη θα τους συναντήσεις. Η υπόθεση, αρκετά απλή. Τρεις φίλοι, ένας ηλικιωμένος δανδής, ένας τηλεοπτικός φιλόσοφος, ένας πρώην σε όλα και νυν σε τίποτα, ελίσσονται στις κακοτοπιές της ζωής. Τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, συνυπάρχουν και προσπαθούν να δώσουν νόημα στην καθημερινότητα, μάλλον πεπεισμένοι ότι δεν μπορούν να επέμβουν στην πορεία των γεγονότων. Γι' αυτό και ο συγγραφέας επικεντρώνει σ' αυτούς. Απ' αυτό το σημείο αρχίζει και αναπτύσσεται η τεχνική του Τζέικομπσον. Σε καθέναν αποκαλύπτει και μια ανθρώπινη πτυχή. Αυτό γίνεται με την εναλλαγή από το γέλιο στο δάκρυ. Στο τέλος, ο προβληματισμός. Ο Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης αναφέρει στον πρόλογο: «Ενα μυθιστόρημα που, ενώ σου προκαλεί γέλια, αίφνης σε κάνει να δακρύσεις και κατόπιν να βουρκώσεις και βέβαια να σκεφτείς». Αυτό που θέλει να σκεφτεί το αναγνωστικό κοινό είναι η θέση των Αγγλων Εβραίων. Πώς βιώνουν την πραγματικότητα. Ο Τζέικομπσον, λοιπόν, δεν κάνει μια καταγγελία για τις δυσκολίες που βιώνουν. Μελετά και ξεδιπλώνει τις όποιες ιδιαιτερότητές τους. Καταφέρνει μέσα από απλά γεγονότα να συνθέσει την εικόνα τους. Πάντα στο δίπολο γέλιο-δάκρυ. Ο 69χρονος δείχνει πόσο καλά γνωρίζει τους ήρωες. Το στοιχείο που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το πώς βγάζει το χιούμορ ο Τζέικομπσον. Δεν γίνεται άμεσα και εκβιαστικά. Κινείται πίσω από τις γραμμές και όταν έρχεται στην επιφάνεια, δεν είναι πομπώδες. Ωστόσο, μένει το ίδιο δυνατό και αποτελεσματικό.

Οσο διαβάζει κανείς το βιβλίο δεν θα βρει κάτι εξωπραγματικό. Οπως τονίζεται στο οπισθόφυλλο: «Τι συμβαίνει σ' αυτό το μυθιστόρημα; Σχεδόν τίποτα. Οπως και στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, όλα παίζονται, όλα είναι ανοιχτά, όσο υπάρχουν άνθρωποι, και μάλιστα άνθρωποι που έχουν τη δύναμη να βουρκώνουν, να δακρύζουν, να κλαίνε». Και στην κωμωδία τίποτα δεν φαίνεται να ξεπερνά την ηδονή που προκαλεί το γέλιο. Εν τούτοις, αν είσαι συγκεντρωμένος, σε βάζει σε σκέψεις, σε κάνει να προβληματιστείς. Τα τρία πρόσωπα του μυθιστορήματος (ο Τζούλιαν Τρέσλαβ, ο Λίμπορ Σέβτσικ και ο Σαμ Φίνκλερ) ψάχνουν να βρουν την εβραϊκή τους ταυτότητα. Οι δύο (Σέβτσικ, Φίνκλερ) μάλλον θέλουν να την επαναπροσδιορίσουν. Ο τρίτος (Τρέσλαβ) επιθυμεί να γίνει. Στα συν του Τζέικομπσον και το γεγονός ότι δεν εκμεταλλεύεται το Ολοκαύτωμα για να καταγγείλει. Στην ουσία ζητεί από τους Εβραίους να προχωρήσουν. Οχι να ξεχάσουν.

Η μεταφορά στον ελληνικό εκδοτικό χώρο σημαδεύεται από τη μετάφραση και τον πρόλογο του Γιώργου-Ικάρου Μπαμπασάκη. Διαφωτιστικά και τα δύο. Ενα βιβλίο που υμνεί τον άνθρωπο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Γιορτή Βιβλίου
Ο καπτα-Σίμος το Σφαντό
Εξι βιβλία με διαφορετικό κοινό
Μέρες του παρελθόντος με γοητεία ή φρίκη
Η γαλλική φωνή και ο Στάινερ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Από τις 4:00 στις 6:00
Η εποχή της πεταλούδας
Πρωταθλήτρια των μουσικών αναμνήσεων
Αφανής Αναγνώστης
Επιμέλειας απολογία
Γιορτή Βιβλίου
Ο καπτα-Σίμος το Σφαντό
Εξι βιβλία με διαφορετικό κοινό
Μέρες του παρελθόντος με γοητεία ή φρίκη
Η γαλλική φωνή και ο Στάινερ
Η περίπτωση Τζέικομπσον
Η τρίτη ανάγνωση
Η κατάρα των Ντέην
Κριτική βιβλίου
Δύο βιβλία πάνω από τον φόβο και τον θάνατο
Ο πόλεμος, εμφύλιος ή όχι, και τα παιδιά
Η λυδία λίθος της ζωής
Κοινωνικά σύμβολα και αξίες στις ΗΠΑ
Ξαφνιάσματα στα σκαλιά της Παναγίας των Παρισίων
Η Ελλάδα στην οικονομική κρίση
Κυκλοφορούν επίσης
Της φιλίας ή της συνάντησης
Η ζωή ως ταξίδι ή πραγματικότητα
Ο ακριβοδίκαιος Εντγκαρ Αλαν Πόε
Η Ασπασία Παπαθανασίου ως συγγραφέας
Πάμε σινεμά;
Η κακοποιημένη γυναίκα και ο κόσμος
Νίκος Γκάτσος
Ο Ελληνας και ο ελληνιστής
Πέντε ποιητικά βιβλία
Λέξεων κυματισμοί πολύτροποι
Συνέντευξη: Θάνος Ψυχογιός
«Να δημιουργήσουμε γενιές που θα αγαπήσουν τα βιβλία»
Συνέντευξη: Σωτήρης Παστάκας και Γιάννης Η. Παππάς
Ταξιδεύοντας στην όμορφη Ιταλία
Άλλες ειδήσεις
Το κενό
Μικρές λάμψεις
Εκδοχές φοινικιάς στη μακρινή χώρα
Εφοδος στο μαυσωλείο