Ελευθεροτυπία - 14/06/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010
Κατοχικά επισιτιστικά δελτία
«Η μείωση της μερίδος του άρτου εις 30 δράμια είναι εντελώς προσωρινή, δεν δύναται όμως να καθορισθεί ακριβώς η ημέρα της επαναφοράς της μερίδος των 60 δραμίων...».
Σωτήριος ο θηλασμός στον αγώνα για επιβίωση
Ανακοίνωση του υπουργού Επισιτισμού Καραμάνου τον Οκτώβριο του 1941 που περιγράφει το επισιτιστικό πρόβλημα στα τραγικά χρόνια της Κατοχής, γεμάτα φόβο, στερήσεις, πείνα, θάνατο. Με εξώφυλλο εικόνες από τα συσσίτια και έκκληση «κανένα φτωχό παιδάκι της Αθήνας δεν πρέπει να κοιμάται νηστικό», ο ρέκτης γιατρός, συγγραφέας και συλλέκτης Μάριος Κοκκώνης μάς παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Η καθημερινότητα της Κατοχής 1941-44, μέσα από τα τεκμήρια της εποχής, συλλογές Αργύρη Βουρνά», τηλ. 210-3840187.
Είχαν προηγηθεί το δίτομο έργο με τα «Χαρτονομίσματα» και οι «Διαφημίσεις» της Κατοχής και άλλα δεκαπέντε συλλεκτικά μονοθεματικά έντυπα. Αποσπάσματα από τον Τύπο της εποχής, φωτογραφίες, αστυνομικά σημειώματα, διαφημίσεις, έγγραφα και βιβλιάρια με αναλογίες τροφίμων συνιστούν ιστορικά ντοκουμέντα μιας μαρτυρικής περιόδου 42 μηνών, τότε που ο λαός έδινε μάχη για επιβίωση κόντρα στις αγριότητες των κατακτητών, τις ελλείψεις βασικών αγαθών, τον τρομερό λιμό του χειμώνα 1941-42, τους χιλιάδες νεκρούς, τους αβοήθητους στους δρόμους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γενικής διεύθυνσης του υπουργείου Επισιτισμού, στις αρχές του 1943 ο αριθμός των εφοδιασμένων με ατομικά δελτία άρτου και τροφίμων, σε Αθήνα, Πειραιά, προάστια, ξεπερνούσε το 1.200.000. Εύθυμη νότα στο κατοχικό μαρτύριο, το θεατρικό έργο που ανέβαινε με Κοκκίνη, Καλουτά, Αυλωνίτη στην Πανεπιστημίου με τίτλο: «Γέλιο χωρίς δάνειο». Στο Παναθηναϊκό Στάδιο τον Ιούνιο του 1942 ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωνε συναυλία με καντάδες για την ενίσχυση των παιδικών συσσιτίων.
«Ενισχύσατε με όλες σας τις δυνάμεις τον διενεργούμενο έρανο για το ασθενικό παιδί της Ελλάδος» γράφει ο Τύπος τον Σεπτέμβριο του 1943 και την ίδια εποχή πριν από την «μάχην του χειμώνος», «με αλτρουιστικήν ψυχήν και γρανιτώδη θέλησιν» γίνεται έκκληση για να σωθεί το φυματικό παιδί. Με τίτλο «Πεινάτε, κύριοι πλούσιοι», η «Ακρόπολις» τονίζει: «Η δυστυχία που μας έπληξε είναι κοινή. Ολων ανεξαρτήτως των Ελλήνων». *