Έντυπη Έκδοση

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Λιγότερα καλά γραπτά

Δεν είναι πολύ καλή η εικόνα που συνθέτουν οι βαθμολογίες των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν στα Ειδικά Μαθήματα, σπρώχνοντας έτσι ακόμη πιο κάτω σχολές των οποίων οι βάσεις φαίνεται ότι ήδη έχουν πάρει την κάθοδο (βλ. Πολυτεχνικές και ενδεχομένως ορισμένες Φιλολογίες).

Είναι ενδεικτικά τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε, χθες, το υπουργείο Παιδείας: λιγότεροι αριστούχοι στα Αγγλικά (που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο των διαγωνιζομένων) και αισθητά μειωμένο το ποσοστό των καλών (15-18) και άριστων (18-20) βαθμολογιών στο Γραμμικό Σχέδιο (που οδηγεί στις Πολυτεχνικές σχολές).

Εξίσου ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα έξι από τα εννέα ειδικά μαθήματα οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση αυξήθηκαν. Αναλυτικότερα:

* Στα Αγγλικά αυξήθηκε το ποσοστό όσων έγραψαν από 15 έως 18 σε 41,75% σε σχέση με 36,73% πέρυσι, ενώ μειώθηκε στο 6,12% από 10,19% πέρυσι το ποσοστό όσων έγραψαν από 18 και πάνω.

* Στα Γαλλικά μειώθηκε τόσο το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν από 15 έως 18 όσο και το ποσοστό όσων έγραψαν από 18 και πάνω, φτάνοντας το 20,90% σε σχέση με 28,66% πέρυσι (μείωση, δηλαδή, κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες).

* Σημαντική η αύξηση των βαθμολογιών από 15 και πάνω στα Γερμανικά και Ιταλικά.

Σε ό,τι αφορά το Γραμμικό Σχέδιο, μειώθηκαν σημαντικά οι υποψήφιοι που έγραψαν από 15 και πάνω (45,78% έναντι 65,93% το 2009).

Αντιθέτως, καλές -όπως πάντα- οι βαθμολογίες στο Ελεύθερο Σχέδιο και μάλιστα αυξημένο φέτος κατά 11,39% το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν από 15 και πάνω (40,91% έναντι 29,52% πέρυσι).

Τέλος, στα μουσικά μαθήματα η Αρμονία επιβεβαιώνει τον κανόνα. Συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας σε σχέση με τα άλλα μαθήματα, ενώ είναι ακόμη χαμηλότερο συγκριτικά με πέρυσι. Το 59,77% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ πέρυσι το ποσοστό έφτανε στο 55,92%. Καλύτερη η εικόνα στον Ελεγχο Μουσικών Οργάνων, με αυξήσεις στις καλές και άριστες βαθμολογίες και μειωμένες τις κάτω από τη βάση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι, παρά τη σημαντική αύξηση των γραπτών κατά 36,19% στα Ειδικά Μαθήματα, είναι εντυπωσιακά μειωμένες οι αναβαθμολογήσεις. Από 18,34% πέρυσι σε 8,21% φέτος, δηλαδή περισσότερο από το μισό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πανελλαδικές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Σαλαμίνα
«Σώστε τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σφυροκόπημα εισαγγελέα σε Κορκονέα
Ενα χρόνο στον αστυνομικό που... γούσταρε τον κρατούμενο
Φυλακές
Προληπτικές εξετάσεις για 332 κρατούμενες
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Στο Σύνταγμα αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες
Ασφαλιστικό
Ξεσηκωμός δικαστών
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αυτόχειρας λόγω χρεών
Ψάχνουν το «γιατί» της πυρκαγιάς
Νεκρός ο ορειβάτης
Τουρισμός
Κατασκηνωτές με άποψη
Διάκριση
Οι «κομπιουτεράδες» του ΑΠΘ «έσκισαν» στο Χάρβαρντ
Εκπαίδευση
Οδυνηρές οι επιπτώσεις στην ποιότητα λέει η ΟΛΜΕ
Εκοψε τρεις μισθούς εκπαιδευτικών
Απογραφή δημοσίων υπαλλήλων
Απογραφή: Γκρίνια γιατρών και πανεπιστημιακών
Πανελλαδικές
Λιγότερα καλά γραπτά
Δημόσιο
Δημόσιο: διαφθορά χωρίς «φρένο»
Οργιο παραβάσεων και ατιμωρησίας για τους υπαλλήλους
Σπ. Παπασπύρος: Πρέπει να αλλάξει η πελατειακή λογική
Πόρισμα
Πινακίδες που... μυρίζουν
Δικαιούχοι αδειών ταξί
Σε απόγνωση γιατί το υπ. Μεταφορών δεν... ακούει