Έντυπη Έκδοση

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χρειάζεται σοβαρή διοίκηση και όχι νόμους»

Κύριε Υπουργέ, Είναι ανθρωπίνως αδύνατο -και δεν έχει καμιά απολύτως προσωπική αιχμή- για κάποιον που δεν έχει σχέση με το χώρο της υγείας, μέσα σε 6 (έξι) μήνες να μάθει το αντικείμενο, να εντοπίσει τα προβλήματά του, να βρει τις λύσεις και να τις νομοθετήσει.

Αυτό σημαίνει ότι εμπιστευτήκατε κάποιους του χώρου που δεν προέκυψαν βέβαια από «παρθενογένεση». Πολλοί απ' αυτούς δούλεψαν και διοίκησαν στο παρελθόν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που σήμερα το αντιμετωπίζετε ως να μην έχει τίποτε σωστό και περιμένετε να το σώσουν αυτοί οι ίδιοι.

Μετά τη μετωπική σας παρέμβαση, το Φεβρουάριο, στο σύστημα υγείας (συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων, ενιαίος φορέας υγείας, κατάργηση ΙΚΑ, προμήθειες κ.λπ.) που μόνο μειώσεις παροχών υγείας επιφέρει, έρχεστε τώρα να καταπιαστείτε με συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μερικό ή ολικό κλείσιμο άλλων νοσοκομείων και κλινικών και αλλαγή σκοπού και χρήσης κάποιων άλλων. Και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ετοιμάζεστε με υπόδειξη άλλων συμβούλων ν' αλλάξετε και τα της εκπαίδευσης των νέων γιατρών και της διά βίου συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των ειδικευμένων παλιών γιατρών με τη δημιουργία μερικών ακόμη εκατοντάδων επιτροπών (τέτοια ώρα, τέτοια λόγια).

Στη χώρα μας δεν πάσχουμε από έλλειψη επιτροπών και νόμων. Στον τομέα της υγείας έχουμε μερικές εκατοντάδες. Στην αδυναμία εφαρμογής των νόμων πάσχουμε κι αυτό είναι το κύριο πρόβλημά μας.

Κύριε Υπουργέ,

Το σοβαρότερο πρόβλημα του τομέα της υγείας και δη του δημόσιου τομέα, κι αυτό έχει σχέση αιτίου-αιτιατού με τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, ήταν η σπατάλη και η διαφθορά.

Αυτό το επέτρεπε και το εξέθρεφε η απουσία μηχανοργάνωσης και διπλογραφικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρακολουθηθεί και να διοικηθεί το σύστημα υγείας.

Πιστεύω, κ. Υπουργέ, ότι το σοβαρότερο και πιο επείγον πράγμα που χρειάζεται το σύστημα και η χώρα είναι η οργάνωση και λειτουργία επιτέλους:

α) Της απολύτου ηλεκτρονικής παρακολούθησης του όλου συστήματος (συμπεριλαμβάνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων και η ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς).

β) Ενός διάφανου και αποτελεσματικού τρόπου προμηθειών.

γ) Ενός αξιόπιστου παρατηρητηρίου τιμών.

Αυτά από μόνα τους, εφόσον λειτουργούσαν, θα εξοικονομούσαν άμεσα τους πόρους που συνομολογήσατε στο Μνημόνιο και δεν θα χρειάζονταν οι εντολές των οριζόντιων περικοπών των λειτουργικών δαπανών όλων των υγειονομικών μονάδων, που οδηγούν σε επικίνδυνες και πολλές φορές σε κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Εφόσον εξασφαλίζονταν μ' αυτό τον τρόπο οι οικονομίες που σας προκαλούν άγχος, θα είχαμε τον εύλογο χρόνο να κουβεντιάσουμε τις όποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν, προκειμένου να γίνει το σύστημα υγείας αποδοτικότερο. Το χρόνο αυτό θεωρώ ότι τον έχετε ανάγκη, όση εμπιστοσύνη κι αν έχετε στους συμβούλους σας. Εξάλλου, η πολιτική ευθύνη βαρύνει εσάς και όχι αυτούς.

*προέδρου ΕΙΝΑΠ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σχετικά θέματα: Υγεία
Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί στη Ρόδο
Απλήρωτες εφημερίες 9 μηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΑμεΑ
35 παιδιά ΑμεΑ θύματα «αρμοδίων»
Αρειος Πάγος
Ακυρη η απόλυση εγκύου, ακόμη και όταν ο εργοδότης έχει άγνοια
Αστυνομική βία
Με ανοιγμένα κεφάλια στο νοσοκομείο
4 σε διαθεσιμότητα λόγω του βίντεο
Ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση του 31χρονου
Δασικές εκτάσεις
TELEIOS παρατηρητής για δάση, καταστροφές
Διόδια
Το μαγειρείο των διοδίων
Εκπαίδευση
Η Σύγκλητος αδειάζει τον Πανάρετο
Θριάσιο
Αδεια να μπαζώσουν 68 στρ. θάλασσας
Κτηματολόγιο
Παράταση δύο χρόνια για δήλωση ακινήτων
Πανελλαδικές εξετάσεις
Δεύτερη μέρα των Πανελλαδικών
Περιβάλλον
Εθελοντές καθάρισαν τον αρχαίο λιμένα Σαλαμίνας
Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας
Κόντρα Ψωμιάδη-Οικολόγων για την Κορώνεια
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κλείνουν ξανά οι παιδικοί σταθμοί
Υγεία
Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί στη Ρόδο
«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χρειάζεται σοβαρή διοίκηση και όχι νόμους»
Απλήρωτες εφημερίες 9 μηνών
Υπαίθρια γυμναστήρια δήμων
Πάρκα γυμναστικής
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Επανεκκίνηση Σωμάτων Ασφαλείας
Άλλες ειδήσεις
«Αγροτικό Χωριό» στην καρδιά της Αθήνας
Διαμαρτυρία ζωόφιλων