Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Επανεκκίνηση Σωμάτων Ασφαλείας

Μήνυμα για διάλυση και ανασύσταση αστυνομικών υπηρεσιών που μετέρχονται αδικαιολόγητη βία κατά πολιτών έδωσε χθες ο Χρ. Παπουτσής, που κάλεσε σε έκτακτο πολιτικό φροντιστήριο τους αρχηγούς και τους επιτελείς των Σωμάτων Ασφαλείας και της ΕΥΠ.

«Η ήπια διαχείριση των κοινωνικών κρίσεων είναι συνειδητή εφαρμογή νέων δρόμων επικοινωνίας με τους πολίτες εν κρίσει, εκ μέρους μιας ισχυρής κυβέρνησης», τόνισε ο Υπουργός «Η ήπια διαχείριση των κοινωνικών κρίσεων είναι συνειδητή εφαρμογή νέων δρόμων επικοινωνίας με τους πολίτες εν κρίσει, εκ μέρους μιας ισχυρής κυβέρνησης», τόνισε ο Υπουργός «Μια υπηρεσία όσο ισχυρή, αποτελεσματική ή δημοφιλής κι αν εμφανίζεται, είναι προτιμότερο να διαλυθεί και να συγκροτηθεί από την αρχή παρά να λειτουργεί σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς ανοχής που εξυπηρετεί από τη μια πλευρά κάποιες ατομικές συμπεριφορές ανυπακοής, απειθαρχίας, αυθαιρεσίας, βίας και κατάχρησης εξουσίας και από την άλλη πλευρά να επιτρέπει σε περιπτώσεις αδικοπραξίας μία ιδιόμορφη συντεχνιακή αλληλεγγύη».

Τα παραπάνω αποτελούν σαφείς αναφορές στα ΜΑΤ και στις ομάδες ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, ΖΗΤΑ, όχι βεβαίως τόσο κατά του προσωπικού των κατωτέρων όσο στο επίπεδο των στελεχών και των επιτελών. Στη συνέχεια ο υπουργός έθεσε το πλαίσιο λειτουργίας τους που φτάνει ακόμη και μέχρι αναθεώρησης των κανόνων εμπλοκής, αναφέροντας:

Το πλαίσιο

«Ιδιαίτερα για τις Μονάδες της πρώτης γραμμής που βρίσκονται σε διαρκείς επιχειρήσεις και αναφέρομαι τόσο στις πεζοπόρες όσο και στις εποχούμενες:

* Ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης.

* Με ευθύνη της ηγεσίας, αναθεώρηση των κανόνων εμπλοκής.

* Συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας, πειθαρχίας και ειδικών επιχειρήσεων με αξιοποίηση καλών πρακτικών και βέλτιστων μεθόδων από την εμπειρία των εταίρων μας.

* Διαρκής αξιολόγηση επιχειρησιακής ικανότητας των μονάδων και των ανθρώπων.

* Παραδειγματική τιμωρία για όσους αυθαιρετούν, απομακρύνονται μόνοι τους από τους επιχειρησιακούς σχηματισμούς και ασκούν βία εις βάρος των πολιτών ή αξιοποιούν την εξουσία τους με τρόπο καταχρηστικό, προσβλητικό ή προκλητικό προς τους πολίτες.

»Να μη μένει κανείς ατιμώρητος για επιλογές που προκαλούν το κοινό αίσθημα και βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον».

Στη συνέχεια ο υπουργός Π.τ.Π. είπε ότι δεν «επιδιώκω να αποσείσω από πάνω μου το πολιτικό βάρος της υιοθέτησης απαραίτητων κατασταλτικών μέτρων εάν είναι αναγκαία για τη δημόσια ασφάλεια. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να επαναπροσδιορίσω δημόσια τα δημοκρατικά όρια δράσης των Σωμάτων Ασφαλείας».

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη

Ακόμη ο υπουργός διαπίστωσε ότι «σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα Σώματα Ασφαλείας δεν υπάρχει ακόμα στη χώρα μας. Δυστυχώς, και όπως η πρόσφατη επικαιρότητα, επιβεβαίωσε ότι μέχρι ενός σημείου η δυσπιστία είναι δικαιολογημένη. Μεμονωμένα περιστατικά βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας ακυρώνουν στην πράξη τον επιτελικό σχεδιασμό και τις προσπάθειες εκατοντάδων στελεχών της αστυνομίας. Παρ' όλες τις συνεχείς προσπάθειες των εκάστοτε ηγεσιών, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και είναι εμφανές ένα δημοκρατικό έλλειμμα».

Επίσης ο Χρ. Παπουτσής υπεραμύνθηκε της πολιτικής του λέγοντας ότι η «ήπια διαχείριση των κοινωνικών κρίσεων δεν είναι σύμπτωμα μαλθακής αστυνόμευσης, αλλά συνειδητή εφαρμογή νέων δρόμων επικοινωνίας με τους πολίτες εν κρίσει, εκ μέρους μιας ισχυρής κυβέρνησης. Αντίθετα από ό,τι ισχυρίζονται ορισμένοι πολιτικοί και δημοσιογραφικοί χώροι, η άρνηση καταστολής δεν είναι ένδειξη αδυναμίας αλλά ισχύος του κρατικού μηχανισμού». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΑμεΑ
35 παιδιά ΑμεΑ θύματα «αρμοδίων»
Αρειος Πάγος
Ακυρη η απόλυση εγκύου, ακόμη και όταν ο εργοδότης έχει άγνοια
Αστυνομική βία
Με ανοιγμένα κεφάλια στο νοσοκομείο
4 σε διαθεσιμότητα λόγω του βίντεο
Ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση του 31χρονου
Δασικές εκτάσεις
TELEIOS παρατηρητής για δάση, καταστροφές
Διόδια
Το μαγειρείο των διοδίων
Εκπαίδευση
Η Σύγκλητος αδειάζει τον Πανάρετο
Θριάσιο
Αδεια να μπαζώσουν 68 στρ. θάλασσας
Κτηματολόγιο
Παράταση δύο χρόνια για δήλωση ακινήτων
Πανελλαδικές εξετάσεις
Δεύτερη μέρα των Πανελλαδικών
Περιβάλλον
Εθελοντές καθάρισαν τον αρχαίο λιμένα Σαλαμίνας
Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας
Κόντρα Ψωμιάδη-Οικολόγων για την Κορώνεια
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κλείνουν ξανά οι παιδικοί σταθμοί
Υγεία
Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί στη Ρόδο
«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χρειάζεται σοβαρή διοίκηση και όχι νόμους»
Απλήρωτες εφημερίες 9 μηνών
Υπαίθρια γυμναστήρια δήμων
Πάρκα γυμναστικής
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Επανεκκίνηση Σωμάτων Ασφαλείας
Άλλες ειδήσεις
«Αγροτικό Χωριό» στην καρδιά της Αθήνας
Διαμαρτυρία ζωόφιλων