Έντυπη Έκδοση

FORD FOCUS

Τεχνολογικό εργαστήριο

Η υψηλή τεχνολογία είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων καινούργιων αυτοκινήτων. Πλέον, σε όλους τους τομείς του αυτοκινήτου προστίθενται μονάδες και εφαρμογές που βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργία τους.

Η Ford είναι πρωτοπόρος στο λανσάρισμα νέων τεχνολογιών, ακόμη και στα μικρότερα μοντέλα της γκάμας της. Το τελευταίο δείγμα της προσπάθειάς της είναι το τεχνολογικό υπόβαθρο του νέου Focus. Το μικρομεσαίο αυτοκίνητο, που τάραξε τα νερά στην κατηγορία του, διαθέτει τεχνολογία που συνήθως συναντάμε σε μεγαλύτερα και ακριβότερα μοντέλα.

Ανάλογα με την έκδοση, διαθέτει τα εξής συστήματα:

**Active Grille Shutter. Ο αεραγωγός της μάσκας μένει ανοιχτός για να ψυχραίνεται ο κινητήρας στις χαμηλές ταχύτητες και κλείνει αυτόματα όταν ανεβαίνει η ταχύτητα. Οικονομία καυσίμου έως 0,8%.

**Lane Departure Warning. Ανιχνεύει πότε το αυτοκίνητο περνάει τις διαχωριστικές γραμμές της λωρίδας του δρόμου, χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί το φλας. Ειδοποιεί τον οδηγό με μια ελαφριά δόνηση στο τιμόνι και στον πίνακα οργάνων προβάλλεται μια οπτική προειδοποίηση.

**Lane Keeping Aid. Αν ο οδηγός δεν προλάβει να αντιδράσει στις προηγούμενες ενημερώσεις, ενεργοποιείται αυτό το σύστημα. Επεμβαίνει στο τιμόνι για να παραμείνει το αυτοκίνητο στη σωστή πορεία.

**Σύστημα επαγρύπνησης του οδηγού. Παρακολουθεί διαρκώς την οδηγική συμπεριφορά και ανιχνεύει κάθε απόκλιση που οφείλεται στην κούραση. Προειδοποιεί τον οδηγό, εμφανίζοντας ένα εικονίδιο στην κεντρική οθόνη του ταμπλό.

**Adaptive Cruise Control (ACC) με προειδοποίηση πρόσκρουσης (FA). Αποκλειστικό, στην κατηγορία, βελτιωμένο σύστημα ελέγχου της ταχύτητας, που παρακολουθεί το δρόμο μπροστά από το όχημα, χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα ραντάρ.

Οπως το Cruise Control, το ACC επιτρέπει την επιλογή και τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης ταχύτητας. Αν ανιχνεύσει προπορευόμενο όχημα, επιβραδύνει το αυτοκίνητο, για να διατηρηθεί μια συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ των δύο αυτοκινήτων. Μόλις ο δρόμος μπροστά είναι ελεύθερος, επαναφέρει την ταχύτητα που είχε επιλεγεί. Διαθέτει επίσης την αποκλειστική στην κατηγορία προειδοποίηση προσέγγισης (FA). Προειδοποιεί όταν πλησιάζει το αυτοκίνητο πολύ κοντά σε ένα προπορευόμενο όχημα.

**Σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων (BLIS). Επιτηρεί τα τυφλά σημεία με τη χρήση αισθητήρων ραντάρ. Μόλις ανιχνεύσει ένα αυτοκίνητο στο τυφλό σημείο, ενεργοποιεί ένα πορτοκαλί φως στον αντίστοιχο εξωτερικό καθρέφτη.

Το νέο Ford Focus έχει την καλύτερη οδική συμπεριφορά στην κατηγορία του. Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη τόσο υψηλών οδηγικών χαρακτηριστικών παίζει και το σύστημα διαχείρισης της ροπής. Μετρά τις παραμέτρους 100 φορές το δευτερόλεπτο. Βελτιώνει την έλξη, το κράτημα και την ευελιξία στις στροφές, βελτιστοποιώντας συνεχώς την κατανομή της ροπής του κινητήρα στους μπροστινούς τροχούς, ανάλογα με την πρόσφυση που έχει στο δρόμο.

**Αυτόματη στάθμευση (Active Park Assist). Στάθμευση, σε χώρους μόλις 1,2 φορές μεγαλύτερους από το μήκος του αυτοκινήτου. Αφού εντοπίσει τον κατάλληλο χώρο, κατευθύνει το τιμόνι μόνο του, ενώ ο οδηγός χειρίζεται μόνο την κίνηση εμπρός και πίσω. Ηχητικά και οπτικά σήματα βοηθούν στους ελιγμούς.

**Αναγνώριση πινακίδων οδικής κυκλοφορίας. Αναγνωρίζει τα διάφορα σήματα και τα προβάλλει στον πίνακα οργάνων. Μπορεί να προβάλει ταυτόχρονα το σήμα ορίου ταχύτητας και το σήμα απαγόρευσης της προσπέρασης.

**Auto-Start-Stop. Σβήνει αυτόματα τον κινητήρα όταν το αυτοκίνητο είναι ακίνητο. Επανεκκινεί τον κινητήρα όταν πατηθεί το γκάζι. Μειώνει την κατανάλωση έως και 10%.

**Σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα (HSA). Δεν αφήνει το αυτοκίνητο να κυλήσει προς τα πίσω όταν ξεκινάτε σε ανηφόρα.

**Αυτόματη ρύθμιση μεγάλης σκάλας προβολέων. Κατεβάζει την ένταση των προβολέων από τη μεγάλη στη μεσαία σκάλα, μόλις ανιχνεύσει διερχόμενα οχήματα ή άλλο προπορευόμενο όχημα.

**Σύστημα EPAS. Το ηλεκτρικό σύστημα υποβοήθησης του τιμονιού κάνει πιο εύκολη και ξεκούραστη την οδήγηση με χαμηλές ταχύτητες. Το τιμόνι γίνεται πιο σταθερό και βαρύ όταν ανεβαίνει η ταχύτητα.

**Active City Stop. Με ταχύτητα έως 30 χλμ./ώρα αν ανιχνεύσει απότομη στάση του προπορευόμενου οχήματος, ενεργοποιεί τα φρένα.

Η βασική έκδοση με τον καινούργιο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα EcoBoost 1.6 150 ίππων κοστίζει 21.340 ―, 23.840 με ισχύ 182 ίππους. Η βασική έκδοση 1.6 105 ίππων κοστίζει 17.610―. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αυτοκίνητο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αυτοκίνητο της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
Τεχνολογικό εργαστήριο
Νέα προσαρμογή στις τιμές
Μικρές ειδήσεις