Έντυπη Έκδοση

604.456 πολίτες θα ψηφίσουν πρώτη φορά

Συνολικά 93.860 περισσότεροι από το 2004 θα είναι οι εκλογείς που θα αναδείξουν τους νέους ευρωβουλευτές στις 25 Μαΐου και από αυτούς 70.470 είναι άνδρες και 23.390 γυναίκες.

Συνολικά, οι εκλογείς για την Ευρωβουλή είναι 4.779.471 άνδρες και 5.092.262 γυναίκες, ενώ το 2004 ήταν 4.709.001 άνδρες και 5.068.872 γυναίκες.

Τα «πρωτάκια» των εκλογών, δηλαδή οι νέοι που ψηφίζουν πρώτη φορά, είναι 604.456. Από αυτούς 308.415 είναι άνδρες και 296.041 γυναίκες.

Από την άλλη πλευρά, τώρα, δεν είναι λίγοι κι αυτοί που διεκδικούν την ψήφο των εκλογέων: στις 13 περιφέρειες της χώρας συμμετέχουν 104 συνδυασμοί, ενώ, για τους 325 δήμους, ο αντίστοιχος αριθμός των υποψηφίων δημάρχων είναι 1.441.

Στις ευρωεκλογές συμμετέχουν 43 κόμματα/συνδυασμοί με 1.298 υποψήφιους ευρωβουλευτές. Το έργο της συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, καθώς και των ευρωεκλογών του 2014, έχει αναλάβει η SingularLogic, για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο δικτυακός τόπος (ekloges.ypes.gr) θα προσφέρει στους πολίτες διευρυμένες δυνατότητες αναζήτησης και παρουσίασης στοιχείων σε όλα τα επίπεδα και όλες τις αναμετρήσεις. Ειδικά, για το βράδυ των εκλογών της 25ης Μαΐου, κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να δει ολοκληρωμένα τα αποτελέσματα του δήμου της επιλογής του και για τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (επαναληπτικές δημοτικές, επαναληπτικές περιφερειακές και ευρωεκλογές).

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη συσκευή (smartphones, ταμπλέτες και γενικότερα οθόνες αφής), ώστε να εμφανίζονται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Στις εκλογές του Μαΐου θα αξιοποιηθεί, μία ακόμη φορά, το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων (SRT), το οποίο αποτελεί εναλλακτική αυτοματοποιημένη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, με τη χρήση κινητού από το δικαστικό αντιπρόσωπο.

Το σύστημα SRT θα χρησιμοποιηθεί στο 20% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, εξασφαλίζοντας ότι θα υπάρχει ικανό δείγμα αποτελεσμάτων από το σύνολο της Επικράτειας. Την πρώτη Κυριακή θα χρησιμοποιηθεί για την ταχύτερη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων για τις 13 Περιφέρειες και για τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Ηρακλείου Κρήτης, ενώ τη δεύτερη Κυριακή θα αξιοποιηθεί για τις ευρωεκλογές.

Στη Γερμανία και την Κύπρο βρίσκονται οι περισσότεροι Ελληνες εκλογείς που θα ψηφίσουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναλυτικά στη Γερμανία βρίσκεται το 38,65%, στην Κύπρο το 24,39%, στο Βέλγιο το 11,18%, στη Γαλλία το 4,73%, στη Μεγάλη Βρετανία το 4,20%, στην Ιταλία το 3,14% και στο Λουξεμβούργο το 3,09%.

Σε μικρότερα ποσοστά βρίσκονται Ελληνες σε Αυστρία (1,46%), Δανία (1,16%), Ολλανδία (1,76%), Σουηδία (1,82%) και Ουγγαρία (0,91%).

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Ευρωεκλογές
Εκλογές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Παρακαλώντας την τρόικα
Δημόσιος Τομέας
547 θέσεις για 2.000 «διαθέσιμους»
Κίνδυνος απόλυσης για πρώην συμβασιούχους
Συνεντεύξεις
«Αυτοί με τα συμφέροντα κι εμείς με τους πολίτες»
Η Καλλιθέα γίνεται ριβιέρα!
ΣΥΡΙΖΑ
«Μαριονέτα ο Σαμαράς»
Σεξιστικός οχετός από τον Πάγκαλο
Κύπρος
Η Αγκυρα αναγκάζεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία
Κυβέρνηση
Οι κάλπες σώζουν προσωρινά τις παραλίες
Αφορολόγητο πετρέλαιο υποσχέθηκε ο Σαμαράς
ΚΚΕ
Τελευταίο αντίο σήμερα στον Μπάμπη Αγγουράκη
Παφίλης: «Νέα Ελλάδα με τα ίδια υλικά δεν γίνεται»
ΠΑΣΟΚ
Αποφεύγει σύγκρουση
Εκλογές
604.456 πολίτες θα ψηφίσουν πρώτη φορά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αθλητισμός»
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
«Για μια πόλη φιλική προς τον πολίτη»
Αρθρα
Ανασυγκρότηση της Αττικής με σχέδιο
ΑΝΕΛ
Παραίτηση Αθανασίου ζητεί ο Καμμένος
ΔΗΜΑΡ
Κουβέλης: «Ναι» μόνο σε προοδευτική κυβέρνηση
Λίστα Λαγκάρντ
Ιούνιο η απολογία Παπακωνσταντίνου
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
«Οι ζητάδες τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί τον υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ»