Έντυπη Έκδοση

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑ ΗΤΑΝ ΣΤΑΒΛΟΙ, ΤΩΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟ 170 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

Η Καλλιθέα γίνεται ριβιέρα!

«Ριβιέρα» χαρακτήρισαν ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες την αναμόρφωση που σχεδιάζει ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέτζο Πιάνο και περιλαμβάνει την περιοχή του πρώην Ιπποδρόμου καθώς και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Το Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής, έργο του Ρέτζο Πιάνο Το Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής, έργο του Ρέτζο Πιάνο Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατασκευή υπόσκαφης Λυρικής Σκηνής, που θα είναι σκεπασμένη με πράσινο και θα βλέπει στην Ακρόπολη. Κι ένα πάρκο, οικολογικό, που θα περιέχει όλους τους θάμνους της ελληνικής υπαίθρου και θα βασίζεται αποκλειστικά στην ελληνική χλωρίδα. Μιλήσαμε με την υποψήφια δήμαρχο Καλλιθέας Βάσω Μαργαρίτη για τις αλλαγές που συντελούνται στην πολύπαθη περιοχή. Επί 16 χρόνια ήταν υπεύθυνη των οικονομικών του δήμου και οκτώ χρόνια αναπληρώτρια του δημάρχου Κώστα Ασκούνη.

Η υποψήφια με το συνδυασμό «Ολα για την Καλλιθέα μας» εξηγεί ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Προβλέπεται η χορηγία 566 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή εθνικής ψηφιακής βιβλιοθήκης, Λυρικής Σκηνής στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου και έργων, τα οποία θα παραδοθούν το 2015. Εκτός των 220 στρεμμάτων του Ιπποδρόμου, οι εργασίες θα επεκταθούν στην παραλιακή ζώνη, συνολικά, σε περίπου 600 στρέμματα. Σε τρία χρόνια προβλέπεται να παραδοθεί και το παραλιακό μέτωπο.

Η Βάσω Μαργαρίτη Η Βάσω Μαργαρίτη - Ποιοι στόχοι ικανοποιούνται;

«Τρεις είναι οι στόχοι. Ο πρώτος είναι η μετατροπή του σκουπιδότοπου σε χώρο πολιτισμού, πράσινου, αθλητισμού και αναψυχής. Με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου αποκτά ο δήμος και πάλι την παραλία. Και, τρίτον, θα προσελκύσει αρκετούς επισκέπτες με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».

- Πώς οδηγηθήκατε στο συγκεκριμένο σχέδιο;

«Στο σχεδιασμό των ολυμπιακών έργων, για το χώρο του Ιπποδρόμου προβλεπόταν η κατασκευή πέντε κλειστών χώρων προπόνησης, στο μέγεθος του ΣΕΦ. Δηλαδή, ο παλιός Ιππόδρομος θα είχε μετατραπεί σε τσιμέντο. Καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτές τις κατασκευές, προτείνοντας η έκταση να λειτουργήσει ως χώρος στάθμευσης. Στη συνέχεια η έκταση παραχωρήθηκε στο δήμο μας. Αποδεχθήκαμε τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για χρηματοδότηση των έργων. Ηδη κατασκευάζονται η Λυρική Σκηνή, η εθνική ψηφιακή βιβλιοθήκη και θα δημιουργηθεί ένα κατάφυτο πάρκο 170 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της χώρας, που μαζί με το κολυμβητήριο, το γήπεδο και τις παιδικές χαρές που ήδη λειτουργούν με επιστασία του δήμου θα μετατρέψουν την Καλλιθέα σε πόλη-πρότυπο, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ταυτόχρονα δημιουργούνται έργα ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο. Ελπίζουμε ότι έτσι θα δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός πόλος πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Και θα ανοίξουν θέσεις εργασίας, θα φέρουν έσοδα και υπεραξία της γης. Μετά από πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του '70 που η Καλλιθέα έπαψε να είναι παραλιακός δήμος, θα ανακτήσει και πάλι το παραλιακό της μέτωπο, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για το μέλλον της πόλης».

- Ποιοι είναι αυτοί οι ορίζοντες;

«Στόχος της επένδυσης του παραλιακού μετώπου, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017, είναι η προσέλκυση επισκεπτών απ' όλο τον κόσμο. Η Αθήνα ήδη αποτελεί τουριστικό προορισμό. Ενα τμήμα αυτού του κόσμου θα επισκέπτεται την περιοχή. Με αυτά τα έργα η πρωτεύουσα αποκτά διέξοδο στη θάλασσα. Η Λυρική Σκηνή και η εθνική ψηφιακή βιβλιοθήκη θα επιδράσουν στην παιδεία της πόλης της Καλλιθέας καθώς και των νοτίων προαστίων. Προσελκύοντας τα επόμενα χρόνια καλλιτέχνες, φοιτητές, μαθητές από σχολεία των γύρω δήμων, συνδέοντας την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλάζοντας τους ορίζοντες της νέας γενιάς».

- Ορισμένοι σας κατηγορούν ότι παραδώσατε το δημόσιο χώρο του Ιπποδρόμου σε ιδιώτες και συγκεκριμένα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

«Εμείς επιλέξαμε μεταξύ της εγκαταλελειμμένης έκτασης που είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και σε χώρο διακίνησης ναρκωτικών και στο γεγονός να αποδεχθούμε τη δωρεά ώστε να αποδοθούν στους πολίτες της Καλλιθέας τα έργα. Οι κάτοικοι της περιοχής υπέφεραν ολόκληρες δεκαετίες από τη λειτουργία του Ιπποδρόμου: Στάβλοι, κουνούπια, μύγες και καβαλίλα αλόγων. Μπορούν πλέον να ζήσουν δίπλα στο πράσινο. Αλλιώς θα έπρεπε να περιμένουμε κάποια από τις επόμενες γενιές να βρει τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να αξιοποιηθεί η περιοχή. Επρεπε λοιπόν να αποφασίσουμε. Να το αφήναμε σκουπιδότοπο ή να αποδεχθούμε τη δωρεά».

- Εχει εκταμιευτεί η χρηματοδότηση;

«Από τη χρηματοδότηση παραδόθηκε το ένα τρίτο, δηλαδή όσα χρήματα προβλέπονται για την κατασκευή κολυμβητηρίου, γηπέδου και παιδικής χαράς. Αυτά τα έργα θα παραδοθούν σύντομα προς χρήση. Σας θυμίζω ότι στην Καλλιθέα κατοικούν άνθρωποι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η κρίση επηρέασε πολύ τον πληθυσμό και την αγορά της πόλης, που αποτελούσε το τρίτο εμπορικό κέντρο του λεκανοπεδίου, μετά την Αθήνα και τον Πειραιά. Εκλεισαν αρκετά καταστήματα κι άλλα μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί η αγορά της πόλης. Τα συγκεκριμένα έργα ελπίζουμε ότι θα φέρουν ανάπτυξη. Παράλληλα προσπαθούμε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα με εκπαιδευτικά σεμινάρια, αξιοποιώντας προγράμματα, με ήπιες αναπλάσεις σε σημεία του κέντρου της πόλης, με εκδηλώσεις πολιτισμού ώστε να τονωθεί η αγορά».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σχετικά θέματα: Συνεντεύξεις
«Αυτοί με τα συμφέροντα κι εμείς με τους πολίτες»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Παρακαλώντας την τρόικα
Δημόσιος Τομέας
547 θέσεις για 2.000 «διαθέσιμους»
Κίνδυνος απόλυσης για πρώην συμβασιούχους
Συνεντεύξεις
«Αυτοί με τα συμφέροντα κι εμείς με τους πολίτες»
Η Καλλιθέα γίνεται ριβιέρα!
ΣΥΡΙΖΑ
«Μαριονέτα ο Σαμαράς»
Σεξιστικός οχετός από τον Πάγκαλο
Κύπρος
Η Αγκυρα αναγκάζεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία
Κυβέρνηση
Οι κάλπες σώζουν προσωρινά τις παραλίες
Αφορολόγητο πετρέλαιο υποσχέθηκε ο Σαμαράς
ΚΚΕ
Τελευταίο αντίο σήμερα στον Μπάμπη Αγγουράκη
Παφίλης: «Νέα Ελλάδα με τα ίδια υλικά δεν γίνεται»
ΠΑΣΟΚ
Αποφεύγει σύγκρουση
Εκλογές
604.456 πολίτες θα ψηφίσουν πρώτη φορά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αθλητισμός»
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
«Για μια πόλη φιλική προς τον πολίτη»
Αρθρα
Ανασυγκρότηση της Αττικής με σχέδιο
ΑΝΕΛ
Παραίτηση Αθανασίου ζητεί ο Καμμένος
ΔΗΜΑΡ
Κουβέλης: «Ναι» μόνο σε προοδευτική κυβέρνηση
Λίστα Λαγκάρντ
Ιούνιο η απολογία Παπακωνσταντίνου
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
«Οι ζητάδες τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί τον υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ»