Έντυπη Έκδοση

Ο Δήμαρχος της Λιλιπούπολης ζει και βασιλεύει

Ο Χαρχούδας είναι υβρίδιο καιρο-σκοπικής πεταλούδας και κανιβαλικής αρκούδας

Ο Δήμαρχος Χαρχούδας είναι ο εκλεγμένος άρχοντας στην παραμυθένια χώρα της Λιλιπούπολης. Ενα συμβολικά υπαρκτό πρόσωπο που υιοθέτησε ανεπιφύλακτα τον ιδεολογικό τυχοδιωκτισμό και τον πολιτικό καιροσκοπισμό, ενσαρκώνοντας τον αδιέξοδο τρόπο διακυβέρνησης της Ελλάδας στη Μεταπολίτευση.

Σε μια ουτοπική χώρα, όπου μόνο ο Μάνος Χατζιδάκις μπόρεσε να στείλει ραδιοφωνικό ανταποκριτή για τους παιδικούς ακροατές του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Πώς εξηγείται, άραγε, μια ονειρεμένη χώρα της παιδικής αθωότητας κι ένας ανομολόγητος πόθος της αδυσώπητης ενηλικίωσης να εκπροσωπείται σε αυτοδιοικητικό επίπεδο από ένα δημαγωγό και λαϊκιστή Δήμαρχο;

Ο Δήμαρχος Χαρχούδας γαλουχήθηκε πολιτικά με το εμετικό σύνθημα «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» στην περίοδο της 7χρονης Χούντας. Εκπροσωπεί κομματικά την πλειονότητα των δημάρχων, νομαρχών και βουλευτών της 35άχρονης Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Μιας Μεταπολίτευσης που ξεκίνησε το 1974 με τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου και το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος στις 8 Δεκεμβρίου. Μιας Μεταπολίτευσης που έκλεισε, οριστικά και αμετάκλητα, τον ιστορικό της κύκλο με τις βουλευτικές εκλογές του 2009 και το αλησμόνητης επινόησης προεκλογικό σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν».

Ο Δήμαρχος Χαρχούδας εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει, θαυμάζοντας ιδεολογικά την οικογένεια Κεδίκογλου. Ο πατέρας Κεδίκογλου, (πρώην) βουλευτής του ΠΑΣΟΚ· ο υιός Κεδίκογλου, (νυν) βουλευτής της Ν.Δ. και (πρώην) δημοσιογράφος της (πρώην) ΕΡΤ· ο εξάδελφος Κεδίκογλου, βουλευτής της (νυν) Ελιάς και του (πρώην) ΠΑΣΟΚ. Είναι η οικογένεια-πρότυπο, που έσπασε πρώτη τα ταμπού της κομματικά δογματικής οικογενειοκρατίας της Μεταπολίτευσης. Εξ ορισμού δεν είναι ρατσιστής με τους μετανάστες, τους Εβραίους, τους ομοφυλόφιλους και τους κομμουνιστές. Αρκεί να μην είναι μέλη της στενής του οικογένειας και της ευρύτερής του γειτονιάς... Γενικά, δεν είναι υποστηρικτής της θεωρίας των δύο, αλλά των πολλαπλών άκρων σε εθνικό, μεταφυσικό, σεξουαλικό και ιδεολογικό επίπεδο.

