Έντυπη Έκδοση

TELEIOS παρατηρητής για δάση, καταστροφές

Ποιες περιοχές της χώρας, που ήταν δασικές πριν από το 1974, κάηκαν μετά το 1981 και οικοδομήθηκαν σε μετέπειτα χρονική περίοδο;

Απάντηση σε τέτοια και πιο σύνθετα ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με δασικές καταστροφές και πιθανές μελλοντικές καταπατήσεις, πλημμύρες, σεισμούς, τσουνάμι, δίνει το ερευνητικό πρόγραμμα «TELEIOS: Υποδομή Ιδεατού Παρατηρητηρίου για Δεδομένα Τηλεπισκόπησης» που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονίζει το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο έργο συμμετέχουν επίσης το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Γερμανική Υπηρεσία Διαστήματος, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα Centrum voor Wiskunde en Informatica της Ολλανδίας και Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research της Γερμανίας, και η ιταλική εταιρεία πληροφορικής Advanced Computer Systems.

«Η διάρκειά του είναι τρία χρόνια», μας λέει ο καθηγητής Πληροφορικής Μανόλης Κουμπαράκης, που είναι ο συντονιστής του έργου. «Αποσκοπεί στη δημιουργία ενός "Ιδεατού Παρατηρητηρίου", το οποίο θα μπορεί να αναλύει δορυφορικές εικόνες, γεωγραφικά δεδομένα και άλλες σχετικές πληροφορίες, και να τις συνδυάζει για την πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, τσουνάμι κ.ά. Είναι ένα έξυπνα σχεδιασμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης πληροφοριών και εξόρυξης γνώσης, ώστε η πληροφορία που είναι "κρυμμένη" στις δορυφορικές εικόνες να μετατραπεί σε γνώση για τους ενδιαφερόμενους χρήστες».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο «Ιδεατό Παρατηρητήριο», οι σημερινοί δορυφόροι παρατηρούν τμήματα της επιφάνειας της Γης, αλλά «βλέπουν» μόνο εικονοστοιχεία, τα λεγόμενα «πίξελ». Μπορεί να «δει» πέρα από τα πίξελ.

Για παράδειγμα, στα πίξελ που αντιστοιχούν σε μια δασική πυρκαγιά, όπως αυτές που συμβαίνουν συχνά στην Ελλάδα, ένα Ιδεατό Παρατηρητήριο μπορεί να αναγνωρίσει την πυρκαγιά, να βοηθήσει στην ταχεία χαρτογράφηση του τρόπου εξέλιξής της και να προσδιορίσει με ακρίβεια το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε. Ετσι το έργο φιλοδοξεί να δείξει πώς ένα Ιδεατό Παρατηρητήριο μπορεί στην πράξη να προσφέρει χρηστικότερες και αποδοτικότερες υπολογιστικές τεχνικές για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, με το «πάντρεμα» τεχνικών από την Τηλεπισκόπηση και την Πληροφορική. Δείτε περισσότερα στον ιστότοπο http://www.earthobservatory.eu

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρκαγιές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΑμεΑ
35 παιδιά ΑμεΑ θύματα «αρμοδίων»
Αρειος Πάγος
Ακυρη η απόλυση εγκύου, ακόμη και όταν ο εργοδότης έχει άγνοια
Αστυνομική βία
Με ανοιγμένα κεφάλια στο νοσοκομείο
4 σε διαθεσιμότητα λόγω του βίντεο
Ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση του 31χρονου
Δασικές εκτάσεις
TELEIOS παρατηρητής για δάση, καταστροφές
Διόδια
Το μαγειρείο των διοδίων
Εκπαίδευση
Η Σύγκλητος αδειάζει τον Πανάρετο
Θριάσιο
Αδεια να μπαζώσουν 68 στρ. θάλασσας
Κτηματολόγιο
Παράταση δύο χρόνια για δήλωση ακινήτων
Πανελλαδικές εξετάσεις
Δεύτερη μέρα των Πανελλαδικών
Περιβάλλον
Εθελοντές καθάρισαν τον αρχαίο λιμένα Σαλαμίνας
Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας
Κόντρα Ψωμιάδη-Οικολόγων για την Κορώνεια
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κλείνουν ξανά οι παιδικοί σταθμοί
Υγεία
Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί στη Ρόδο
«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χρειάζεται σοβαρή διοίκηση και όχι νόμους»
Απλήρωτες εφημερίες 9 μηνών
Υπαίθρια γυμναστήρια δήμων
Πάρκα γυμναστικής
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Επανεκκίνηση Σωμάτων Ασφαλείας
Άλλες ειδήσεις
«Αγροτικό Χωριό» στην καρδιά της Αθήνας
Διαμαρτυρία ζωόφιλων