Έντυπη Έκδοση

ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

35 παιδιά ΑμεΑ θύματα «αρμοδίων»

Η εξώπορτα βλέπει απ' ευθείας στον πολυσύχναστο δρόμο. Αυλή δεν υπάρχει -ούτε προστατευτικά κάγκελα.

Το νέο σχολείο βρίσκεται πολύ κοντά στο παλαιό Το νέο σχολείο βρίσκεται πολύ κοντά στο παλαιό Τα 35 παιδιά του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Προσαρμογής ΑμεΑ Αργυρούπολης «Ο Καλός Σαμαρείτης» κατεβαίνουν από τα λεωφορεία στο κράσπεδο, με τους συνοδούς τους να επιτελούν χρέη τροχονόμου.

Το ίδιο το κτήριο όπου στεγάζεται το Κέντρο θυμίζει περισσότερο γραφείο δημόσιας υπηρεσίας παρά χώρο ανάπτυξης ερεθισμάτων ατόμων με εγκεφαλικές παθήσεις. Και ίσως αυτή η εικόνα να μην έκανε τόση εντύπωση -δεδομένου ότι ο πέλεκυς του Μνημονίου έπεσε βαρύς πάνω στις κρατικές επιχορηγήσεις στα ιδρύματα ειδικής αγωγής- αν πολύ κοντά σ' αυτό το κτίσμα δεν βρισκόταν το ολοκαίνουργιο κτήριο -το «Ειδικό Σχολείο Θεραπευτικής Αγωγής ΑμεΑ-Ο Καλός Σαμαρείτης»-, το οποίο παραμένει ημιτελές ελέω... μπερδέματος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Διαμάχη δήμου-ΟΣΚ

Απ' τη μία ο εργολάβος, που δεν έχει λάβει όλο το ποσό της αμοιβής του, κι απ' την άλλη ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και ο Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού που «ερίζουν» για το ποιος οφείλει να το καταβάλει. Την ίδια ώρα το Κέντρο εξακολουθεί να πληρώνει ενοίκιο ύψους 2.500 ευρώ για τον παλιό και καθόλου λειτουργικό χώρο όπου στεγάζεται εδώ και χρόνια.

Το νέο σχολείο, που προβλέπεται να προσφέρει υπηρεσίες σε 50 ΑμεΑ, άρχισε να υλοποιείται το 2006 -σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Αργυρούπολης και ΟΣΚ υπογράφηκε το 2004. Ανεγέρθηκε, μάλιστα, σε οικόπεδο 9.000 τ.μ. που παραχώρησε ο δήμος και περιλαμβάνει διδακτήρια, ειδικές αίθουσες και βοηθητικούς χώρους άνω των 2.000 τ.μ.

Οι εργασίες ολοκλήρωσής του έχουν διακοπεί εδώ και μήνες, διότι μια υπέρβαση στον αρχικό προϋπολογισμό δημιούργησε δυστοκίες στην αποπληρωμή, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να προχωρήσει σε παύση εργασιών.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ροϊδή Γεωργακάκη, η καθυστέρηση στην αποπεράτωση του έργου οφείλεται αποκλειστικά στον ΟΣΚ, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει στην εκταμίευση όλου του ποσού που είχε εγκρίνει για την ανέγερση του κτηρίου.

«Ο δήμος έχει υπάρξει συνεπής στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, για την εκπόνηση της μελέτης, την προκήρυξη του διαγωνισμού και την επίβλεψη των έργων», λέει χαρακτηριστικά.

Απ' την πλευρά του ΟΣΚ, πάντως, μεγάλο μέρος της καθυστέρησης οφείλεται στην επιβάρυνση του αρχικού προϋπολογισμού λόγω εντοπισμού αρχαίων στο σημείο του έργου. Οπως αναφέρει πηγή του Οργανισμού, «είναι μπερδεμένη η κατάσταση, μιας και το ποσό που υπολείπεται οφείλει να το πληρώσει ο δήμος».

Σχεδόν έτοιμο

«Το σχολείο είναι έτοιμο κατά 95%, ωστόσο παραμένει εν αχρησία διότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να συνεννοηθεί», αναφέρει με απογοήτευση ο αντιπρόεδρος του «Καλού Σαμαρείτη», Ζαχαρίας Πρατσίνης.

«Ας δοθούν διαβεβαιώσεις στον εργολάβο ότι θα λάβει τα χρήματά του, ώστε να προχωρήσει στην αποπεράτωση του σχολείου».

«Ο υπάρχων χώρος είναι ακατάλληλος από κάθε άποψη. Πρέπει άμεσα να γίνει η μεταφορά στο νέο κτήριο, όπου τα παιδιά θα λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται», λέει υπάλληλος του Κέντρου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
ΑμεΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΑμεΑ
35 παιδιά ΑμεΑ θύματα «αρμοδίων»
Αρειος Πάγος
Ακυρη η απόλυση εγκύου, ακόμη και όταν ο εργοδότης έχει άγνοια
Αστυνομική βία
Με ανοιγμένα κεφάλια στο νοσοκομείο
4 σε διαθεσιμότητα λόγω του βίντεο
Ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση του 31χρονου
Δασικές εκτάσεις
TELEIOS παρατηρητής για δάση, καταστροφές
Διόδια
Το μαγειρείο των διοδίων
Εκπαίδευση
Η Σύγκλητος αδειάζει τον Πανάρετο
Θριάσιο
Αδεια να μπαζώσουν 68 στρ. θάλασσας
Κτηματολόγιο
Παράταση δύο χρόνια για δήλωση ακινήτων
Πανελλαδικές εξετάσεις
Δεύτερη μέρα των Πανελλαδικών
Περιβάλλον
Εθελοντές καθάρισαν τον αρχαίο λιμένα Σαλαμίνας
Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας
Κόντρα Ψωμιάδη-Οικολόγων για την Κορώνεια
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κλείνουν ξανά οι παιδικοί σταθμοί
Υγεία
Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί στη Ρόδο
«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χρειάζεται σοβαρή διοίκηση και όχι νόμους»
Απλήρωτες εφημερίες 9 μηνών
Υπαίθρια γυμναστήρια δήμων
Πάρκα γυμναστικής
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Επανεκκίνηση Σωμάτων Ασφαλείας
Άλλες ειδήσεις
«Αγροτικό Χωριό» στην καρδιά της Αθήνας
Διαμαρτυρία ζωόφιλων