ΟΔήμαρχος Χαρχούδας είναι μορφολογικά μια αρκουδο-πεταλούδα, ένα ομολογουμένως οξύμωρο υβρίδιο της Λιλιπούπολης. Για το λόγο ότι ο υβριδισμός στη φύση -η γενετική αναπαραγωγή μεταξύ δύο διαφορετικών ειδών- είναι σχετικά σπάνιος στο ζωικό βασίλειο και βιολογικά αδύνατος μεταξύ ενός (παμφάγου) θηλαστικού και ενός (φυτοφάγου) εντόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υβριδισμού αποτελεί η περιστασιακή αναπαραγωγή μεταξύ γκρίζου λύκου (Canis lupus) και κογιότ (Canis latrans) από την οποία προήλθε ο ερυθρός λύκος (Canis rufus), που είναι ένα απειλούμενο είδος λύκου στις ΗΠΑ. Ο Δήμαρχος Χαρχούδας εκφράζει, ουσιαστικά, τον πολιτικό υβριδισμό μεταξύ μιας καιροσκοπικής πεταλούδας και μιας κανιβαλικής αρκούδας. Η πεταλούδα όμορφη εμφανισιακά, συμπαθής εκ πρώτης όψεως, μα συγχρόνως (πολιτικά) ασταθής και (ιδεολογικά) απρόβλεπτη στο (κυβερνητικό) πέταγμά της, ικανή να επιτύχει κάθε είδους κυβίστηση. Από την άλλη, η αρκούδα αναντίρρητα ευμεγέθης, επιβλητική εκ πρώτης όψεως, μα συγχρόνως (εξουσιαστικά) ακόρεστη και (λεκτικά) βουλιμική, ικανή να κατασπαράξει κάθε απροστάτευτο συνοδοιπόρο της.

Στην εποχή της εσωτερικής υποτίμησης των αποταμιεύσεων και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων, ο Δήμαρχος Χαρχούδας ενσαρκώνει με τον πιο κωμικοτραγικό τρόπο την παρούσα κυβέρνηση. Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι η αυτονόητη καταψήφιση των υποψήφιων δημάρχων, περιφερειαρχών και ευρωβουλευτών της Κυβέρνησης Χαρχούδα. Αυτό είναι εκλογικά αναμενόμενο, χρονικά αναπόφευκτο και εθνικά επιβεβλημένο. Μαύρο, πρωτίστως, στους κρυφοχαρχουδικούς πολιτευτές που θρασύδειλα εκτονώνονται σε απροστάτευτους μετανάστες. Μαύρο, κυρίως, στους κρυφοχαρχουδικούς πολιτευτές που, αντί για γεφύρια, υπόσχονται ποτάμια σε ανυποψίαστους ψηφοφόρους.

* «Εδώ Λιλιπούπολη» της δισκογραφικής εταιρείας MINOS - ΕΜΙ: (α) 5 CD με ραδιοφωνικούς διαλόγους και (β) απλό CD με τραγούδια της Μαριανίνας Κριεζή

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Αρθρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Παρακαλώντας την τρόικα
Δημόσιος Τομέας
547 θέσεις για 2.000 «διαθέσιμους»
Κίνδυνος απόλυσης για πρώην συμβασιούχους
Συνεντεύξεις
«Αυτοί με τα συμφέροντα κι εμείς με τους πολίτες»
Η Καλλιθέα γίνεται ριβιέρα!
ΣΥΡΙΖΑ
«Μαριονέτα ο Σαμαράς»
Σεξιστικός οχετός από τον Πάγκαλο
Κύπρος
Η Αγκυρα αναγκάζεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία
Κυβέρνηση
Οι κάλπες σώζουν προσωρινά τις παραλίες
Αφορολόγητο πετρέλαιο υποσχέθηκε ο Σαμαράς
ΚΚΕ
Τελευταίο αντίο σήμερα στον Μπάμπη Αγγουράκη
Παφίλης: «Νέα Ελλάδα με τα ίδια υλικά δεν γίνεται»
ΠΑΣΟΚ
Αποφεύγει σύγκρουση
Εκλογές
604.456 πολίτες θα ψηφίσουν πρώτη φορά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αθλητισμός»
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
«Για μια πόλη φιλική προς τον πολίτη»
Αρθρα
Ανασυγκρότηση της Αττικής με σχέδιο
ΑΝΕΛ
Παραίτηση Αθανασίου ζητεί ο Καμμένος
ΔΗΜΑΡ
Κουβέλης: «Ναι» μόνο σε προοδευτική κυβέρνηση
Λίστα Λαγκάρντ
Ιούνιο η απολογία Παπακωνσταντίνου
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
«Οι ζητάδες τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί τον υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ»