Έντυπη Έκδοση

43 νέοι Αιγύπτιοι καλλιτέχνες απαθανατίζουν «την αναγέννηση ενός έθνους»

Τα κλικ της εξέγερσης

Ανάμεσα στις χιλιάδες των Αιγυπτίων που στις 25 Ιανουαρίου, την αποκαλούμενη και Ημέρα Οργής, ξεχύθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, αλλάζοντας σελίδα στην Ιστορία, ήταν και πολλοί καλλιτέχνες.

Φωτογραφία του Μοχάμεντ Ναφέθ Φωτογραφία του Μοχάμεντ Ναφέθ Κάποιοι απ' αυτούς είχαν συγκροτήσει πριν από λίγο καιρό ανεξάρτητες πρωτοβουλίες εμπλέκοντας κατοίκους, σχολεία, κοινότητες. Προσπαθούσαν, με όχημα την τέχνη, να πείσουν τους συμπολίτες τους να αλλάξουν και όλοι μαζί να συσπειρωθούν προτείνοντας «θετικές ενέργειες», όπως τις ονόμαζαν.

Μία απ' αυτές τις ανεξάρτητες πρωτοβουλίες είναι η Agora Arts & Culture στην Αλεξάνδρεια, που οργανώθηκε από νέους Αιγύπτιους καλλιτέχνες. «Ξεκίνα από τον εαυτό σου», ήταν το σύνθημα που θα κατέληγε σε φεστιβάλ. Αρχισαν να το προετοιμάζουν δύο μήνες πριν από την επανάσταση, προσδοκώντας από τους συμμετέχοντες «θετικές συμπεριφορές κοινωνικής αλλαγής». Ηδη λοιπόν το κλίμα στη χώρα ήταν έτοιμο για αλλαγές, οι οποίες αργά ή γρήγορα (η Τυνησία τις επέσπευσε) θα ξεσπούσαν.

Τελικά το φεστιβάλ τους πραγματοποιήθηκε μετά την επανάσταση, στις 24 Φεβρουαρίου, στους Κήπους Ελσαλαλάτ της Αλεξάνδρειας και περιελάμβανε παιδικά εργαστήρια, γκράφιτι, μουσική, συζητήσεις και εκθέσεις. Το ένα 24ωρο που διήρκεσε το επισκέφτηκαν περισσότερα από 5.000 άτομα, τα οποία όχι μόνο γιόρτασαν την επόμενη μέρα μετά την απομάκρυνση του Μουμπάρακ, αλλά τίμησαν και τους νεκρούς της επανάστασης, ενώ ενίσχυσαν οικονομικά (πουλώντας Τ-σερτ) τις οικογένειές τους. Να θυμίσουμε ότι η επανάσταση στην Αίγυπτο κράτησε 18 ημέρες, από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου.

«Μετά την ανέλπιστη επιτυχία του φεστιβάλ», εξηγούν στην «Ε», «αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια έκθεση φωτογραφίας για όλες τις θετικές πρωτοβουλίες, που προκλήθηκαν από την Επανάσταση. Την ονομάσαμε "Η Αίγυπτος μετά την επανάσταση" και ήταν η πρώτη φωτογραφική έκθεση στην Αλεξάνδρεια».

Σχεδόν όλη η πόλη πέρασε από 'κεί. «Καλλιτέχνες και κοινό γνωρίστηκαν ενώ, βλέποντας τις φωτογραφίες, μοιράστηκαν τις κρυμμένες ιστορίες πίσω τους. Αυθόρμητα άρχισαν να ψηφίζουν την καλύτερη φωτογραφία και τον καλύτερο φωτογράφο».

Στο χορό αμέσως μετά μπήκε και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Εκανε με τη σειρά της πρόσκληση ενδιαφέροντος σε επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες καλλιτέχνες να μοιραστούν «τις εμπειρίες και τις ιδέες τους μετά τις ανεπανάληπτες στιγμές που έζησαν».

Η έκθεση που φιλοξενήθηκε στη διάσημη Βιβλιοθήκη (7-16 Απριλίου), ονομάστηκε «Ημερολόγια Επανάστασης» (My Revolution Diaries) και τη Δευτέρα -για πρώτη φορά εκτός Αιγύπτου- εγκαινιάζεται (8.30 μ.μ.) στην Αθήνα, στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Περιλαμβάνει φωτογραφίες-ντοκουμέντα που τραβήχτηκαν πριν, στη διάρκεια και μετά τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο. Σαράντα τρεις νέοι Αιγύπτιοι καλλιτέχνες απαθανατίζουν τα ιστορικά για τη χώρα τους γεγονότα, όπως τα βίωσαν οι ίδιοι. Στο πλαίσιο της έκθεσης η Agora Arts & Culture παρουσιάζει οπτικοακουστικό υλικό εμπνευσμένο από τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, με τίτλο «Η αναγέννηση ενός έθνους» (The Rebirth of a Nation).

Και στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας η έκθεση είχε τεράστια επιτυχία. Χωρίστηκε σε τρεις θεματικές και σαν ένα είδος ημερολογίου παρουσίαζε τις φωτογραφίες των επαγγελματιών, τις φωτογραφίες των ερασιτεχνών και άλλων απλών πολιτών, αλλά και τις εμπειρίες, δύσκολες, θλιβερές ακόμη και αστείες που δέχτηκαν να μοιραστούν αρκετοί Αιγύπτιοι.

Η ισχυρή θέληση, η αποφασιστικότητα και η ελπίδα για αλλαγή των διαδηλωτών έδωσαν ώθηση στην καλλιτεχνική δημιουργία.

«Είναι σαν ένα πολύ όμορφο όνειρο. Η ιστορία αλλάζει και εγώ υπήρξα ένα από τα στοιχεία της αλλαγής», μας λέει ένας από τους φωτογράφους της έκθεσης, ο Αμπντάλα Νταουεστάσι. *

info: Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, Δευτέρα-Παρασκευή: 12.00-21.00, Σάββατο: 10.30-14.30, Κυριακή κλειστά. Είσοδος ελεύθερη. Διάρκεια έως 15 Ιουνίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φωτογραφία
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Eurovision
Οι σταρ της Γιουροβίζιον!
Αφιέρωμα στο Νίκο Νικολαΐδη
Τι γλυκιά συμμορία
Εικαστικά
Πώς λειτουργεί η βιομηχανία των πλαστών
Εκθεση
Τα κλικ της εξέγερσης
Ελληνκό Φεστιβάλ
Ελληνικό Φεστιβάλ: παράξενα και υποκειμενικά
Κομικ(ς)οδρόμιο
Η μπαλάντα του Πρατ στο Παρίσι
Η εικονογραφημένη εποποιία του πράκτορα 007
Κριτική βιβλίου
Υπόσχεση γάμου 13 χρόνια μετά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Θαύμα στο Ανδρομονάστηρο
Ομιλία
Αντόνιο Ταμπούκι, ο μέγας ταξιδευτής