Έντυπη Έκδοση

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΚΑΜΠΑΝΑ

Τη γλίτωσε η καρέτα-καρέτα

Σπεύδει τώρα να πάρει μέτρα προστασίας του κόλπου της Κυπαρισσίας το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να αποφύγει η χώρα, έστω και στο παρά πέντε, βαριά καμπάνα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ελλιπή προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα.

Ταυτοχρόνως, το υπουργείο ΠΕΚΑ, με ανακοίνωσή του, που ισοδυναμεί με έμμεση ομολογία για το πάρτι συμφερόντων και ασυδοσίας που είχε στηθεί στην παράκτια περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου και πλήρη επιβεβαίωση των σχετικών αποκαλύψεων της «Ε», προχωράει τώρα, μεταξύ άλλων, σε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομών με βάση ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, όπως επίσης σε αναστολή παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και αμμωδών παραλιών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στη λήψη μέτρων για τον κόλπο της Κυπαρισσίας μία ημέρα μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Ε» της περασμένης Τετάρτης 7 Μαΐου, με τίτλο «Τα συμφέροντα-συμφέροντα», που έφερε στο φως την «παραπλανητική προστασία» της περιοχής.

Δηλαδή από τη μία μεριά το υπό συνεχή... διαμόρφωση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που μπαινοβγαίνει την τελευταία τριετία στα συρτάρια των μανδαρίνων του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να καλλιεργείται η εικόνα ότι προωθούνται δρακόντειες, σχεδόν εξωπραγματικές ρυθμίσεις, που απαγορεύσουν συλλήβδην κάθε είδους αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, περιορίζοντας κάθε είδους πρόσβαση στο παράκτιο μέτωπο, και από την άλλη μεριά την ύπαρξη αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ, με ορθάνοιχτα παράθυρα, που επιτρέπουν θερμοκοιτίδα επώασης και εξυπηρέτησης επιλεκτικά επιχειρηματικών συμφερόντων στην ευαίσθητη περιοχή.

Αποφάσεις

Συγκεκριμένα, στις 8 Μαΐου 2014, την επομένη του δημοσιεύματος της εφημερίδας μας, υπογράφηκε η απόφαση της γενικής γραμματέως ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, που καθορίζει συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και των αμμωδών παραλιών του ΤΚΣ «Θίνες Κυπαρισσίας» κατά την τουριστική περίοδο 2014, για την αποτελεσματική προστασία της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα.

Η «Ε» την περασμένη Τετάρτη έφερε στο φως τα συμφέροντα που απειλούν με τσιμέντο την παράκτια περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου Η «Ε» την περασμένη Τετάρτη έφερε στο φως τα συμφέροντα που απειλούν με τσιμέντο την παράκτια περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου Στη συνέχεια, προχθές 12-5-2014 κατακυρώθηκε έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις και παλινωδίες επίσης από την κ. Γιαννακοπούλου ο διαγωνισμός για τον ανάδειξη του αναδόχου που θα εκπονήσει και θα παραδώσει:

α) Τη συμπλήρωση της ήδη εγκεκριμένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης «Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος» και «θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας», με την προσθήκη των εκτός αυτής απομεινάντων τμημάτων ΕΖΔ Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία) και ΕΖΔ θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτ. Κατάκολο-Κυπαρισσία),

β) Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα χαρακτηρίζει, ρυθμίζει και καθορίζει όρους προστασίας και μέτρα διαχείρισης κατά τρόπο ενιαίο και για τις τρεις ανωτέρω ΕΖΔ.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προαναφερόμενων προστατευόμενων περιοχών, επιτυγχάνοντας κατά τρόπο άρτιο την πλήρη και ολοκληρωμένη προστασία της ακτής της Δυτικής Πελοποννήσου.

Ακολούθησε επίσης χθες η υπογραφή από τον υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, η υπουργική απόφαση, με την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και η εκτέλεση οικοδομικών δραστηριοτήτων με βάση ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες.

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη, υπό τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων Φορέων, Πανεπιστημιακών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, κατά την οποία ελήφθησαν αποφάσεις για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής, τα οποία τώρα υλοποιούνται.

Τα μέτρα που λαμβάνονται κατόπιν εορτής με επιστολή της κ. Γαννακοπούλου κοινοποιούνται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φαίνεται να γίνονται κατ' αρχήν αποδεκτά.

Ενημέρωση της Ε.Ε.

«Τα μέτρα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή σας είναι θετικά και η Επιτροπή ενθαρρύνει τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν όλα αυτά, το ταχύτερο δυνατόν», υπογραμμίζεται σε απαντητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύστερα από ενημέρωσή της από τη γενική γραμματέα ΥΠΕΚΑ.

Σημειώνεται ότι στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κινήσει από τον Οκτώβριο του 2012 σε βάρος της χώρας μας προδικαστική διαδικασία για παράβαση των άρθρων 6 και 12 της Οδηγίας 92/43 στην περιοχή Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας Νεοχώρι- Κυπαρισσία» (GR2550005).

Η ολιγωρία που συνέχισαν να επιδεικνύουν οι ελληνικές Αρχές, αφ' ενός ως προς τη λήψη όλων των άμεσων ενδεδειγμένων μέτρων για την προστασία της περιοχής και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας, αφ' ετέρου ως προς τη δημιουργία ενός πλαισίου για την οριστική θεσμική θωράκιση και την ολοκληρωμένη διαχείριση της περιοχής, και εν όψει της έναρξης της νέας περιόδου ωοτοκίας εντός του Μαΐου 2014, οδήγησε τελικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει τον Μάρτιο του 2014 την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΟΣΕ
Συλλογική Σύμβαση ανάχωμα στις απολύσεις - περικοπές
Οίκοι αξιολόγησης
Πρόωρες εκλογές μυρίζει και η Fitch
ΥΠΕΚΑ
Τη γλίτωσε η καρέτα-καρέτα
Μισθοί/συντάξεις
29 Μαΐου το ΕΚΑΣ Ιουνίου
Δημόσια Έργα
Κατεβάζει στις 7.000 τις θέσεις εργασίας από την «επανεκκίνηση» έργων
Ναυτιλία
80 εταιρείες στο 2ο συνέδριο διαχείρισης πληρωμάτων
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Οδοντίατρος χωρίς άδεια