Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΦΟΡΤΩΝΕΙ Η «ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ» ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΟΞΙΚΑ ΤΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Μακριά από μας, τ' απόβλητά μας

Στην πλάτη της Αφρικής και εν μέρει της Κίνας έχει φορτώσει η «πολιτισμένη» Ευρώπη εκατομμύρια τόνους επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα που παράγει, κατά παράβαση του Κοινοτικού Κανονισμού του 2007, ο οποίος και... απαγορεύει την αποστολή τοξικών αποβλήτων σε τρίτες χώρες για ταφή.

Ολες οι έρευνες δείχνουν ότι οι χώρες του Τρίτου Κόσμου έχουν καταστεί η κατεξοχήν «χωματερή» των τοξικών αποβλήτων (φωτ. Reuters) Ολες οι έρευνες δείχνουν ότι οι χώρες του Τρίτου Κόσμου έχουν καταστεί η κατεξοχήν «χωματερή» των τοξικών αποβλήτων (φωτ. Reuters) Χημικές και βεβαιωμένα τοξικές ουσίες, ραδιενεργά υλικά, βαρέα μέταλλα και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, που περιέχουν τέτοιες ουσίες, μεταφέρονται παράνομα από την Ευρώπη σε τρίτες χώρες, για να παρακαμφθεί η αυστηρή και σχετικά δαπανηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφαλή διάθεσή τους.

Το θέμα έθεσαν, την περασμένη βδομάδα, με ερωτήσεις τους προς την Κομισιόν όλες σχεδόν οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, αναζητώντας απαντήσεις για το πού ακριβώς πάει το 70% των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων και το 19% των επικίνδυνων αποβλήτων που διαπιστωμένα μεταφέρονται με τρόπο που παραβιάζει τη σχετική κοινοτική νομοθεσία.

Η Κομισιόν, λένε στην ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές, έχει μεν προτείνει την αναθεώρηση, επί το αυστηρότερον, της νομοθεσίας, αλλά οι παράνομες εξαγωγές τοξικών αποβλήτων συνεχίζονται, με προορισμό την Αφρική και την Κίνα, χαρακτηριζόμενες «μεταχειρισμένες συσκευές», αν και στην πραγματικότητα δεν αποτελούν πλέον παρά μόνον επικίνδυνα σκουπίδια.

Επεξεργασία μόνο του 33%

Αγνοούμε, αναφέρουν, το πού καταλήγει σχεδόν το 70% των ηλεκτρονικών αποβλήτων της Ε.Ε., ενώ μόνο το 33% των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων αναφέρεται ότι υφίσταται την επεξεργασία που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία της ίδιας της Κομισιόν, το 19% των μεταφορών αποβλήτων πραγματοποιείται κατά παραβίαση του κανονισμού περί μεταφορών αποβλήτων, από τα ευρωπαϊκά λιμάνια που διακρίνονται για την... αναποτελεσματικότητα των ελέγχων τους. Επικαλούμενοι στοιχεία του ΟΟΣΑ οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι έως το 2020 η Ε.Ε. ενδέχεται να παράγει 45% περισσότερα απόβλητα απ' ό,τι το 1995.

Ερευνες δείχνουν ότι οι χώρες του Τρίτου Κόσμου έχουν καταστεί ο κατ' εξοχήν προορισμός επικίνδυνων αποβλήτων. Η Αφρική, για παράδειγμα, σταδιακά γίνεται ο κύριος τόπος προτίμησης για τις εταιρείες διάθεσης αποβλήτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων
Ευρωπαϊκή Ένωση
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Αλλη μία δολοφονία από τους Αμερικανούς με υψηλή θεαματικότητα
Λιβύη
ΛΙΒΥΗ. ΝΑΤΟϊκό σφυροκόπημα και εντάλματα σύλληψης
Μπαγκλαντές
Παραιτήθηκε ο τραπεζίτης των φτωχών
Πακιστάν
Απάντηση με αίμα
Περιβάλλον
Μακριά από μας, τ' απόβλητά μας
Συνέντευξη: Ρούντι Νταλβάι
Δίκαιο εμπόριο κατά της φτώχειας
Συρία
Η Συρία στους δρόμους
Τουρκία
Ερντογάν: Εχω ένα όνειρο, να κόψω στα δύο την Πόλη
Υεμένη
Υεμένη: Ο πρόεδρος τώρα απειλεί
Άλλες ειδήσεις
Ο μοναχός ο άνθρωπος