Έντυπη Έκδοση

ΠΗΡΕ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ CREDIT SUISSE ΚΑΙ ΤΗ MOODY'S

Πρόωρες εκλογές μυρίζει και η Fitch

Νέος γύρος ρευστοποιήσεων στο Χ.Α.

Οσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου τόσο πυκνώνουν οι αναφορές των ξένων επενδυτικών οίκων που προειδοποιούν τους πελάτες τους για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

Κάλπικα διλήμματα από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, που συνιστά διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς καθυστέρηση Κάλπικα διλήμματα από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, που συνιστά διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς καθυστέρηση Τελευταία, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναλύοντας τα δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη αναβάθμιση ή υποβάθμιση των αξιολογήσεων των κρατών της ευρωζώνης εστιάζει ιδιαίτερα στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας παραμένει το... πειραματόζωο των «αγορών».

Στην ανάλυσή του για το Eurozone Sovereign Snapshot ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ως δυνητικούς αρνητικούς παράγοντες την ενδεχόμενη αποτυχία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική αστάθεια, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και στην υπονόμευση του προγράμματος προσαρμογής.

Στον αντίποδα αναφέρει πως η αναβάθμιση θα μπορούσε να έλθει με περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνδυασμό με νέα ώθηση στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με Β- και σταθερές προοπτικές, ενώ η επόμενη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου.

Πρόσφατα, η Credit Suisse σε έκθεσή της προέβλεπε πως οι δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές θα φέρουν αυξημένη πολιτική αστάθεια τους επόμενους μήνες, εντείνοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Αβεβαιότητα

Ο ελβετικός οίκος, που δεν συμμερίζεται ιδιαίτερα την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης για το... success story, ενημέρωνε τους πελάτες του πως θα πρέπει να εστιάσουν κυρίως στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Credit Suisse εκτιμά ότι η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, καθώς μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι πιθανή μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες.

Σημειώνει δε πως παρ' ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μικτές η απώλεια της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα αστάθειας για τη σημερινή κυβέρνηση.

Ενα πολύ άσχημο αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ θα ενέτεινε τα εσωτερικά προβλήματα του κόμματος, καθιστώντας το απρόβλεπτο εταίρο για την κυβέρνηση συνασπισμού, ικανό να απειλήσει ακόμα και τη σταθερότητά της. Πάντως, η Credit Suisse χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευάγ. Βενιζέλου περί εξόδου από την κυβέρνηση περισσότερο «προεκλογική τακτική, παρά αξιόπιστη απειλή», τονίζοντας πως αυτήν τη στιγμή, το ΠΑΣΟΚ δεν θα ωφελούνταν από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, ο ξένος οίκος εκτιμά πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών (σ.σ. της 25ης Μαΐου), είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές προς τα τέλη του έτους, εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θυμίζουμε, πως το... χορό της αμφισβήτησης της κυβερνητικής αισιοδοξίας και τη συνεκτίμηση άλλων σεναρίων ξεκίνησε η Moody's, όταν αρχές Απριλίου ανέβαλε «κομψά» την αναμενόμενη (από κυβερνητικούς αξιωματούχους) αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Εφτιαχνε το μύθο της

Ηταν η περίοδος που η κυβέρνηση «έφτιαχνε» το... μύθο της, με αφορμή τη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος, επίσπευδε την έξοδο στις αγορές (σ.σ. μόλις είχαν σκάσει οι αποκαλύψεις Μπαλτάκου) και στην Αθήνα προεξοφλούσαν την αναβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο.

Η Moody's μπορεί να μετέθεσε την αξιολόγησή της για τον... Αύγουστο, η κυβέρνηση να αιφνιδιάστηκε, ωστόσο η ζημιά είχε γίνει.

Με την αμφισβήτηση και την εικοτολογία για μετά τις ευρωεκλογές να χτυπά «κόκκινο», δείγμα πως τα «ξένα σπίτια» διενεργούν τις δικές τους μετρήσεις, συνεχίστηκαν και χθες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ρευστοποιήσεις και η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οίκοι αξιολόγησης
Εκλογές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΟΣΕ
Συλλογική Σύμβαση ανάχωμα στις απολύσεις - περικοπές
Οίκοι αξιολόγησης
Πρόωρες εκλογές μυρίζει και η Fitch
ΥΠΕΚΑ
Τη γλίτωσε η καρέτα-καρέτα
Μισθοί/συντάξεις
29 Μαΐου το ΕΚΑΣ Ιουνίου
Δημόσια Έργα
Κατεβάζει στις 7.000 τις θέσεις εργασίας από την «επανεκκίνηση» έργων
Ναυτιλία
80 εταιρείες στο 2ο συνέδριο διαχείρισης πληρωμάτων
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Οδοντίατρος χωρίς άδεια