Έντυπη Έκδοση

ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Πάρκα γυμναστικής

Ευρω-στία σώματος = οικονομία στην... τσέπη ή αλλιώς κάντε γυμναστική χωρίς περιττά έξοδα. Πού; Στα υπαίθρια γυμναστήρια των δήμων που τελευταία έχουν πληθύνει στις γειτονιές της Αθήνας, προσφέροντας δωρεάν άσκηση σε υπερσύγχρονα όργανα χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Τα νέα ανοιχτά γυμναστήρια έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε δημοτικά άλση και σε πάρκα. Εκεί όπου όλοι μπορούν να γυμναστούν χωρίς κόστος, κάνοντας όχι μόνο βασικές ασκήσεις αλλά και κάτι παραπάνω, αφού και εδώ οι δήμοι προχώρησαν στην τοποθέτηση σταθερών οργάνων. «Τα όργανα είναι... σούπερ» βρίσκει ο Ηλίας, Αλβανός μετανάστης που πηγαίνει στο άλσος της Νέας Σμύρνης σχεδόν κάθε μέρα πριν από τη δουλειά του. Μπροστά στα μάτια μας θα κάνει μια σειρά ασκήσεων που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καν πως μπορεί να ολοκληρωθεί με μόνο ένα σετ οργάνων.

Λίγο πιο κάτω, η Μαρίνα, νεαρή μητέρα, με τα δυο της παιδιά δίπλα της, κάνει στέπερς (βήματα). «Στην οικογένειά μας πάντοτε γυμναζόμασταν, απλά τώρα δεν πληρώνουμε ετήσιες ή εξάμηνες συνδρομές σε κλειστά γυμναστήρια» λέει. «Πάνω απ' όλα είναι ο ανοιχτός χώρος που απολαμβάνουμε μαζί με τα παιδιά» προσθέτει.

Για τους λάτρεις της «βαριάς» γυμναστικής υπάρχουν και τα κλειστά -και επίσης δωρεάν- δημοτικά γυμναστήρια σε πολλούς δήμους της πρωτεύουσας, με βάρη και πάγκους. Η νέα όμως αυτή τάση για άσκηση σε ανοιχτό χώρο έρχεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και ξεκίνησε προ δεκαετίας από τους τζόγκερ, τους ανθρώπους δηλαδή που στο τρέξιμο έχουν βρει την πεμπτουσία της καθημερινής άσκησης. Στον ίδιο χώρο με αυτούς προστέθηκαν και κάποιοι που έφερναν μικρά και ελαφρά σετ οργάνων από το σπίτι. Και γιατί μόνο... κάποιοι και όχι όλοι, θα πείτε... Κάπως έτσι λοιπόν θέλει ο «μύθος» τη γέννηση της πιο σύνθετης γυμναστικής με ολόκληρη σειρά οργάνων σε ανοιχτό χώρο.

Ολα τα όργανα

Στα περισσότερα ανοιχτά γυμναστήρια, στον Βύρωνα, στη Νέα Σμύρνη στο Γαλάτσι, στην Αγία Παρασκευή, στα Μελίσσια, στη Γλυφάδα, θα βρείτε όργανα για κοιλιακούς, στεπς (βηματάκια), ποδήλατα, δίζυγα και άλλα. Κάποιοι δήμοι βλέπουν πιο μακριά και οραματίζονται ένα πλήρες γυμναστήριο στο γειτονικό σας δημοτικό πάρκο. «Σύντομα θα εμπλουτίσουμε τον υπάχοντα εξοπλισμό» υπόσχεται ο Πολύδωρος Συρίγος, αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Νέας Σμύρνης, «απλά περιμένετε μέχρι το φθινόπωρο όταν θα προσθέσουμε και άλλα όργανα για ολοκληρωμένη γυμναστική απαιτήσεων».

Ο κ. Συρίγος υπενθυμίζει πως το ανοιχτό γυμναστήριο, που επί ένα χρόνο έχει μαγνητίσει εκατοντάδες συμπολίτες του, «κόστισε 35.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ».

Ο κόσμος τα αγκάλιασε

Ακόμη λιγότερα, γύρω στα 15.000 ευρώ, κόστισε το μικρό υπαίθριο γυμναστήριο του Δήμου Γλυφάδας, κοντά στο νέο δημαρχείο, τονίζει ο Τάσος Γουναρίδης, υπεύθυνος Αθλησης και Νεολαίας.

«Ο κόσμος το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή κι ας υπάρχουν ένα σωρό κλειστά, δημοτικά (επίσης δωρεάν) στο δικό μας δήμο τουλάχιστον...» λέει. «Είναι το φυσικό περιβάλλον, το οξυγόνο που λείπει -κακά τα ψέματα- απ' όλους μας». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΑμεΑ
35 παιδιά ΑμεΑ θύματα «αρμοδίων»
Αρειος Πάγος
Ακυρη η απόλυση εγκύου, ακόμη και όταν ο εργοδότης έχει άγνοια
Αστυνομική βία
Με ανοιγμένα κεφάλια στο νοσοκομείο
4 σε διαθεσιμότητα λόγω του βίντεο
Ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση του 31χρονου
Δασικές εκτάσεις
TELEIOS παρατηρητής για δάση, καταστροφές
Διόδια
Το μαγειρείο των διοδίων
Εκπαίδευση
Η Σύγκλητος αδειάζει τον Πανάρετο
Θριάσιο
Αδεια να μπαζώσουν 68 στρ. θάλασσας
Κτηματολόγιο
Παράταση δύο χρόνια για δήλωση ακινήτων
Πανελλαδικές εξετάσεις
Δεύτερη μέρα των Πανελλαδικών
Περιβάλλον
Εθελοντές καθάρισαν τον αρχαίο λιμένα Σαλαμίνας
Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας
Κόντρα Ψωμιάδη-Οικολόγων για την Κορώνεια
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κλείνουν ξανά οι παιδικοί σταθμοί
Υγεία
Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί στη Ρόδο
«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χρειάζεται σοβαρή διοίκηση και όχι νόμους»
Απλήρωτες εφημερίες 9 μηνών
Υπαίθρια γυμναστήρια δήμων
Πάρκα γυμναστικής
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Επανεκκίνηση Σωμάτων Ασφαλείας
Άλλες ειδήσεις
«Αγροτικό Χωριό» στην καρδιά της Αθήνας
Διαμαρτυρία ζωόφιλων