Έντυπη Έκδοση

ΛΑΒΡΟΙ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ξεσηκωμός δικαστών

Λάβροι κατά της κυβέρνησης, για τις περικοπές των αμοιβών και τις ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, εμφανίστηκαν οι δικαστές, που χθες πραγματοποίησαν δίωρη διακοπή συνεδριάσεων στα δικαστήρια και πανδικαστική συγκέντρωση στην Ευελπίδων.

Παρουσία της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, του προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα, του εισαγγελέα Ι. Τέντε και πλήθους δικαστών από όλους τους κλάδους, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου, μίλησε για «προσπάθεια υπαλληλοποίησης» των δικαστών και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι δεν δέχονται να συνομιλήσουν μαζί τους.

Αν και το θέμα της απογραφής λύθηκε, καθώς άλλαξε η φόρμα και θα αναγράφονται πλέον ως δικαστικοί λειτουργοί, ο κ. Αθανασίου επικέντρωσε τα πυρά του στο Ασφαλιστικό, προειδοποιώντας πως, εάν χρειαστεί, θα προχωρήσουν ακόμη και σε ομαδικές παραιτήσεις! «Παραλάβαμε μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη και έτσι πρέπει να την παραδώσουμε», συμπλήρωσε.

Σύσσωμοι οι δικαστές χαρακτήρισαν αντισυνταγματική την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ, γεγονός που προοιωνίζεται και ανάλογη δικαστική έκβαση των προσφυγών που σίγουρα θα κατατεθούν.

Το κλίμα της συγκέντρωσης ήταν φορτισμένο, καθώς η πλειονότητα των δικαστών δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά της, τόσο για τις υψηλές περικοπές των αποδοχών τους, όσο και για τις ρυθμίσεις, όσον αφορά την ασφάλιση και τη συνταξιοδότησή τους.

«Οι δικαστές δεν διαχειρίστηκαν κονδύλια, ούτε έχουν σπίτια με πισίνες και βίλες ούτε πετάνε λουλούδια στα μπουζούκια. Δουλεύουν για την απονομή της δικαιοσύνης. Οι περικοπές των μισθών και των επιδομάτων ανήλθαν για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους στο 20%, ενώ για τους δικαστές στο 28%. Είναι δα τόσο υψηλόμισθοι οι δικαστές;», αναρωτήθηκε με έμφαση ο πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος, προκαλώντας πολλά χειροκροτήματα.

«Δεν περίμενα ότι μετά από 27 χρόνια υπηρεσίας θα κάναμε συγκέντρωση για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Κυριαρχεί μία ισοπεδωτική αντίληψη. Εμείς θα πούμε όχι. Θέλουμε δικαστές ανεξάρτητους. Η δικαιοσύνη είναι ο μεγάλος ασθενής αυτής της χώρας και μαζί της υποφέρουν όλοι», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παν. Μπρακουμάτσος.

Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε παράπονα προς τις ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών γιατί δεν κάλεσαν τους δικαστές να εκφράσουν τις απόψεις τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Φαλτσέτος των διοικητικών δικαστών. «Στα νομοσχέδια δεν κληθήκαμε να πούμε τη γνώμη μας. Δεν θέλουμε να είμαστε συνδιαχειριστές, αλλά να λέμε τη γνώμη μας... Γιατί στη συνέχεια οι διατάξεις των νομοσχεδίων φθάνουν στα δικαστήρια και κρίνονται αντισυνταγματικές», υποστήριξε με νόημα, προειδοποιώντας εμμέσως την κυβέρνηση για την πιθανή έκβαση των διατάξεων, σε συνδυασμό και με τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την υπαγωγή όλων των νέων δημοσίων υπαλλήλων (και των νεοδιοριζόμενων από 1-1-2011 δικαστών) στο ΙΚΑ.

«Η υπαγωγή μας στο ΙΚΑ είναι αντισυνταγματική. Οι δικαστές δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΙΚΑ. Σεβόμαστε τους λοιπούς εργαζόμενους και η νομολογία μας το έχει αποδείξει αυτό. Ωστόσο, το ζήτημα είναι θεσμικό. Απαιτούμε από την πολιτεία να μας αντιμετωπίσει ως φορείς των λειτουργιών της εξουσίας. Δεν είμαστε εργαζόμενοι με θέση εξαρτημένης εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου και ζήτησε να δημιουργηθεί ξεχωριστό ασφαλιστικό ταμείο για τους φορείς της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

«Δεν είναι ταξική η αντίθεσή μας. Ομως ο δικαστής δεν είναι υπάλληλος. Οταν μετατραπεί σε υπάλληλο, τότε χάνει την ανεξαρτησία του. Αυτόν τον δικαστή θέλει ο ελληνικός λαός;», πρόσθεσε και ο κ. Φαλτσέτος.

Την έντονη διαφωνία τους εξέφρασαν οι δικαστές και στην κατάργηση της 25ετίας για έξοδο από το δικαστικό σώμα, χωρίς όριο ηλικίας. «Δεν είναι προνόμιο, αλλά υποχρέωση και αναγκαιότητα που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία του δικαστή. Ο δικαστής, εάν πιεστεί να λειτουργήσει ή να κάνει κάτι που είναι κόντρα στη συνείδησή του, πρέπει να μπορεί να φεύγει από το σώμα», τόνισε, υπονοώντας προφανώς τους εισαγγελείς Ηλ. Κολιούση και Ελ. Σωτηροπούλου, που παραιτήθηκαν στην υπόθεση Βατοπεδίου.

Οι ομιλητές κάλεσαν τέλος τους δικαστές σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για αντίσταση και υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειάς τους.

«Δεν θα ανοίξουν στις 16 Σεπτεμβρίου τα δικαστήρια», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος κ. Χρ. Λυμπερόπουλος και προανήγγειλε τρίωρη στάση εργασίας σε όλα τα δικαστήρια και κατάληψη στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου. «Δεν θα περάσει κανείς τις μέρες αυτές στα δικαστήρια, με όποιο κόστος και αν έχει αυτό», τόνισε ο κ. Λυμπερόπουλος, προσθέτοντας ότι «αδυνατούμε πλέον να εργαστούμε. Μόνο το τελευταίο διάστημα παραιτήθηκαν 500 δικαστικοί υπάλληλοι λόγω του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Αν Νεράντζης και του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης, ενώ επιστολή συμπαράστασης έστειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. *

Δημόσιος διάλογος από το ΔΣΑ

Δημόσιο επιστημονικό διάλογο για νομικά θέματα που αφορούν το Μνημόνιο και την εφαρμογή των έκτακτων οικονομικών μέτρων εγκαινιάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στην ιστοσελίδα του.

Για τον λόγο αυτό, καλεί τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (και όχι μόνο) να διατυπώσουν νηφάλια, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα τις απόψεις τους επί των νέων ζητημάτων που θα απασχολήσουν τον Ελληνα νομικό και πολίτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Δικαιοσύνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Σαλαμίνα
«Σώστε τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σφυροκόπημα εισαγγελέα σε Κορκονέα
Ενα χρόνο στον αστυνομικό που... γούσταρε τον κρατούμενο
Φυλακές
Προληπτικές εξετάσεις για 332 κρατούμενες
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Στο Σύνταγμα αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες
Ασφαλιστικό
Ξεσηκωμός δικαστών
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αυτόχειρας λόγω χρεών
Ψάχνουν το «γιατί» της πυρκαγιάς
Νεκρός ο ορειβάτης
Τουρισμός
Κατασκηνωτές με άποψη
Διάκριση
Οι «κομπιουτεράδες» του ΑΠΘ «έσκισαν» στο Χάρβαρντ
Εκπαίδευση
Οδυνηρές οι επιπτώσεις στην ποιότητα λέει η ΟΛΜΕ
Εκοψε τρεις μισθούς εκπαιδευτικών
Απογραφή δημοσίων υπαλλήλων
Απογραφή: Γκρίνια γιατρών και πανεπιστημιακών
Πανελλαδικές
Λιγότερα καλά γραπτά
Δημόσιο
Δημόσιο: διαφθορά χωρίς «φρένο»
Οργιο παραβάσεων και ατιμωρησίας για τους υπαλλήλους
Σπ. Παπασπύρος: Πρέπει να αλλάξει η πελατειακή λογική
Πόρισμα
Πινακίδες που... μυρίζουν
Δικαιούχοι αδειών ταξί
Σε απόγνωση γιατί το υπ. Μεταφορών δεν... ακούει