Έντυπη Έκδοση

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ, υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής

«Αυτοί με τα συμφέροντα κι εμείς με τους πολίτες»

«Η Περιφέρεια να γίνει ασπίδα προστασίας των κοινωνικά πιο αδύναμων, ενεργοποιώντας προγράμματα που είναι «ξεχασμένα» από τον απερχόμενο περιφερειάρχη»

Τη διάθεση να φέρει τα «πάνω κάτω» στην Περιφέρεια Αττικής προς όφελος των πολιτών εκφράζει η υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου στη συνέντευξή της στην «Ε» και εξαπολύει σφοδρές κατηγορίες στον Γιάννη Σγουρό, τον οποίο εγκαλεί για ανυπαρξία έργου και εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων. «Δώδεκα χρόνια του απερχόμενου περιφερειάρχη έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν στην Αττική 200.000 νοικοκυριά χωρίς αποχέτευση», λέει, μεταξύ άλλων, η κ.

Δούρου και καθώς η συζήτηση γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων του Θεόδωρου Πάγκαλου, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει σχεδόν μονολεκτικά: «Οταν ο πολιτικός λόγος πιάνει πάτο, τα πρώτα θύματά του είναι οι γυναίκες».

- Κυρία Δούρου, τώρα που σε λίγο ολοκληρώνεται η προεκλογική σας εκστρατεία, πώς αποτιμάτε την προσωπική σας ένταξη στο στίβο των περιφερειακών εκλογών;

«Εκείνο που πραγματικά βίωσα μέσα από την προεκλογική εκστρατεία είναι η συνειδητοποίηση των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων της Αττικής. Κυρίως όμως συνειδητοποίησα το μεγάλο πλούτο των δυνατοτήτων των ανθρώπων της. Και αυτό μου δίνει δύναμη και αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε η Αττική να γυρίσει σελίδα».

- Εχετε παράπονα από την αντιμετώπιση των ΜΜΕ απέναντι στο συνδυασμό σας;

«Δεν είναι θέμα κάποιου είδους "παραπόνου". Αλλά είναι ζήτημα ηθικής τάξης και δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Εννοώ ότι όταν η "Δύναμη Ζωής" παρουσίαζε κάθε εβδομάδα, σε συνέντευξη Τύπου, θεματικές ενότητες του προγράμματός της, π.χ. για τη διαχείριση των απορριμμάτων ή την οδική ασφάλεια, σχεδόν κανένα κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων δεν αφιέρωσε έστω μερικά δευτερόλεπτα. Αργότερα κάποια μέσα αποφάσισαν να αναδείξουν σε μείζον θέμα τις χαρτόνινες αφίσες της "Δύναμης Ζωής"... Και βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις ουδείς λόγος σχετικά με τον απολογισμό του "έργου" του απερχόμενου περιφερειάρχη, που χαίρει μιας ιδιόρρυθμης ασυλίας... Βέβαια αυτό δεν μας εξέπληξε. Ο καθείς και τα όπλα του. Εμείς με τους πολίτες και τις αξίες μας και κάποιοι άλλοι με τους καναλάρχες και τα συμφέροντα».

- Δηλώσατε πρόσφατα πως αν ο εκλογικός στόχος δεν επιτευχθεί, δεν θα έχει αποτύχει ένας συνδυασμός ή ένα πρόσωπο, αλλά θα έχουν χάσει οι πολίτες, το περιβάλλον, η Αττική. Τι πιστεύετε όμως για το αποτέλεσμα; Θα νικήσετε τον Γιάννη Σγουρό;

«Η ερώτησή σας αυτή καθαυτή περιέχει και την απάντησή μου. Οντως, δεν είναι θέμα επικράτησης του τάδε ή της δείνα. Το κρίσιμο, το μείζον θέμα είναι εάν οι πολίτες της Αττικής θα κάνουν το μεγάλο βήμα και θα πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Το επείγον είναι να μπορέσει η Αττική και οι πολίτες να σταθούν στα πόδια τους. Και η "Δύναμη Ζωής" θα κάνει, μέχρι την τελευταία μέρα πριν κλείσουν οι κάλπες, ό,τι μπορεί για να ψηφίσουν οι πολίτες. Γιατί στις εκλογές αυτές είναι κρίσιμη η συμμετοχή. Η κυβέρνηση και ο εκπρόσωπός της στην Αττική θα επιθυμούσαν να γίνονταν βράδυ οι εκλογές. Και να ψηφίσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι. Αυτό το σχεδιασμό πρέπει να τον ακυρώσουμε. Αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε».

