Έντυπη Έκδοση

Ο Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΚΑΙΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ 1996-97

Με έγγραφα, εναντίον του Σημίτη

Εκτεθειμένο άφησε τον Κ. Σημίτη ο Χ. Καστανίδης σ' ό,τι αφορά την πρότασή του τον Ιανουάριο του 1996 για ίδρυση ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο των προμηθειών και των έργων.

Χ. Καστανίδης Χ. Καστανίδης Το «γάντι» για την επίθεσή του έριξε πρώτος ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός όταν με ανακοίνωση που διανεμήθηκε στους βουλευτές την περασμένη Τετάρτη, εν όψει της χθεσινής συζήτησης του πορίσματος για τη Siemens, υποστήριξε με σαφήνεια πως «η πρόταση του τότε υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών προέβλεπε ρητά την εξαίρεση των προγραμματικών συμβάσεων από τον έλεγχο της αρχής, την οποία επιθυμούσε».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ωστόσο όχι μόνο διέψευσε τον Κ. Σημίτη, αλλά καταλόγισε εμμέσως στο πρόσωπό του ότι αν είχε γίνει αποδεκτή η πρότασή του «θα ήταν διαφορετικό το μέλλον της χώρας. Δεν το πράξαμε όμως και οι συνέπειες ήταν μοιραίες».

Σιγή 15 χρόνων

«Δεν έχω μιλήσει εδώ και 15 χρόνια. Ομως αισθάνομαι βαριά την ευθύνη», δήλωσε με ένταση κατά την παρέμβασή του το κυβερνητικό στέλεχος και καταθέτοντας τη σχετική αλληλογραφία γύρισε πίσω τους δείκτες του χρόνου στον Ιανουάριο του 1996.

Τότε ο κ. Καστανίδης ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών-Επικοινωνιών και διαπιστώνοντας ότι έχει να διαχειριστεί πολλά τρισεκατομμύρια δραχμές ζήτησε από τον τότε πρωθυπουργό «να απαντήσουμε πώς θα υπάρξει χρηστή διαχείριση του κολοσσιαίου αυτού ποσού, διότι τα γιγαντιαία συμφέροντα που συγκρούονται γύρω από τις προμήθειες, ακόμη και όταν τηρούνται οι κανόνες, δημιουργούν παρενέργειες στο πολιτικό σκηνικό».

Ο κ. Σημίτης, κατά τον κ. Καστανίδη, συμφώνησε να ιδρυθεί επιτροπή που θα αναλάμβανε το έργο των προμηθειών και τη διαφάνεια, ενώ η πρότασή του, όπως ο ίδιος υποστήριξε χθες, συμπεριελήφθη και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 1996.

Οταν σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση, συνέχισε ο ίδιος, ο Κ. Σημίτης τού απέστειλε επιστολή που του ζητούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Ενέργεια που χαροποίησε ιδιαίτερα τον Χ. Καστανίδη, ο οποίος απαντώντας εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το κόψιμο του ομφάλιου λώρου προμηθειών και πολιτικής».

Η ικανοποίησή του όμως αποδείχθηκε πρόσκαιρη διότι τον Ιανουάριο του 1997 έλαβε επιστολή του τότε πρωθυπουργού προς τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο με κοινοποίηση προς τον ίδιο, στην οποία ανέφερε ότι έχει ξανασκεφτεί το θέμα, ότι θέλει περισσότερη συζήτηση και ζητούσε να παραπεμφθεί στην επιτροπή θεσμών της κυβέρνησης.

Τον Μάιο, και ενώ ο κ. Καστανίδης απουσιάζει στο εξωτερικό, συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο και αποφασίζει να απορρίψει την πρότασή του με το σκεπτικό ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Η παραίτηση

Από εκεί και πέρα και έως την παραίτησή του, στα τέλη του Αυγούστου του ίδιου χρόνου, από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ο κ. Καστανίδης προτείνει στην αρχή η ψηφιοποίηση του ΟΤΕ να μην ενταχθεί στις προγραμματικές συμβάσεις αλλά να γίνει διεθνής διαγωνισμός και στη συνέχεια, αφού δεν λαμβάνει απάντηση από τον πρωθυπουργικό γραφείο, ζητεί οι συμβάσεις του υπουργείου του να περνούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η σιγή ασυρμάτου από το Μαξίμου τον οδηγεί σε παραίτηση.

Οσο για το γιατί επανήλθε στην κυβέρνηση το 2003, αλλά και γιατί δεν δημοσιοποίησε το περιεχόμενο των επιστολών του, απάντησε για το μεν πρώτο πως «είχε υποχρέωση να βοηθήσει πρώτα τη χώρα και μετά το κόμμα», για το δε δεύτερο πως «δεσμευόταν έως τώρα από το απόρρητο της αλληλογραφίας».

Οι αποκαλύψεις του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσαν μούδιασμα στο ΠΑΣΟΚ και ικανοποίηση στη Ν.Δ. που απαίτησε μετ' επιτάσεως να διακοπεί η διαδικασία ώστε να μελετηθεί η αλληλογραφία. Μάλιστα ο βουλευτής του κόμματος Π. Καμμένος σημείωσε ότι «ξεκινά σήμερα η διαδικασία για να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο Κ. Σημίτης με αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης».

Κατά τα λοιπά οι ομιλητές όλων των κομμάτων -αν και ορισμένοι διατύπωσαν επιφυλάξεις για την έκβασή της- τάχθηκαν υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο με τη γερμανική εταιρεία.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η αποστροφή του Χ. Καστανίδη ότι τα αδικήματα του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος και της δωροδοκίας πρέπει να εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής απαιτείται προηγουμένως η κατάθεση σχετικής πρότασης από τουλάχιστον 30 βουλευτές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Με έγγραφα, εναντίον του Σημίτη
Δημοκρατική Αριστερά
Κουβέλης: Ανάσες μόνο με σχέδιο ανάπτυξης
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Νέα πρόκληση για τα νησιά μας
Κυβέρνηση
Νέο «όχι» Γιώργου μέσω Νορβηγίας σε αναδιάρθρωση-«δραχμή»
Νέα Δημοκρατία
Μετέωρη η συναίνεση
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Παπούλιας: Συνεχής μάχη ενάντια στο τέλμα
ΣΥΡΙΖΑ
«Δικομματική η οδός για τις εκποιήσεις»
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπό όρους τα ταξίδια υπουργών
Υπόθεση υποβρυχίων
Υποβρύχιες μίζες μέχρι τις πηγές του Αμαζονίου!
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος
Χανιά
«Οχι» Χανιωτών στους Γάλλους
Άλλες ειδήσεις
Γερμανοί βουλευτές στη Θράκη
Μήνυσε μπλόγκερ ο Ταγματάρχης