Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Το πάρτι της ρεμούλας

Το δεύτερο ακριβότερο ποδοσφαιρικό στάδιο του κόσμου βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας. Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας δεν είναι το Ρίο ντε Ζανέιρο, ούτε το Σάο Πάολο, αλλά η Μπραζίλια, μια τεχνητή πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων, φτιαγμένη από τσιμέντο και γυαλί, απομονωμένη στην καρδιά της απέραντης πόλης. Η Μπραζίλια δεν έχει καν επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα. Κατοικείται από γιάπηδες και χαρτογιακάδες. Ο φορολογούμενος πολίτης της Βραζιλίας κλαίει με μαύρο δάκρυ, για τα 900 εκατομμύρια δολάρια που κόστισε η ανέγερση του άχρηστου μετά το Μουντιάλ σταδίου. «Ο αρχικός προϋπολογισμός τριπλασιάστηκε», γράφει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών. «Οι υπερτιμολογήσεις οφείλονται στη ρεμούλα και στην πολιτική απάτη».

Πλιάτσικο στις τσέπες

Ο φάκελος της έρευνας χτύπησε τη δημόσια ζωή της συνηθισμένης στη διαφθορά χώρας σαν ασπρόμαυρος κεραυνός. Το κονσόρτσιουμ που ανέλαβε το έργο αποζημίωσε τους ντόπιους πολιτευτές με «δώρα» δεκάδων εκατομμυρίων ρεάλ και άρχισε, ανεξέλεγκτο, τις υπερτιμολογήσεις, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κοίταζε αλλού. Το ατσάλι που χρησιμοποιήθηκε κοστολογήθηκε 28 εκατομμύρια δολάρια παραπάνω από την αρχική προσφορά. Η λυπητερή για τη μεταφορά των υλικών έφτασε στο 1,5 εκατ., ενώ το πραοϋπολογισμένο κόστος ήταν μόλις 4.700 δολάρια. Η χρηματοδότηση για το στάδιο της Μπραζίλια προέρχεται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή από τις τσέπες των φορολογουμένων. Η Βραζιλία μοιάζει με την Ελλάδα περισσότερο απ' όσο νομίζαμε.

Η χορηγία και το λάδι

«Αυτά τα διαδίδουν οι εχθροί μας, για να ζημιώσουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», ξεσπαθώνει, χρησιμοποιώντας δοκιμασμένο τροπάριο, ο υπεύθυνος της τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής Κλάουντιο Μοντέιρο. «Θα αποδείξουμε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες της νομιμότητας και της διαφάνειας». Το λάδωμα των πολιτικών από τα λιγδιάρικα χέρια του μεγαλοεργολάβου Αντράντε Γκουτιέρες είναι, πράγματι, νόμιμο, αφού ντύθηκε με το μανδύα της χρηματοδότησης της προεκλογικής καμπάνιας. Ωστόσο, το ποσό που άλλαξε χέρια σε αυτή την ύποπτη δοσοληψία έφτασε τα 37,1 εκαρ. δολάρια και είναι υπερπενταπλάσιο του συνηθισμένου. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ετοιμάζεται να κηρύξει παράνομες αυτές τις χορηγίες, αλλά ο γέγονε γέγονε. Οι συνήθεις ύποπτοι τρώνε με χρυσά κουτάλια και ο φτωχός κοσμάκης πληρώνει τον λογαριασμό. Η χρυσή γιορτή της μπάλας εξελίσσεται σε πάρτι της διαφθοράς.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
ΕΠΟ
Αρχισε η κριτική πριν καν προσληφθεί
Σούπερ Λίγκα
Πιο κοντά στο «σεντόνι»
Ποδόσφαιρο
Από το... Περού
Ο Ντιόπ θα έρθει με παρέα
Γκάλο και Αμπροουζ στη λίστα των «πρασίνων»
Με Ερμή Ζωνιανών η ΑΕΚ
Η τροπολογία που έγινε θρίλερ
Διεθνή Ποδόσφαιρο
Η κατάρα του Τσιγγάνου
Με Φαλκάο η Κολομβία
Μπάσκετ
Παραλίγο η έκπληξη
Βόλεϊ
Καζάζης για άλλα δύο χρόνια