Έντυπη Έκδοση

Κατοχικά επισιτιστικά δελτία

«Η μείωση της μερίδος του άρτου εις 30 δράμια είναι εντελώς προσωρινή, δεν δύναται όμως να καθορισθεί ακριβώς η ημέρα της επαναφοράς της μερίδος των 60 δραμίων...».

Σωτήριος ο θηλασμός στον αγώνα για επιβίωση Σωτήριος ο θηλασμός στον αγώνα για επιβίωση Ανακοίνωση του υπουργού Επισιτισμού Καραμάνου τον Οκτώβριο του 1941 που περιγράφει το επισιτιστικό πρόβλημα στα τραγικά χρόνια της Κατοχής, γεμάτα φόβο, στερήσεις, πείνα, θάνατο. Με εξώφυλλο εικόνες από τα συσσίτια και έκκληση «κανένα φτωχό παιδάκι της Αθήνας δεν πρέπει να κοιμάται νηστικό», ο ρέκτης γιατρός, συγγραφέας και συλλέκτης Μάριος Κοκκώνης μάς παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Η καθημερινότητα της Κατοχής 1941-44, μέσα από τα τεκμήρια της εποχής, συλλογές Αργύρη Βουρνά», τηλ. 210-3840187.

Είχαν προηγηθεί το δίτομο έργο με τα «Χαρτονομίσματα» και οι «Διαφημίσεις» της Κατοχής και άλλα δεκαπέντε συλλεκτικά μονοθεματικά έντυπα. Αποσπάσματα από τον Τύπο της εποχής, φωτογραφίες, αστυνομικά σημειώματα, διαφημίσεις, έγγραφα και βιβλιάρια με αναλογίες τροφίμων συνιστούν ιστορικά ντοκουμέντα μιας μαρτυρικής περιόδου 42 μηνών, τότε που ο λαός έδινε μάχη για επιβίωση κόντρα στις αγριότητες των κατακτητών, τις ελλείψεις βασικών αγαθών, τον τρομερό λιμό του χειμώνα 1941-42, τους χιλιάδες νεκρούς, τους αβοήθητους στους δρόμους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γενικής διεύθυνσης του υπουργείου Επισιτισμού, στις αρχές του 1943 ο αριθμός των εφοδιασμένων με ατομικά δελτία άρτου και τροφίμων, σε Αθήνα, Πειραιά, προάστια, ξεπερνούσε το 1.200.000. Εύθυμη νότα στο κατοχικό μαρτύριο, το θεατρικό έργο που ανέβαινε με Κοκκίνη, Καλουτά, Αυλωνίτη στην Πανεπιστημίου με τίτλο: «Γέλιο χωρίς δάνειο». Στο Παναθηναϊκό Στάδιο τον Ιούνιο του 1942 ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωνε συναυλία με καντάδες για την ενίσχυση των παιδικών συσσιτίων.

«Ενισχύσατε με όλες σας τις δυνάμεις τον διενεργούμενο έρανο για το ασθενικό παιδί της Ελλάδος» γράφει ο Τύπος τον Σεπτέμβριο του 1943 και την ίδια εποχή πριν από την «μάχην του χειμώνος», «με αλτρουιστικήν ψυχήν και γρανιτώδη θέλησιν» γίνεται έκκληση για να σωθεί το φυματικό παιδί. Με τίτλο «Πεινάτε, κύριοι πλούσιοι», η «Ακρόπολις» τονίζει: «Η δυστυχία που μας έπληξε είναι κοινή. Ολων ανεξαρτήτως των Ελλήνων». *

Σχολικό «Αντίο»

«Αντίο», με μια εφημερίδα-κόσμημα είπαν τα εκτάκια του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης.

Ερευνες, συνεντεύξεις, άρθρα πλαισιώθηκαν όλα με εικονογράφηση των παιδιών, που λειτούργησαν εκτός των συμβατικών αναγκών του σχολείου και το ευχαριστήθηκαν. Στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Σχολειάζωντας» θα βρείτε θέματα για το περιβάλλον, την ανακύκλωση, το Διαδίκτυο, τα σχολικά ατυχήματα αλλά και ποιήματα των μαθητών, κόμικς, μέχρι και οδηγίες για το πώς να προκαλέσετε μια μίνι ηφαιστειακή έκρηξη. Στο «σαλόνι» χώρεσαν οι αναμνήσεις των παιδιών από τη ζωή των έξι χρόνων στο Δημοτικό. Τρεις καλές δασκάλες, οι Πόπη Τζερεμέ, Γεωργία Ποντικίδου και Σία Παπαδοπούλου, ήταν οι εμψυχώτριες της προσπάθειας στην οποία πήραν μέρος και οι μικροί της Β' τάξης. Πλάι τους και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Καλοτάξιδη η νέα εφημερίδα.

