Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Παρακαλώντας την τρόικα

Παζάρι με την τρόικα ετοιμάζεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων και να καταφέρει να μειώσει τους φόρους, καθώς τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζουν σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων.

Οι εντεινόμενες πιέσεις από την πλευρά των δανειστών, αναφορικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, οι οποίες θεωρούνται δεδομένο ότι θα οδηγήσουν στην αναγκαστική λήψη νέων μέτρων από το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με το νέο δάνειο που ετοιμάζει η τρόικα ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, αναγκάζουν την κυβέρνηση να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί το φθινόπωρο, στις νέες συζητήσεις με την τρόικα, το ζήτημα της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής.

Στόχος θα είναι να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που θέτει το Μνημόνιο, ώστε με αυτό τον τρόπο να περιοριστεί παράλληλα και το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει.

Οπως είπε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στη συνολική διαπραγμάτευση, που θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση θα θέσει και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη, ώστε να αποφύγει τα νέα «κενά» που προκύπτουν στον προϋπολογισμό.

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Συμπληρώνοντας, ότι εάν και δεν έχει τεθεί ακόμα υπό συζήτηση το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη διετία, όλα θα συνεκτιμηθούν όταν θα μπουν στο τραπέζι τα νέα δεδομένα. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επανεξετάσει μαζί με την τρόικα τα όποια οφέλη από την πρόωρη έξοδο στις αγορές, την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στη διετία 2013-2014, αλλά και τις αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει οι εταίροι για την περαιτέρω μείωση του χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου και πολύ περισσότερο η δεύτερη έκδοση, η οποία -εκτός απροόπτου- θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους, δεν ανατρέπει το σχεδιασμό του βασικού σεναρίου για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Και αυτό γιατί, όπως υποστήριξε το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η όποια επιπλέον δαπάνη για τόκους προκύψει από τις εκδόσεις ομολόγων (τα επιτόκια των εκδόσεων είναι υψηλότερα των δανείων της τρόικας), «καλύπτεται» από τα οφέλη που προκύπτουν από τη μείωση του χρέους, αλλά και από τη βελτίωση του κλίματος, η οποία, στη συνέχεια, επηρεάζει θετικά τους ρυθμούς του ΑΕΠ.

Ηδη, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το γεγονός αυτό απεικονίζεται και στις τέσσερις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, που έγιναν μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, στις οποίες το επιτόκιο περιορίστηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζεται, επί του παρόντος τουλάχιστον, και από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο οποίος στο α' τετράμηνο εφέτος εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 1,05 δισ. ευρώ, ή περίπου 300 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο.

Ωστόσο, η πορεία των εσόδων δείχνει ότι οι στόχοι που θέτει το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δύσκολα θα επιτευχθούν, εκτός εάν αλλάξουν είτε οι στόχοι είτε υπάρξουν ελαφρύνσεις στη φορολογία.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 16,13 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 263 εκατ. ευρώ, ή 1,6% έναντι του στόχου.

Αντίστοιχα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13,84 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,051 δισ. ευρώ ή 7,1% χαμηλότερα έναντι του στόχου, εκ των οποίων 500 εκατ. αφορούν καθυστέρηση επιστροφής εσόδων από μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs).

Δραματική είναι η εικόνα και στο σύνολο των φορολογικών εσόδων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 12,78 δισ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα κατά 204 εκατ. ευρώ ή 1,6% του στόχου.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Παρακαλώντας την τρόικα
Δημόσιος Τομέας
547 θέσεις για 2.000 «διαθέσιμους»
Κίνδυνος απόλυσης για πρώην συμβασιούχους
Συνεντεύξεις
«Αυτοί με τα συμφέροντα κι εμείς με τους πολίτες»
Η Καλλιθέα γίνεται ριβιέρα!
ΣΥΡΙΖΑ
«Μαριονέτα ο Σαμαράς»
Σεξιστικός οχετός από τον Πάγκαλο
Κύπρος
Η Αγκυρα αναγκάζεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία
Κυβέρνηση
Οι κάλπες σώζουν προσωρινά τις παραλίες
Αφορολόγητο πετρέλαιο υποσχέθηκε ο Σαμαράς
ΚΚΕ
Τελευταίο αντίο σήμερα στον Μπάμπη Αγγουράκη
Παφίλης: «Νέα Ελλάδα με τα ίδια υλικά δεν γίνεται»
ΠΑΣΟΚ
Αποφεύγει σύγκρουση
Εκλογές
604.456 πολίτες θα ψηφίσουν πρώτη φορά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αθλητισμός»
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
«Για μια πόλη φιλική προς τον πολίτη»
Αρθρα
Ανασυγκρότηση της Αττικής με σχέδιο
ΑΝΕΛ
Παραίτηση Αθανασίου ζητεί ο Καμμένος
ΔΗΜΑΡ
Κουβέλης: «Ναι» μόνο σε προοδευτική κυβέρνηση
Λίστα Λαγκάρντ
Ιούνιο η απολογία Παπακωνσταντίνου
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
«Οι ζητάδες τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί τον υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ»