Έντυπη Έκδοση

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ «ΗΛΙΟΣΠΟΡΩΝ» ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Κατασκηνωτές με άποψη

Εκκληση στην Αυτοδιοίκηση να στηρίξει την ελεύθερη κατασκήνωση απευθύνουν σε επιστολή τους οι «Ηλιόσποροι», επισημαίνοντας ότι αποτελεί βιώσιμο τουρισμό και πηγή εισοδήματος και όχι απειλή για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο φυσιολατρικός τουρισμός είναι λύση, όχι πρόβλημα Ο φυσιολατρικός τουρισμός είναι λύση, όχι πρόβλημα Καταρρίπτοντας τις στρεβλές αντιλήψεις για την ελεύθερη κατασκήνωση και τις ολέθριες επιπτώσεις της «μονοκαλλιέργειας» του τουριστικού μοντέλου, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία σε χώρες που το εφαρμόζουν εδώ και χρόνια, οι «Ηλιόσποροι» αναφέρονται στα οφέλη από την ελεύθερη κατασκήνωση και δίνουν πρακτικές συμβουλές για ένα υπεύθυνο Κίνημα για την ελεύθερη και υπεύθυνη κατασκήνωση στο http://freecampgr.blogspot.com/

Στην επιστολή τους κάνουν λόγο για ένα είδος φυσιολατρικού τουρισμού χαμηλής όχλησης που λειτουργεί συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες μορφές τουρισμού, συμβάλλει στην ποικιλομορφία του τουριστικού προϊόντος, ενώ οι ελεγχόμενες περιοχές ελεύθερης διαβίωσης όχι μόνο έχουν συνδράμει στη διατήρηση του τοπίου και του τοπικού χαρακτήρα που είναι και ο κύριος πόλος έλξης αλλά έχει αναπτυχθεί μια βιώσιμη τοπική οικονομία, καθώς χρησιμοποιούν τα ίδια μαγαζιά με τους άλλους τουρίστες. Χώρια οι προσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε τακτικούς επισκέπτες και κατοίκους.

«Ελεύθερη κατασκήνωση κάνουμε κυρίως γιατί επιλέγουμε την άμεση επαφή με τη φύση και τη διαβίωση κάτω από τα αστέρια... Γι' αυτό και οι περισσότεροι, ιδίως όσοι προτιμούν τακτικά ένα συγκεκριμένο μέρος, έχουμε ανεπτυγμένο ένα έντονο αίσθημα ευθύνης απέναντι στη φύση που μας φιλοξενεί, μια κουλτούρα σεβασμού, αλληλεγγύης και προστασίας. Το πρόβλημα άλλωστε δεν το δημιουργούν οι τακτικοί ελευθερο-κατασκηνωτές που πάνε χρόνια και φροντίζουν μια περιοχή, αλλά οι επισκέπτες-κατασκηνωτές του Σαββατοκύριακου που, λόγω της έλλειψης της κουλτούρας του ελεύθερου κατασκηνωτή, αφήνουν πίσω τους συνήθως όλα τα απορρίμματα, δεν σέβονται τη φύση, τους συν-κατασκηνωτές αλλά και τους άγραφους κώδικες υπεύθυνης κατασκήνωσης», παρατηρούν, επισημαίνοντας πως οι απαγορεύσεις δεν διδάσκουν υπευθυνότητα αλλά δημιουργούν αντιδράσεις.

«Οι κοινότητες των ελευθερο-κατασκηνωτών μπορούν να αποτελέσουν τους θεματοφύλακες της περιοχής όπου κατασκηνώνουν, διαφυλάσσοντας τη φύση από πυρκαγιές, ρύπανση και καταπατήσεις», τονίζουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τουρισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Σαλαμίνα
«Σώστε τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σφυροκόπημα εισαγγελέα σε Κορκονέα
Ενα χρόνο στον αστυνομικό που... γούσταρε τον κρατούμενο
Φυλακές
Προληπτικές εξετάσεις για 332 κρατούμενες
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Στο Σύνταγμα αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες
Ασφαλιστικό
Ξεσηκωμός δικαστών
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αυτόχειρας λόγω χρεών
Ψάχνουν το «γιατί» της πυρκαγιάς
Νεκρός ο ορειβάτης
Τουρισμός
Κατασκηνωτές με άποψη
Διάκριση
Οι «κομπιουτεράδες» του ΑΠΘ «έσκισαν» στο Χάρβαρντ
Εκπαίδευση
Οδυνηρές οι επιπτώσεις στην ποιότητα λέει η ΟΛΜΕ
Εκοψε τρεις μισθούς εκπαιδευτικών
Απογραφή δημοσίων υπαλλήλων
Απογραφή: Γκρίνια γιατρών και πανεπιστημιακών
Πανελλαδικές
Λιγότερα καλά γραπτά
Δημόσιο
Δημόσιο: διαφθορά χωρίς «φρένο»
Οργιο παραβάσεων και ατιμωρησίας για τους υπαλλήλους
Σπ. Παπασπύρος: Πρέπει να αλλάξει η πελατειακή λογική
Πόρισμα
Πινακίδες που... μυρίζουν
Δικαιούχοι αδειών ταξί
Σε απόγνωση γιατί το υπ. Μεταφορών δεν... ακούει