Παρουσίαση βιβλίου

*«Πολυπολιτισμική Ηπειρος - αλλοδαποί - οικονομικοί μετανάστες 1990-2010».

Το βιβλίο του δημοσιογράφου δήμαρχου Σαγιάδας, Βαγγέλη Μάστορη, παρουσιάζεται μεθαύριο, ώρα 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Κλεισθένους 15, στην Αθήνα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Θεσπρωτή δικαστής και συγγραφέας Σταυρούλα Δημητρίου και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκαζμέντ Καπλάνι. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Αλεξίου και ο νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης.

«Σπίτι»... παραμυθένιο

«Μην προσπερνάτε τον καιρό, μην κλείνετε τα μάτια. Σ' αυτό το σπίτι το παλιό κοιμάται τ' όνειρό σας, σ' αυτή την όμορφη αυλή, είναι το ριζικό σας».

Στίχοι από το «Σπίτι», το καινούργιο παιδικό παραμύθι, εκδόσεις «Εν Πλω», μια ιστορία-κάλεσμα στη μνήμη, με οικολογικό μήνυμα. Πρόκειται για ένα κείμενο της Φίλιας Δενδρινού και αφορά ένα παλιό σπίτι, που ορθώνει το ταπεινό ανάστημά του ανάμεσα στις πολυκατοικίες και τους ουρανοξύστες της πολύβουης πρωτεύουσας. Εικαστική επιμέλεια Χρήστος Κεχαγιόγλου. Το βιβλίο συνοδεύεται από CD με 8 τραγούδια σε στίχους και μουσική τής Τατιάνας Ζωγράφου. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Ειρήνη Δερέμπεη, Φίλια Δενδρινού, Τατιάνα Ζωγράφου, Δάφνη Πανουργιά και η Μαρίζα Κωχ. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων. Διεύθυνση Χορωδίας: Χριστίνα Βαρσάμη.

Αντιθέσεις

Δημήτρης Δρούτσας υφυπ. Εξωτερικών

«Η Ελλάδα από  "μαύρο πρόβατο", σιγά σιγά γίνεται κάτι σαν μοντέλο προς μίμηση»

«Φλας»

Νουριέλ Ρουμπινί πανεπιστημιακός

«Η Ελλάδα δεν έχει πείσει τις αγορές»

 

«Βήμα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αξιολογώντας την Ανοικτή Διακυβέρνηση
Το opengov.gr και το στοίχημα του διαλόγου
Λεύκωμα Υποβρυχίων
Κατάδυση στην Ιστορία
Θωρηκτό «Αβέρωφ»
Τορπίλες... life style για το θωρηκτό-θρύλος
Περιβάλλον
Σχέδια μπετόν αρμέ
Μάχη για την προστασία του πάρκου του Ασυρμάτου
«Οχι σε νέο δελφινάριο»
Εκπαίδευση
Αργούν οι βαθμολογίες
Τηλεδιάσκεψη 20 πανεπιστημίων
Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Θ. Τάσιος
Τα σχολεία των ορέων....
Μετανάστες
Εβρος: πλημμύρισε «λαθραίους»
Πήγαιναν Ιταλία, τους άδειασαν στη Ζάκυνθο
Υγεία
Ερευνα για τις συνταγές της παρανομίας
Κάθε πέρσι και καλύτερα για την εθελοντική αιμοδοσία
Άλλες ειδήσεις
Η κρίση «παρκάρει» τις κλήσεις
Χωρίς ατέλεια τα άτομα με ειδικές ανάγκες
«Μήνυμα» καταναλωτών σε σουπερμάρκετ
Πατεράδες σε αδιέξοδο
Προσλήψεις 500 ειδικών φρουρών
Μοιραία βόλτα με αλεξίπτωτο πλαγιάς