- Είναι πράγματι τόσο αποτυχημένος περιφερειάρχης ο Γιάννης Σγουρός όσο λέτε; Μήπως είστε λίγο υπερβολική;

«Κύριε Κάραλη, θεωρείτε υπερβολή ότι 12 χρόνια του απερχόμενου περιφερειάρχη στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν 200.000 νοικοκυριά χωρίς αποχέτευση; Να πνίγεται η Αττική με την πρώτη γερή βροχή; Να μην εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τα απορρίμματα; Είναι υπερβολικός, κύριε Κάραλη, ο χαρακτηρισμός της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής, ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής αποτελεί "μνημείο χάους, αρρώστιας και πόνου"; Είναι υπερβολή ότι δεν έβγαλε "κιχ" όταν η κεντρική εξουσία μείωσε κατά 67% τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης, το "οξυγόνο" δηλαδή της Αυτοδιοίκησης; Ή μήπως είναι υπερβολή, ότι σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, με χιλιάδες νοικοκυριά π.χ. στο Πέραμα να μην έχουν ρεύμα και να περιμένουν ακόμη τις 350 χιλιάδες που έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια για κοινωνικές δράσεις, ο απερχόμενος περιφερειάρχης να καμαρώνει ότι έχει στο μούσκιο πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ; Αυτά είναι χρήματα που θα έπρεπε να είχαν πάει σε έργα κοινωνικών δράσεων και υποδομής. Πρόκειται για απολογισμό που ευνόησε τα μεγάλα συμφέροντα και τους εκφραστές τους και όχι τους πολίτες, το περιβάλλον, την Αττική. Και αυτό δεν είναι υπερβολή».

- Οι δυνατότητες της Περιφέρειας με τα κονδύλια από νέο ΕΣΠΑ είναι όντως τεράστιες. Πείτε μου: Ποια θα είναι η πρώτη σας παρέμβαση ως περιφερειάρχη; Ποιος δηλαδή θα είναι ο τομέας που θεωρείτε ότι πρέπει να αποτελεί την άμεση προτεραιότητα;

«Η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να γίνει ασπίδα προστασίας των κοινωνικά πιο αδύναμων, ενεργοποιώντας κατ' αρχήν προγράμματα που είναι "ξεχασμένα" από τον απερχόμενο περιφερειάρχη, π.χ. σίτισης απόρων μαθητών. Να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη κοινωνικών δράσεων, δομών πρόνοιας, όπως την τεράστια έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών, σήμερα που οι ανάγκες είναι τεράστιες. Επεξεργαζόμαστε στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας. Μέσα από σύγχρονα προγράμματα επένδυσης στη λαϊκή κατοικία για την υγιεινή διαβίωση των παιδιών. Με προγράμματα εξασφάλισης βασικών κοινωνικών αγαθών, αντιμετώπισης της υγειονομικής φτώχειας, της εξάλειψης του φαινομένου της εγκατάλειψης του σχολείου.

Στο κρίσιμο μέτωπο της ανεργίας, εκπονούμε χρηματοδοτικά και θεσμικά μέσα για την αντιμετώπισή της. Εκπονούμε δηλαδή πολιτικές υποδομών και ανάπτυξης, οι οποίες στηρίζονται στο ανθρώπινο δυναμικό της ίδιας της Περιφέρειας. Μιλάμε εδώ για ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας, για συνέργειες χρηματοδοτικών μέσων κι εργαλείων, για Διαρθρωτικά Ταμεία, χρηματοδοτικά εργαλεία ευρωπαϊκών προγραμμάτων (HORIZON 2014-2020, SME Instrument, COSME, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Προγράμματα εδαφικής συνεργασίας). Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Προγραμματισμού, Συντονισμού χρηματοδοτικών μέσων και προγραμμάτων.

Εχουμε την πολιτική βούληση, τις γνώσεις και την ικανότητα, με τους πολίτες στο πλευρό μας και τις κοινωνικές ανάγκες στο επίκεντρο της δράσης, να φέρουμε τα πάνω κάτω στην Περιφέρεια. Για να γίνει η Αττική άξια των προσδοκιών και των ονείρων μας».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
ΣΥΡΙΖΑ
Συνεντεύξεις
Σχετικά θέματα: Συνεντεύξεις
Η Καλλιθέα γίνεται ριβιέρα!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Παρακαλώντας την τρόικα
Δημόσιος Τομέας
547 θέσεις για 2.000 «διαθέσιμους»
Κίνδυνος απόλυσης για πρώην συμβασιούχους
Συνεντεύξεις
«Αυτοί με τα συμφέροντα κι εμείς με τους πολίτες»
Η Καλλιθέα γίνεται ριβιέρα!
ΣΥΡΙΖΑ
«Μαριονέτα ο Σαμαράς»
Σεξιστικός οχετός από τον Πάγκαλο
Κύπρος
Η Αγκυρα αναγκάζεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία
Κυβέρνηση
Οι κάλπες σώζουν προσωρινά τις παραλίες
Αφορολόγητο πετρέλαιο υποσχέθηκε ο Σαμαράς
ΚΚΕ
Τελευταίο αντίο σήμερα στον Μπάμπη Αγγουράκη
Παφίλης: «Νέα Ελλάδα με τα ίδια υλικά δεν γίνεται»
ΠΑΣΟΚ
Αποφεύγει σύγκρουση
Εκλογές
604.456 πολίτες θα ψηφίσουν πρώτη φορά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αθλητισμός»
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
«Για μια πόλη φιλική προς τον πολίτη»
Αρθρα
Ανασυγκρότηση της Αττικής με σχέδιο
ΑΝΕΛ
Παραίτηση Αθανασίου ζητεί ο Καμμένος
ΔΗΜΑΡ
Κουβέλης: «Ναι» μόνο σε προοδευτική κυβέρνηση
Λίστα Λαγκάρντ
Ιούνιο η απολογία Παπακωνσταντίνου
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
«Οι ζητάδες τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί τον υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ»